Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Madride v stredu druhé tohtosezónne El Clásico
Zdielať na

V Madride v stredu druhé tohtosezónne El Clásico

Zdroj: sita, FC Barcelona-Real Madrid

Už 222. edícia prestížneho duelu dvoch španielskych futbalových gigantov Realu Madrid a FC Barcelona - El Clásico - sa v stredu večer uskutoční na Štadióne Santiaga Bernabéua.

Duel bude prvým semifinále španielskeho Kráľovského pohára, odveta je na programe 27. februára. "Blaugranas" sa v semifinále Copa del Rey stretnú s Realom Madrid siedmy raz v histórii, pričom oba tímy v nich po trikrát postúpili do finále. Naposledy sa tešil "biely balet", ktorý bol úspešnejší v dvojzápase v sezóne 1992/1993 (1:1, 2:1). El Clásico sa v histórii španielskeho Kráľovského pohára uskutočnilo dovedna 31-krát, Barca v týchto súbojoch dosiahla 15 víťazstiev, "Los Blancos" 10 a šesťkrát sa títo súperi rozišli zmierlivo. Je zaujímavé, že najväčší športoví rivali na Pyrenejskom polostrove sa v prvom oficiálnom súťažnom dueli stretli v semifinále Copa de la Coronación v roku 1902, keď FC Barcelona zvíťazil nad Realom Madrid 3:1. Najbližšie ligové derby Realu a Barcelony je na programe 3. marca 2013 v Madride.

Tréner Realu José Mourinho nemôže v prestížnom stretnutí počítať so službami viacerých kľúčových hráčov. Brankára Ikkera Casillasa pribrzdila zlomenina ruky, obrancu Pepeho zasa trápi boľavý členok. Sergio Ramos, Fábio Coentrao a Ángel Di María nenastúpia pre disciplinárne tresty. Portugalský kormidelník musí brankára Casillasa nahradiť jedným z dvojice gólmanov Antonio Adán - Diego López. Ofenzívny "klenot" Cristiano Ronaldo v ligovom stretnutí proti Getafe (4:0), v ktorom strelil hetrik i svoj stý gól na domácom štadióne Realu Madrid a poranil si členok, bude pripravený pomôcť svojmu tímu k postupu do 37. finále národného pohára. "Pôjde o dôležitý a náročný zápas, pretože vyzveme jeden z najlepších tímov na svete. Verím, že nás čaká skvelý večer. Keďže hráme na domácom štadióne, máme šancu na dobrý výsledok. Musíme hrať pozorne, pretože poznáme kvality súpera. Všetci sa na stretnutie veľmi tešíme," hlásil z kabíny Realu Madrid Ronaldo.

Barcelončania chcú na Štadióne Santiaga Berabéua uspieť napriek skutočnosti, že Real na domácom ihrisku neprehral už 31 zápasov za sebou. "Biely balet" v Madride zdolal Barcu v jedinom z ostatných ôsmich vzájomných duelov. Po nútenej disciplinárnej pauze sa do zostavy Barcelony vráti Gerard Piqué. V nedeľňajšom ligovom stretnutí, v ktorom "blaugranas" zdolali Osasunu 5:1, chýbali Jordi Alba, Andrés Iniesta a Cesc Fábregas. "Šetrili sme počas týždňa viacerých hráčov. Myslím si, že náš výkon proti Osasune bol najlepším možným spôsobom, ako sa naladiť na dôležitý zápas s Realom Madrid," povedal asistent trénera Tita Vilanovu Jordi Roura. Ak Pedro Rodríguez absolvuje stredajšie El Clásico, dočká sa svojho 200. štartu v modro-červenom drese FCB.

Prvý tohtosezónny ligový súboj najväčších rivalov v španielskom futbale odohrali v októbri 2012 v Barcelone a skončil sa remízou 2:2, keď po dva góly strelili Lionel Messi a Cristiano Ronaldo. V stredajšom pohárovom stretnutí sa takisto očakáva súboj dvoch futbalistov, ktorých (nielen) futbaloví odborníci považujú za dvoch najlepších hráčov na svete. "Nemyslím si, že Lionel potrebuje Ronalda k tomu, aby sa dokázal motivovať na zápas," povedal Roura na margo očakávaného súboja Ronaldo - Messi.

V doterajšej histórii sa obaja súperi stretli 221-krát. Dovedna 88 triumfov zaznamenal v stredu domáci Real, o dve víťazstvá menej má na svojom konte Barcelona. Až 47 zápasov sa skončilo nerozhodne.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články