Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
EL: Žilina iba remizovala, do play-off Rijeka. Prestrelka v Bukurešti
Zdielať na

EL: Žilina iba remizovala, do play-off Rijeka. Prestrelka v Bukurešti

Zdroj: sita - EL, MŠK Žilina- HNK Rijeka

ŽILINA / Futbalisti MŠK Žilina remizovali vo štvrtok v odvete 3. predkola Európskej ligy UEFA 2013/2014 pod Dubňom s chorvátskou HNK Rijeka 1:1. Zverenci trénera Adriána Guľu pred týždňom podľahli na štadióne Kantrida tímu kouča Matjaža Keka 1:2 a tak do play off idú Chorváti.

Domáci nastúpili bez kapitána a stopéra Jozefa Piačeka, ktorého nahradil mladý Denis Vavro. Čerstvo nominovaný debutant do slovenskej reprezentácie sa zranil v piatkovom tréningu. V prvom polčase mal viac z hry 6-násobný slovenský majster, ale v koncovke sa mu nedarilo. V úvode druhého polčasu poslal Rijeku do vedenia peknou strelou Nikola Pokrivač. Domáci vyrovnali v 89. minúte vďaka Jaroslavovi Mihalíkovi, no na postup im to už nestačilo.

Žreb play off EL je na programe v piatok v ústredí UEFA v Nyone, prvé zápasy sa hrajú 22. augusta, odvety o týždeň 29. augusta.

Odveta 3. predkola Európskej ligy 2013/2014:

MŠK Žilina - HNK Rijeka 1:1 (0:0)

Góly: 89. Mihalík - 50. Pokrivač, ŽK: Nunes - Kneževič, Škarabot, Zlomislič, ČK: 89. Kneževič, rozhodoval: Damato (Tal.), 6319 divákov.
prvý zápas: 1:2 do play off postúpila Rijeka

MŠK Žilina: Dúbravka - Mabouka, Vavro, Akakpo, Hučko (81. Nunes) - Pečovský - Mihalík, Škvarka, Paur (66. Bello), Pich (67. Jelič) - Majtán
HNK Rijeka: Vargič - Tomečak, Knezevič, Marič, Škarabot - Maleš, Pokrivač - Jugovič (20. Krvžič), Alispahič (77. Močinič), Sharbini (60. Zlomislič) - Benko

Domáci, ktorí vedeli, že musia hrať aktívne v snahe zmazať manko z Rijeky, začali výborne. V prvej minúte po rohu hlavička Hučka minula tesne pravú žrď Vargičovej brány, v 3. minúte sa dostal do veľkej šance Majtán, ale mieril vedľa ľavej žrde. Domáci pôsobili sebavedomo a hostí zaskočili v úmornom teple aj veľkým nasadením. Mali loptu viac na kopačkách, no po sľubnom úvode si už Chorváti dávali väčší pozor. "Šošoni" dobýjali územie Rijeky, no do lepšieho zakončenia sa dostal až v 22. minúte Pich hlavou po centri Mabouku. Stále sa hralo vo vysokom tempe na oboch stranách, ale chýbala tomu lepšia finálna prihrávka. V závere prvého polčasu mohol dostať Chorvátov do vedenia Sharbini, ktorý sa v 16-ke pekne uvoľnil a jeho obstrel krásne vyrazil na roh Dúbravka.

Aj druhý polčas začala Žilina aktívne, no v 50. minúte z postupného rýchleho útoku HNK inkasovala, keď tvrdú strelu tesne nad zemou poslal nechytateľne k ľavej žrdi za Dúbravkov chrbát Pokrivač. Slováci sa snažili naďalej, narážali ale na sformovanú obranu povzbudených hostí, a nedokázali sa presadzovať do zakončenia. Rijeka vyčkávala na brejky, v 65. minúte zahasila domáca obrana v poslednej chvíli prihrávku na voľného útočníka kížom cez pokutové územie. V 76. minúte Majtán hlavičkoval iba do stredu brány, Vargič kryl bez problémov. Domáci ešte zapli zo zvyškov síl, Majtán opäť hlavou v 80. minúte nebezpečne hlavičkoval, Vargič opäť podržal spoluhráčov a vyboxoval. Šošoni mohli vyrovnať v 85. minúte, striedajúci Jelič pekným centrom našiel na hranici 16-ky Škvarku, ktorého pohotový volej Vargič excelentne zneškodnil. No hostia napokon kapitulovali v 89. minúte, keď Bello z uhla prihral Mihalíkovi a ten do odkrytej brány nezaváhal. Hostia vzápätí prišli o vylúčeného kapitána Kneževiča, ktorý za protesty videl druhú žltú kartu. V zúfalom nápore v posledných minútach sa už výsledok nezmenil a do play off idú Chorváti.

