Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Chelsea o zachovanie cti Anglicka, návrat Drogbu do Londýna
Zdielať na

Chelsea o zachovanie cti Anglicka, návrat Drogbu do Londýna

Zdroj: sita, Galatasaray-Chelsea

LONDÝN / Londýnska Chelsea má spomedzi anglických klubov pred utorkovým odvetným osemfinálovým stretnutím futbalovej Ligy majstrov najväčšiu šancu postúpiť do štvrťfinále.

S najprestížnejšou európskou pohárovou súťažou sa už rozlúčili Manchester City i Arsenal Londýn. Okrem Chelsea je v hre ešte Manchester United, no ten prehral v prvom súboji v Pireu s Olympiakosom 0:2 a vzhľadom na jeho súčasnú formu je jeho prienik medzi najlepších osem nepravdepodobný.

Chelsea remizovala v prvom stretnutí s Galatasarayom Istanbul v Turecku 1:1 a pred domácou odvetou je vo veľmi dobrej pozícii. Fanúšikovia na Stamford Bridge privítajú svojho miláčika Didiera Drogbu, ktorý odišiel z Londýna v roku 2012 po triumfe v Lige majstrov. Vtedy vo finále proti Bayernu Mníchov strelil v 88. min vyrovnávajúci gól na 1:1, o niekoľko momentov neskôr premenil v penaltovom rozstrele rozhodujúci pokus a stal sa hrdinom. "V prvom rade som rád, že som mohol nastúpiť proti svojmu bývalému klubu a priateľom. Teraz ma čakajú špeciálne momenty, pretože neviem, ako na to všetko budem reagovať. Viem, že som strávil v Chelsea osem rokov, takže fakt neviem. Celkom mám z toho obavy. Je to klub, v ktorom som zažil všetko. Vďaka nemu som mal možnosť stretnúť sa s najlepšími hráčmi sveta. Myslím si, že oprávnene môžem povedať, že sa mi dostane vrelého privítania, pretože viem, že s priaznivcami Chelsea som mal špeciálny vzťah," povedal pre uefa.com 36-ročný reprezentant Pobrežia Slonoviny ešte po prvom vzájomnom dueli.

Drogba sa stal v drese "The Blues" trikrát majstrom Anglicka, štyri razy triumfoval v FA Cupe, dvakrát v Ligovom pohári, raz v Lige majstrov a dvakrát v národnom Superpohári.

Londýnsky tím má doma vo vyraďovacích fázach európskych pohárov skvelú bilanciu, vyhral šesť zo siedmich zápasov, v jednom sa zrodil nerozhodný výsledok. Naposledy prehral (0:1) v LM 2010/2011 v prvom dueli štvrťfinále s Manchestrom United. Chelsea má šancu na víťazný hetrik, v roku 2012 vyhrala LM, o rok neskôr sa jej hráči tešili z triumfu v Európskej lige. Tréner Londýnčanov José Mourinho sa môže stať prvým koučom po Bobovi Paisleym, ktorý získa tri trofeje za celkové prvenstvo v Lige šampiónov. Legendárny kormidelník Liverpoolu triumfoval v rokoch 1977, 1978 a 1981, Mourinhovi sa to zatiaľ podarilo v rokoch 2003 (tréner FC Porto) a 2010 (tréner Interu Miláno). Galatasaray nevyhral na Britských ostrovoch ani raz v ôsmich prípadoch, v troch remizoval a päť prehral. Celková bilancia tureckého klubu proti anglickým tímom je 3 - 8 - 7.

Aktéri utorkového odvetného osemfinále sa naposledy stretli v skupinovej fáze LM sezóny 1999/2000, Chelsea vyhrala obidva zápasy (1:0 doma, 5:0 vonku). Domácim nebude v utorok k dispozícii zranený stredopoliar Marco van Ginkel (koleno), otázny je štart obrancov Ashleyho Cola a Davida Luiza a útočníka Fernanda Torresa. Za hostí určite nenastúpi záložník Aydin Yilmaz (členok). Problémy majú aj obrancovia Aurélien Chedjou, Gökhan Zan a Hakan Balta a stredopoliar Hamit Altintop. Hlavným rozhodcom bude Nemec Felix Brych.

Pre Real Madrid formalita, Schalke potrebuje zázrak

Real Madrid vyhral v prvom súboji osemfinále futbalovej Ligy majstrov na ihrisku Schalke 04 Gelsenkirchen 6:1, takže nemeckému klubu pomôže k postupu medzi najlepšiu osmičku už iba zázrak. Výkony zverencov Jensa Kellera sú od konca februára ako na hojdačke, po výprasku s Realom prišiel ďalší v I. bundeslige od Bayernu Mníchov (1:5), no potom Schalke vyhralo 4:0 nad Hoffenheimom a 2:1 v Augsburgu.

Real Madrid bol vo štvrťfinále v predchádzajúcich troch sezónach LM, od štvrtej účasti po sebe ho delí už len formalita. "Biely balet" dal v skupinovej fáze tohto ročníka najviac gólov (20, pozn.), deväť z toho vsietil úradujúci najlepší hráč sveta Cristiano Ronaldo. Portugalský kanonier pridal ďalšie dva v prvom osemfinálovom súboji vo Veltins Arene, s jedenástimi presnými zásahmi je najlepším strelcom súťaže. Schalke je v osemfinále druhýkrát po sebe, čo sa tomuto mužstvu ešte nikdy predtým nepodarilo. "Čakajú nás teraz dva 'anglické' týždne. Naša momentálna situácia je veľmi ťažká. Najprv si musíme premyslieť, ako to vyriešime. V Madride sa chceme prezentovať dobrým výkonom, je to naša povinnosť a zodpovednosť. Na druhej strane však nechcem, aby sa nám zranil ďalší hráč, pretože cez víkend nás čaká ďalší dôležitý bundesligový zápas proti Braunschweigu. V Madride potrebujeme nájsť rovnováhu," povedal generálny manažér Schalke Horst Heldt pre oficiálnu klubovú stránku.

Madridčania majú pod vedením trénera Carla Ancelottiho úctyhodnú bilanciu, od 26. októbra 2013, keď prehrali v El Clásicu v Barcelone (1:2), nepoznajú premožiteľa v ostatných 30 dueloch vo všetkých súťažiach: 25 vyhrali, v piatich sa zrodil nerozhodný výsledok. Real zvíťazil vo všetkých troch domácich súbojoch v skupinovej fáze LM 2013/2014 a trinástich z posledných pätnástich. Naposledy prehral na Santiago Bernabéu v ročníku 2010/2011 v prvom zápase semifinále s Barcelonou 0:2.

"Biely balet" prehral len dva domáce súboje z 24 s nemeckými klubmi v histórii európskych pohárov. Naposledy nestačil v prvom semifinálovom dueli na Bayern Mníchov (0:1) v sezóne LM 2000/2001. Odvtedy zvíťazil v šiestich z ôsmich stretnutí. Realu Madrid bude v utorok chýbať dlhodobo zranený stredopoliar Sami Khedira a najnovšie aj obranca Álvaro Arbeloa. Nevie sa, či nastúpi pravý zadák Daniel Carvajal. Z kádra hostí do duelu určite nezasiahnu stredopoliari Dennis Aogo a Marco Höger. Otázny je štart kvarteta Christian Clemens, Jefferson Farfán, Felipe Santana a Acuto Učida. Stretnutie bude mať pod taktovkou ruský rozhodca Sergej Karasev.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.