Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Brazílčania bez zaváhania. Upokojili fanúšikov 4 gólmi Buffonovi?
Zdielať na

Brazílčania bez zaváhania. Upokojili fanúšikov 4 gólmi Buffonovi?

SALVADOR / Futbalisti Brazílie na domácej pôde zatiaľ kráčajú bez zaváhania na IX. ročníku Pohára konfederácií FIFA 2013. V generálke pred budúcoročnými majstrovstvami sveta si zverenci trénera Luiza Felipeho Scolariho poradili v základnej A-skupine postupne s Japonskom (3:0), Mexikom (2:0) a Talianskom (4:2).

V sobotňajšom dueli proti "squadre" síce už inkasovali, a to hneď dvakrát, ofenzívne poňatie a štyri góly v sieti brankára Buffona však zažehnali nevôľu v radoch náročných fanúšikov. Päťnásobní svetoví šampióni (1958, 1962, 1970, 1994 a 2002) postúpili do semifinále z prvého miesta a naďalej sú spolu s úradujúcimi majstrami sveta a Európy zo Španielska najväčšími ašpirantmi na celkový triumf na tomto prestížnom podujatí.

Kouč Luiz Felipe Scolari chválil po stretnutí svojich zverencov, nevynechal najmä ofenzívnych hráčov Neymara a Freda. Prvý menovaný 21-ročný obrovský talent svetového futbalu strelil v každom dueli na tomto Pohári konfederácií gól do súperovej siete, proti Taliansku za nerozhodného stavu 1:1 v 55. min nádherne skóroval z priameho kopu. "Je idolom pre všetkých Brazílčanov, pre tých, ktorí milujú futbal. Po nedávnom prestupe z domoviny do Európy mal určite plnú hlavu, aké to bude v FC Barcelona, ale zatiaľ predvádza excelentné výkony. Som rád, že svoju genialitu posúva do služieb kolektívu, nehrá iba na seba, je to tímový hráč," vyjadril sa na margo Neymara da Silvu Santosa Júniora 64-ročný Scolari, ktorý priviedol v roku 2002 "kanárikov" k piatemu a dosiaľ poslednému triumfu na záverečnom turnaji MS.

Neymar = 24

Samotný Neymar má na konte už 24 presných zásahov v najcennejšom drese, v dueli s Talianskom odišiel z trávnika v 69. minúte. Spoluprácu so súčasným lodivodom si veľmi pochvaľuje. "Som rád, že môžem účinkovať pod vedením Scolariho. Je to perfektný tréner a skvelý človek. Vo futbale sa vyzná a už v ňom veľa dokázal. Rovnako aj jeho asistent Carlos Alberto Parreira." Brazílčania sa takmer naisto vyhnú v semifinále spomenutým Španielom, v boji o účasť vo finále si v stredu 26. júna od 21.00 h SELČ v Belo Horizonte zmerajú sily pravdepodobne s jedným z dua Uruguaj - Nigéria. "Myslím si, že sme dobre pripravení na semifinále, máme dobrú formu po hernej i taktickej stránke. Na druhej strane sa domnievam, že to ešte nestačí na úspech na svetovom šampionáte. Tam budeme určite ešte lepší," vyjadril sa Neymar.

Hlavným hrdinom sobotňajšieho duelu proti Taliansku bol útočník Fred, autor dvoch gólov. Futbalista brazílskeho tímu Fluminense najskôr zvýšil na 3:1, keď sa presadil v dueli s dôrazným Chiellinim a po následnom znížení súpera definitívne naklonil misky váh na domácu stranu presnou dorážkou dve minúty pred koncom zaujímavého stretnutia. Dvadsaťdeväťročný Fred pritom nebol úplne zdravotne v poriadku, Brazílčania však už mali v 76. min vyčerpané všetky tri možné striedania. "Povedal som, že bude na trávniku, aj keby mal hrať iba s jednou nohou," odľahčene skonštatoval kouč Luiz Felipe Scolari na margo bývalého hráča francúzskeho klubu Olympique Lyon, celým menom Frederico Chaves Guedes. Ten sa mu za to odvďačil dvoma gólmi.