Tomáš Majtán, útočník MŠK Žilina: "Vypadnutie nás mrzí, sme ale mladé mužstvo a poučíme sa z toho. Oni dali prvý gól, škoda, že sme ho nedali ako prví my. Ten náš už prišiel neskoro. Mali sme na to šance, ale Rijeka mala výborných futbalistov, hrali zozadu, čakali na brejky a jeden im vyšiel. Ďakujeme, že si toľko ľudí našlo cestu na štadión."
Matjaž Kek, tréner HNK Rijeka: "Gratulujem mojim hráčom k postupu v pohárovej Európe. V Žiline to bol veľmi ťažký zápas, ale to sme čakali. Podali sme dobrý výkon v ťažkých podmienkach. Veľmi nám pomohol prvý gól. Domáce vyrovnanie už prišlo neskoro pre Žilinu. Som hrdý na mojich hráčov, som hrdý, že som trénerom Rijeky. Dosť ťažko sme sa dostávali do hry, po našom góle to už bolo lepšie. Tešíme sa na ďalšie zápasy v Európe."

Futbalisti AS Trenčín remizovali vo štvrtkovom odvetnom zápase 3. predkola Európskej ligy UEFA 2013/2014 na Národnom štadióne v Bukurešti s rumunskou Astrou Giurgiu 2:2.

Vrece s gólmi sa roztrhlo až v závere, v 83. minúte viedli Trenčania po presnom zásahu nigérijského útočníka Fanenda Adiho, ale o tri minúty vyrovnal Mirko Ivanovski. V 88. minúte Gino van Kessel opäť poslal hostí do vedenia, no tí sa z neho dlho netešili, keď Fwayo Tembo v 89. minúte stanovil konečný rezultát.

Zverenci Ľuboša Nosického pred týždňom doma súperovi podľahli 1:3 a tak sa so súťažou sa lúčia rovnako ako MŠK Žilina, ktorá vypadla s chorvátskou Rijekou. Žreb play off sa uskutoční v piatok 9. augusta o 13.30 h vo švajčiarskom Nyone, už bez slovenského zastúpenia.

Odveta 3. predkola Európskej ligy UEFA 2013/2014:

Astra Giurgiu - AS Trenčín 2:2 (0:0)

Góly: 86. Ivanovski, 89. Tembo - 83. Adi, 88. Van Kessel. Rozhodoval: Buquet (Fr.), ŽK: Ivanovski - Adi, Kleščík.
prvý zápas 3:1, do play off postúpila Astra Giurgiu

Astra Giurgiu: Lung - Matel, Gaman, Ben Youssef, Morais - Seto (90. Barboianu), Laban - Tembo, Budescu (63. Cristescu), William Amorim (75. Enache) - Ivanovski
AS Trenčín: Volešák - Čögley, Kleščík, Ramón, Mazáň - Bero (71. Hajradinovič) - Mondek (61. Van Kessel), William, Štefánik (80. Malec), Holúbek - Adi

Trenčania sa nezľakli súpera, od úvodných minút sa snažili o ich typický útočný herný prejav, no strely Štefánika a Williama si cestu do brány nenašli. Nebezpečný v tíme súpera bol predovšetkým kapitán Budescu, ktorého štandardky mali hlavu i pätu a neustále spôsobovali problémy obrane AS. V 39. minúte mal veľkú šancu Ivanovski, ktorý však netrafil v dobrej pozícii bránu. V 44. minúte sa v príležitosti ocitol Kleščík, ale Lung pohotovo zasiahol. V nadstavenom čase prvého polčasu sa ešte Junior Morais z priameho kopu snažil ohroziť Volešáka, ale minul.

V 50. minúte mohol otvoriť skóre Adi, ale vo veľkej šanci nedal. Trenčín bol lepším mužstvom, no na sériu jeho šancí odpovedala Astra vedomá si náskoku z prvého zápasu v 56. minúte, keď Volešák reflexívne vychytal Ivanovského. V zaujímavom stretnutí diváci na góly čakali dlhých 83 minút, no následné momenty stáli za to. Po zásahoch Adiho a Van Kessela Trenčín viedol 1:0 i 2:1, napokon však "iba" remizoval 2:2. Aj tento výsledok má pre nich cenu a v európskom pohári pri ich debute zanechali "vojaci" sympatický dojem.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články