Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
S Gibraltarom dnes v Portugalsku
Zdielať na

S Gibraltarom dnes v Portugalsku

GIBRALTAR / Mnohí z futbalových fanúšikov si možno ani neuvedomili, že v skupine outsiderov im doposiaľ chýbal Gibraltár.

Vápencová skala na juhu Pyrenejského polostrova je najbližším bodom Európy k Afrike a jej najvyšší bod sa týči do výšky 426m nad morom. V minulosti boli Španieli nútení prenechať ho Veľkej Británii. V referende v roku 2002 si obyvatelia želali zostať britskou kolóniou.

Na 6,5 kilometri štvorcovom žije 30 tisíc obyvateľov. Vedie k nim jediná cesta po pevnine, aj tú križuje letisková dráha a táto jedinečná križovatka je riadená semafórmi. Ľudí tu riadia aj opice. Rozmaznávajú ich, lebo legenda tvrdí, že Gibraltar bude britskou kolóniou, kým tam budú žiť opice.

Gibraltar sa dlhé roky márne snažil dostať na mapu UEFA.

Ich futbalová federácia však patrí k najstarším na svete, veď vznikla už v roku 1895. Keď boli zapísaní ako 54. člen UEFA, obyvatelia dostali pol dňa voľno a bujaro sa oslavovalo.

Dnes oslava pokračuje historicky prvým zápasom. Registrovaných majú približne 600 futbalistov a proti Slovensku nastúpia aj Angličania majúci predkov z Gibraltaru. Ligu hraje 8 tímov. 

Hrá sa v Portugalsku

Utorňajší duel sa začne o 19.30 h SEČ a nie je prvým v histórii pre Gibraltárčanov. Doposiaľ však mali za súperov seberovné futbalové výbery ako Grónsko, ostrov Jersey či ostrov Man. Portugalský región Algarve bude domovom gibraltárskej futbalovej reprezentácie aj v nadchádzajúcej kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska. Viktóriin štadión v Gibraltáre má totiž len 2-tisícovú kapacitu a nespĺňa kritériá UEFA.

Nikdy nebudú v skupine so Španielskom

V spomenutom kvalifikačnom cykle Gibraltár nebude figurovať v jednej skupine so Španielskom, dôvodom sú politické trenice o územie. Nie je to jediný takýto prípad, ani Rusko nemôže byť v rovnakej skupine s Gruzínskom a na nože sú aj Arménsko s Azerbajdžanom. Nový futbalový štadión, ktorý bude modernejší a väčší, dostavajú v Gibraltári do roku 2016.

Prvoradým futbalovým cieľom tohto britského teritória je podľa slov šéfa tamojšieho národného zväzu postup v rebríčku európskych krajín minimálne na 43. miesto. Pomôcť by k tomu mal najznámejší gibraltársky futbalista Danny Higginbotham. Ten v minulosti pôsobil v anglickej Premier League a tri roky dokonca hrával za Manchester United. Tridsaťštyriročný obranca momentálne pôsobí v piatoligovom anglickom tíme FC Chester a je aj v nominácii na stretnutie proti Slovensku. Členmi reprezentačného výberu sú v drvivej väčšine amatéri, napr. policajt, hasič, či zamestnanci štátnej správy.

 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita

Súvisiace články