Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V poradí 223. El Clásico určí finalistu Španielskeho pohára
Zdielať na

V poradí 223. El Clásico určí finalistu Španielskeho pohára

BARCELONA / V utorok sa uskutoční ďalší duel najväčších futbalových rivalov na Pyrenejskom polostrove, FC Barcelona a Real Madrid sa stretnú vo vzájomnom zápase s poradovým číslom 223 v odvete semifinále španielskeho Kráľovského pohára 2012/2013.

Katalánci sa budú v snahe postúpiť do finále Copa del Rey spoliehať na služby Carlesa Puyola, Sergia Busquetsa, Cesca Fábregasa i Xaviho Hernándeza. Táto štvorica hráčov nezasiahla do hry v sobotňajšom víťaznom ligovom dueli proti FC Sevilla (2:1). V prvom stretnutí o postup do finále Španielskeho pohára sa v závere januára zrodila remíza 1:1, keď sa v druhom polčase strelecky presadili najskôr Barcelončan Fábregas a potom stopér Realu Varane. Účasť obrancu katalánskeho tímu Adriana Correiu v utorňajšom stretnutí je neistá, pretože 28-ročný Brazílčan nútene pauzuje pre problémy so zadným stehenným svalom. Ide však o jediného zraneného hráča Barcelony.

Návrat Xavi Alonsa

Tréner Realu Madrid José Mourinho sa teší z návratu defenzívneho stredopoliara Xabiho Alonsa, ktorého trápilo zranenie slabín. Útočník Karim Benzema si doliečil zranené koleno a strelec vyrovnávajúceho gólu v prvom tohtoročnom "El Clásico", Francúz Raphael Varane už takisto trénuje naplno. V januári nemohli pre trest zasiahnuť do hry Sergio Ramos, Fábio Coentrao a Ángel Di María, všetci budú tentoraz Mourinhovi k dispozícii na Nou Campe. Brazílčan Kaká strelil v sobotu víťazný gól v ligovom stretnutí s Deportivom v La Coruni (Real zvíťazil 2:1, pozn.) a výkonmi si vypýtal účasť v základnej zostave "bieleho baletu". "Cítim, že sa zlepšujem. Tréner ma teraz potrebuje, takže musím byť v ideálnej forme v najdôležitejšej časti sezóny," povedal Kaká pre goal.com.

Šnúra Barcy

FC Barcelona neprehral na domácom štadióne 22 stretnutí za sebou (18 víťazstiev a 4 remízy), ale v ostatných šiestich vzájomných stretnutiach zaznamenal len jedno víťazstvo nad Realom Madrid. "Blaugranas" sa budú opäť spoliehať na výkon Lionela Messiho, ktorý je najlepším strelcom FCB v klasických derby zápasoch s Realom. V 23 dueloch španielskych gigantov strelil 17 gólov. Na vyrovnanie rekordu legendy Realu Alfreda di Stéfana mu chýba jeden strelecký zápis. Hráči Realu zvíťazili v troch z predchádzajúcich desiatich stretnutí na ihrisku súpera. Proti Barcelone sa najviac darí Portugalčanovi Cristianovi Ronaldovi, ktorý v ostatných siedmich klasických derby stretnutiach skóroval 7-krát.

"V odvete musíme byť efektívni, pretože takí sú aj hráči nášho súpera. Nemôžeme čakať na to, čo sa stane. Musíme byť často pred bránkou Realu, len tak sa dostaneme do finále," povedal pre oficiálnu stránku FC Barcelona Cesc Fábregas a dodal: "Vlani sme doplatili na dobrý výsledok z prvého duelu a veľmi skoro sme zo súťaže vypadli. Hráči Madridu sú veľmi nebezpeční a ak chceme zvíťaziť, musíme hrať najlepšie, ako vieme."

Portugalský obranca Realu Madrid Pepe zdôrazňuje dôležitosť tímovej hry. "O súhru na ihrisku sa snažíme v každom zápase. Ak budeme v utorok hrať ako jednoliaty kolektív, máme šancu aj na celkový triumf v pohári. Musíme dodržiavať náš herný systém a do bodky plniť pokyny trénera. Len tak môžeme uspieť," povedal Pepe pre realmadrid.com.

El Clásico sa v histórii španielskeho Kráľovského pohára uskutočnilo dovedna 32-krát,

Barca v týchto súbojoch dosiahla 15 víťazstiev, "Los Blancos" 10 a sedemkrát sa títo súperi rozišli zmierlivo. Je zaujímavé, že najväčší športoví rivali na Pyrenejskom polostrove sa v prvom oficiálnom súťažnom dueli stretli v semifinále Copa de la Coronación v roku 1902, keď FC Barcelona zvíťazil nad Realom Madrid 3:1. Najbližšie ligové derby Realu a Barcelony je na programe 3. marca 2013 v Madride.

V doterajšej histórii sa obaja súperi stretli 222-krát. Dovedna 88 triumfov zaznamenal Real, o dve víťazstvá menej má na svojom konte Barcelona. Až 48 zápasov sa skončilo nerozhodne. Skóre hovorí v prospech madridského mužstva 373:359.

O postup do finále sa v stredajšej odvete "pobijú" aj FC Sevilla a Atlético Madrid. Bližšie k postupu sú hráči madridského mužstva, ktorí 1. februára zdolali futbalistov andalúzskeho tímu 2:1.