Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slováci prehrali v Klagenfurte s Poľskom 0:1
Zdielať na

Slováci prehrali v Klagenfurte s Poľskom 0:1

Zdroj: sita - SR-Poľsko v Klagenfurte

Slovenskí futbalisti prehrali v sobotňajšom prípravnom zápase v rakúskom Klagenfurte s tímom Poľska 0:1.

Novému trénerskému tandemu Stanislav Griga - Michal Hipp tak výsledkovo nevyšla premiéra vo funkcii, keď jediný gól stretnutia zaznamenal v 30. minúte stopér "orlice" Damien Perquis.

Najbližšie sa Slováci predstavia v stredu 30. mája o 20.30 h v Rotterdame proti vicemajstrovi sveta Holandsku. Oba súboje slúžia na prípravu pred jesenným štartom kvalifikácie MS 2014, ktorej generálku absolvuje mužstvo kapitána Mareka Hamšíka 15. augusta v Odense s domácimi Dánmi. Poliakov čaká už o niekoľko dní vrchol na EURO 2012, ktorého sú spoluorganizátormi.

Prípravný zápas (Klagenfurt):

SR - Poľsko 0:1 (0:1)

Gól: 30. Perquis. Rozhodovali: Eisner - Hübler, Braunschmidt (všetci Rak.), ŽK: Mierzejewski, 2100 divákov.

SR: Perniš - Pekarík, Michalík, Hubočan, Švento - Kucka (82. Procházka), Čech - Šesták (57. Guédé), Hamšík, Jendrišek (65. Breznaník) - Hološko (46. Bakoš)
Poľsko: Szczesny - Piszczek, Wasilewski, Perquis (69. Kamiński), Boenisch - Polanski (46. Matuszczyk), Murawski (46. Dudka) - Blaszczykowski (63. Mierzejewski), Obraniak (80. Wolski), Rybus - Lewandowski (46. Brožek)

Celý prvý polčas patril Poliakom, ktorí častejšie držali loptu na kopačkách a neustále sa snažili nájsť štrbiny v defenzíve súpera. V 9. minúte mohli zverenci trénera Franciszeka Smudu otvoriť skóre, keď sa na kraji šestnástky pekne zbavil brániaceho protihráča Rybus a jeho krížna strela tesne minula ľavý vinkel. V 19. minúte nezastavil Čech valiaci sa útok Poliakov, lopta sa dostala až k Obraniakovi, ale ani on nemal presnú mušku. Slováci pôsobili ospalým dojmom a v útoku boli úplne neškodní. V 24. minúte center Rybusa našiel hlavu Piszczeka, ale ani z tejto šance poľského tímu nezahrmelo. V 26. minúte prenikol výkop Perniša so šťastím až na zabiehajúceho Jendrišeka, ktorý však koncovku riešil ľahkovážne a loptu po jeho slabom lobe skryl Szczesny pohodlne do rukavíc. V 30. minúte už narastajúci tlak Poliakov slávil úspech. Švento nepokryl Piszczeka, na ktorého jemný center si naskočil Perquis a presnou hlavičkou k žrdi nedal Pernišovi šancu - 0:1. Poliaci pokračovali v nápore, Rybus sa už o dve minúty po prvom góle predral do šestnástky a jeho zblokovanú strelu vyrazil Perniš na roh. Už 2:0 mohlo byť v 42. minúte, keď agilný Rybus vnikol do pokutového územia opečiatkoval žrď. Až v 43. minúte vyslali Slováci prvú strelu na bránu, po akcii Šventa s Hološkom vytiahol Szczesny bravúrny zákrok proti pokusu Hamšíka a vytlačil loptu na roh.

Poliaci siahli po prestávke k trom zmenám, Slováci k jedinej - Hološka nahradil Bakoš. V 54. minúte výborne kopnutý roh Obraniaka našiel hlavu nikým nestráženého Dudku, ktorý však z 5 metrov mieril trestuhodne nad. O minútu neskôr postupovali Slováci traja na troch, Hamšík posunul loptu Bakošovi, no po zasekávačke sa mu postavil do strely Perquis a zblokovaná lopta nenarobila poľskému brankárovi problémy. V 67. minúte mohli Slováci vyrovnať, ale strela Čecha putovala do stredu brány, kde stál pripravený Szczesny. Hra s pribúdajúcimi minútami stratila na tempe, už aj Poliaci upustili od ich ofenzívneho elánu, ale napokon s prehľadom doviedli zápas do víťazného konca.

tasr, SR-Poľsko v Klagenfurte