Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Holandsko posledným semifinalistom až po penaltách s Kostarikou
Zdielať na

Holandsko posledným semifinalistom až po penaltách s Kostarikou

SALVADOR / Futbalisti Holandska skompletizovali kvarteto semifinalistov na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii. Holanďania po veľkej dráme zdolali Kostariku až na strely zo značky pokutového kopu 4:3.

V riadnom hracom čase aj po predĺžení sa stretnutie na štadióne Fonte Nova v Salvadore skončilo 0:0. Všetci štyria holandskí strelci v jedenástkovom rozstrele svoje pokusy premenili, zatiaľ čo dvaja Kostaričania - Bryan Ruiz a Michael Umaňa proti striedajúcemu brankárovi Holandska Timovi Krulovi zaváhali.

Favorizovaní holandskí futbalisti mali v prvom aj druhom polčase viacero dobrých príležitostí na strelenie gólu, ale Robin van Persie, Memphis Depay, Wesley Sneijder či Arjen Robben proti skvelému kostarickému brankárovi Keylorovi Navasovi neboli úspešní. Trikrát pomohla Navasovi aj konštrukcia bránky - po dvoch strelách Sneijdera a jednej Van

Holanďania sa v stredu 9. júla od 22.00 h stretnú v semifinále s Argentínou. Ešte o deň skôr zabojujú v prvom semifinále Nemecko a domáca Brazília.

Štvrťfinále MS:

Holandsko - Kostarika 0:0 - 4:3 na strely zo značky pok. kopu - Holandsko postúpilo do semifinále

ŽK: 61. De Vrij, 64. Martins Indi, 111. Huntelaar - 37. Júnior Díaz, 52. Umaňa, 81. Giancarlo González, 107. Acosta, rozhodovali: Irmatov - Rasulov (obaja Uzb.), Kočkarov (Kirg.)
Jedenástkový rozstrel: Borges (Kost.) - 1:0, Van Persie (Hol.) - 1:1, Ruiz (Kos.) - nepremenil, Krul chytil, Robben (Hol.) - 1:2, González (Kost.) - 2:2, Sneijder (Hol.) 2:3, Bolaňos (Kost.) - 3:3, Kuyt (Hol.) - 3:4, Umaňa - nepremenil, Krul vyrazil.

Holandsko: Cillessen (120.+ Krul) - S. de Vrij, Vlaar, Martins Indi (106. Huntelaar) - Kuyt, Sneijder, Wijnaldum, Blind - Robben, Depay (76. Lens) - Van Persie
Kostarika: K. Navas - Gamboa (79. Myrie), Acosta, Giancarlo González, Umaňa, Júnior Díaz - Borges, Tejeda (97. Cubero) - Bryan Ruiz, Bolaňos - J. Campbell (66. Ureňa)

Obraz posledného štvrťfinále bol vzhľadom na dvojicu aktérov vopred daný. Kostaričania postavili taktiku na pozornej defenzíve a Holanďanom neostávalo nič iné, než tvoriť hru. V 22. min hráči "oranjes" predviedli učebnicovú kombináciu. Na jej konci bola strela Van Persieho, ktorý napálil do brankára Navasa. Kostarický gólman si potom poradil aj so strelou Sneijdera z dorážky. O 15 minút neskôr sa európskemu favoritovi naskytla dobrá šanca na otvorenie skóre z priameho kopu. Sneijder z približne 25 m trafil presne, ale Navas vyrazil loptu na roh. Štatistika striel na bránku 4:0 jasne hovorila po prvom polčase v prospech

Po zmene strán sa hráči Kostariky párkrát dostali na dostrel Cillessena, ale nebezpeční neboli. V 65. min skončila hlavička Giancarla Gonzáleza nad bránkou súpera. Holanďania tradične vystupňovali tlak v závere riadneho hracieho času. V 82. min Sneijder z priameho kopu z 26 m opečiatkoval pravú žrď kostarickej bránky. O niečo neskôr sa v šestnástke pekne uvoľnil Van Persie, ale radosť mu zmaril Navas. Ešte väčšia šanca kanoniera Manchestru United prišla v nadstavenom čase, keď jeho strelu z hranice "malého vápna" na bránkovej čiare stojaci Tejeda stehnom zblokoval na brvno a odtiaľ mimo bránku.

Predĺženie sa začalo nebezpečnou hlavičkou Vlaara, ale Navas bol opäť rýchly a včas zasiahol. Nasledovali zblokované strely Robbena, ktoré neprešli do šestnástky súpera. Hralo sa prakticky na jednu bránku, ale na strane Holandska pribúdali iba rohové kopy a nepremenené šance. Záverečná päťminútovka druhého predĺženia bola nečakane ofenzívna z oboch strán. Rozhodnúť mohli Kostaričania Bolaňos, ale najmä striedajúci Ureňa, ale Cillessen zachránil. Na druhej strane mal na nohe víťazný gól Sneijder - spoza šestnástky trafil len brvno. Potom ešte Van Gaal vystriedla brankárov a do penaltového rozstrelu poslal Krula namiesto Cillessena. Bol to dobrý ťah, lebo brankár Newcastlu vyrazil strely Ruiza a Umaňu a Holanďania postúpili do semifinále.

Súvisiace články