Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
ME 2012: Štvrťfinále bez oboch usporiadateľov i Holandska
Zdielať na

ME 2012: Štvrťfinále bez oboch usporiadateľov i Holandska

Zdroj: sita, rozhodcovia ME

V utorok sa dvanástym hracím dňom skončila úvodná časť XIV. majstrovstiev Európy vo futbale v Poľsku a na Ukrajine.

Šestnásť účastníkov má za sebou skupinovú fázu, ktorá sa nezaobišla bez prekvapení.

Najväčším sklamaním zlyhanie "oranjes"

Tým najväčším je sklamanie v podobe účinkovania Holandska. "Oranjes" nielenže nepostúpili medzi okteto najlepších tímov starého kontinentu, ale vo všetkých troch zápasoch prehrali a na šampionáte nezískali ani jediný bod. Tradične silný výber z "krajiny tulipánov" sklamal najmä po hernej stránke a mužstvo, ktoré pred ME 2012 odborníci označovali spolu so Španielskom a Nemeckom za jedného z troch najväčších adeptov na celkové prvenstvo, sa s turnajom rozlúčilo už po skupinovej fáze. Ani zvučné mená ako Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Rafael van der Vaart či Mark van Bommel nedokázali priviesť Holandsko do vytúženého štvrťfinále. Zverenci Berta van Marwijka zlyhali najmä v ofenzíve, keď dali v troch dueloch len dva góly, čo je pri účasti najlepších ligových kanonierov v Anglicku (Van Persie) a Nemecku (Huntelaar) žalostná bilancia. Kouč Van Marwijk na jeho šťastie vlani predĺžil zmluvu s Holandským kráľovským futbalovým zväzom (KNVB) do roku 2016 a podľa predšampionátových vyhlásení by ani tento "čerstvý" neúspech nemal viesť k jeho odvolaniu.

"Keď vypadneme skôr, nebudú z toho plynúť žiadne konzekvencie. Obe strany, zväz aj tréner, podpísali zmluvu s chladnými hlavami," uviedol riaditeľ KNVB Bert van Oostveen. Katastrofálne účinkovanie Holanďanov však môže zmeniť jeho postoj. Z B-skupiny postúpili do štvrťfinále favorizovaní Nemci a spolu s nimi Portugalci. Cristiano Ronadlo a spol. majú solídnu formu. Najmä v záverečnom vystúpení v "béčku" práve proti "oranžovým" hrali vynikajúco a razom sa z nich stal "čierny kôň" šampionátu.

Nečakalo sa ani stroskotanie Ruska

Najmä keď "zborná" bravúrne zvládla vstup do turnaja v podobe pohodlného víťazstva nad Českom 4:1. Zverenci Dicka Advocaata však následne remizovali s domácimi Poliakmi 1:1 a senzačne nestačili na Grékov (0:1). Z A-skupiny postúpili do štvrťfinále Česko a Grécko, teda dve mužstvá, ktoré boli skôr outsidermi. Rusi doplatili na smelé vyhlásenia o tom, že ich nikto nezastaví, že hrajú najkrajší futbal na ME a získajú titul. Nestane sa tak, Aršavinovi a spol. zostali len oči pre plač a ponaučenie, že postupuje sa na ihrisku a nie prostredníctvom médií.

Záverečná fáza bez usporiadateľov

Vo vyraďovacej fáze sa nepredstaví ani jeden z usporiadateľov. Okrem Poľska, ktoré sa síce prezentovalo sympatickými výkonmi, ale nestačilo mu to na postup, sa nekvalifikovala do štvrťfinále ani Ukrajina. Ševčenko a spol. mali vynikajúci úvod do turnaja, keď zdolali Švédov 2:1 a smerovali za postupom. Potom však v D-skupine prehrali s Francúzmi i Angličanmi a získali len tri body, čo bolo málo. Zaujímavosťou je, že ani na predchádzajúcom európskom šampionáte pred štyrmi rokmi sa nedostal do vyraďovacej fázy ani jeden organizátor. Brány štvrťfinále zostali zavreté pre Rakúsko i Švajčiarsko.

Situácia sa podľa predpokladov vyvinula len v C-skupine, z ktorej očakávane postúpili do štvrťfinále Španielsko a Taliansko. Sympatický prejav zdobil aj Chorvátov, tým však postup ušiel o jediný gól. Keby v závere stretnutia so Španielmi (0:1) vyrovnali, tešili by sa z účasti vo štvrťfinále práve oni na úkor "azúrovej squadry". Druhým mužstvom, ktoré na turnaji nezískalo ani bod, sa stalo Írsko. Zverenci Giovanniho Trapattoniho dosiahli vysoko negatívne skóre 1:9 a boli zrejme najslabším účastníkom turnaja. 

ME 2012 pokračujú od štvrtka štvrťfinálovými duelmi. A dvojice Česko - Portugalsko, Nemecko - Grécko, Španielsko - Francúzsko a Anglicko - Taliansko sľubujú futbalovým fanúšikom skvelé predstavenia.