Štvornásobní svetoví šampióni z Talianska

(tituly získali v rokoch 1934, 1938, 1982 a 2006) zanechali v sobotu večer na štadióne v Salvadore dobrý dojem, a to najmä v ofenzíve, kde nebezpečne podkurovali domácemu tímu. A to úradujúcim vicemajstrom Európy chýbal pre zranenie špílmacher Pirlo. Stredopoliar Juventusu Turín má natiahnutý sval na pravej nohe a lekári veria, že ho dajú dohromady na semifinále. Hoci Emmanuele Giaccherini dokázal krátko po zmene strán proti Brazílii vyrovnať na 1:1 a v 71. min Giorgio Chiellini strelil kontaktný gól na 2:3, napokon po ôsmich zápasoch v tomto kalendárnom roku prišla v deviatom vystúpení prvá talianska prehra. "Najmä v druhom polčase sme podali výkon, za ktorý sa určite nemusíme hanbiť. S vystúpením mojich zverencov som veľmi spokojný," uviedol v rozhovore pre Rai Sport kouč "azúrových" Cesare Prandelli a doplnil: "Trochu nás zabrzdila skutočnosť, že pre zranenia Montoliva a Abateho som striedal dva razy už do 30. minúty. Hoci sme museli ísť do týchto vynútených zmien, po prestávke sme hrali náš systém, ktorý fungoval. Brazíliu sme určite v sobotu večer potrápili."

Výsledky - Pohár konfederácií FIFA - sobota:

A-skupina:
SALVADOR
Taliansko - Brazília 2:4 (0:1)
Góly: 51. Giaccherini, 71. Chiellini - 66. a 89. Fred, 45.+ Dante, 55. Neymar, ŽK: 40. Marchisio - 8. David Luiz, 28. Neymar, 44. Luiz Gustavo, rozhodoval: Irmatov (Uzb.)

Zostavy:
Taliansko: Buffon - Abate (30. Maggio), Bonucci, Chiellini, De Sciglio - Candreva, Montolivo (26. Giaccherini), Aquilani, Diamanti (72. El Shaarawy) - Marchisio - Balotelli
Brazília: Júlio César - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz (34. Dante), Marcelo - Hulk (76. Fernando), Hernanes, Luiz Gustavo, Neymar (69. Bernard) - Oscar - Fred

BELO HORIZONTE
Japonsko - Mexiko 1:2 (0:0)
Góly: 86. Okazaki - 54. a 66. J. Hernández, ŽK: 38. H. Sakai - 90.+ Ochoa, rozhodoval: Brych (Nem.)

Zostavy:
Japonsko: Kawašima - H. Sakai (58. Učida), Kurihara, Konno, Nagatomo (77. K. Nakamura) - Hosogai, Endo - Okazaki, Honda, Kagawa - Maeda (65. Jošida)
Mexiko: Ochoa - Mier, D. Reyes, Moreno, J. Torres Nilo - G. dos Santos (78. Barrera), Torrado, Zavala, Guardado (71. Salcido) - R. Jiménez (90. Aquino), J. Hernández



Konečná tabuľka A-skupiny:
1. Brazília 3 3 0 0 9:2 9 - postup do semifinále
2. Taliansko 3 2 0 1 8:8 6 - postup do semifinále
--------------------------------------------------------------------
3. Mexiko 3 1 0 2 3:5 3
4. Japonsko 3 0 0 3 4:9 0

Program semifinále:
streda 26. júna (Belo Horizonte, 21.00 h SELČ): Brazília - druhý tím v konečnom poradí B-skupiny
štvrtok 27. júna (Fortaleza, 21.00 h SELČ): víťaz B-skupiny - Taliansko