Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slovensko sa lúči s majstrovstvami Európy už po troch zápasoch a debakli so Španielskom
Zdielať na

Slovensko sa lúči s majstrovstvami Európy už po troch zápasoch a debakli so Španielskom

Zdroj: noviny.sk/fotosita

ŠPANIELSKO / Slovenská futbalová reprezentácia sa lúči s majstrovstvami Európy už po troch zápasoch v základnej skupine. Vo svojom záverečnom vystúpení v E-skupine v Seville Slováci podľahli domácim Španielom 0:5 (0:2).

V 30-stupňovom teple na Štadióne La Cartuja slovenskí hráči počas celého zápasu ani raz nevystrelili na bránku súpera a nevypracovali si žiadnu gólovú príležitosť. Španielom jednoznačné víťazstvo stačilo na druhé miesto v E-skupine a v osemfinále budú ich súpermi vicemajstri sveta Chorváti.

Španieli rozhodli o svojom postupovom triumfe už v prvom polčase. Po polhodine hry im vlastným gólom pomohol dovtedy skvelý brankár Martin Dúbravka. Druhý španielsky zásah pridal v tretej minúte nadstaveného času hlavou Aymeric Laporte. Tento rodený Francúz len pred pár týždňami definitívne získal španielske občianstvo. V 56. min a 67. min podčiarkli jednoznačný španielsky triumf Pablo Sarabia a Ferran Torres. Domáci sa tešili ešte raz, keď v 72. min po chaose v obranných radoch si dal Juraj Kucka vlastný gól.

Zverenci Štefana Tarkoviča obsadili v E-skupine tretiu priečku a stali sa jedným z dvoch tímov, ktorým táto pozícia nestačila na prienik medzi 16 najlepších tímov. Tým druhým sú v B-skupine Fíni. Slovenskí futbalisti vo svojom treťom vystúpení na vrcholnom podujatí prvýkrát nepostúpili zo základnej skupiny. Predtým na majstrovstvách sveta v roku 2010 aj na majstrovstvách Európy 2016 si zakaždým vybojovali účasť v osemfinále.

Majstrovstvá Európy 2020 vo futbale - streda:

E-skupina - Sevilla (Šp.):

Slovensko - Španielsko 5:0 (2:0)
Góly: 30. Dúbravka (vlastný gól), 45.+ Laporte, 56. Sarabia, 67. Ferran Torres, 72. Kucka (vlastný), ŽK: 12. Duda, 90.+ Škriniar - 40. Busquets, 60. Alba, rozhodovali: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (Hol.)
Zostavy:
Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Šatka, Škriniar, Hubočan - Haraslín (69. Suslov), Kucka, Hromada (46. Lobotka), Mak (69. Weiss ml.) - Hamšík (90. Bénes) - Duda (46. M. Ďuriš)
Španielsko: Simón - Azpilicueta (77. Oyarzabal), Eric García (71. Pau Torres), Laporte, Alba - Koke, Busquets (71. Thiago Alcántara), Pedri - Sarabia, Morata (66. Ferran Torres), Moreno (77. A. Traoré).

Španieli nastúpili so štyrmi zmenami v zostave oproti remízovému zápasu s Poliakmi. Prvýkrát na Euro 2020 zasiahol so hry aj ich najskúsenejší hráč kapitán Busquets, ktorý len nedávno prešiel nákazou koronavírusom. Dúbravka musel prvýkrát zasahovať v 5. min po prudkom centri či strele Moratu z ľavej strany, dorážku odrazenej lopty už Azpilicueta nevyužil. O tri minúty neskôr Hromada pri zákroku zasiahol loptu a ľahko aj nohu Kokeho a po dodatkovom skúmaní systémom VAR rozhodca Kuipers ukázal na biely bod. K pokutovému kopu sa postavil Morata, ale Dúbravka jeho pokus bravúrne vykryl.

Španielov to nedeprimovalo a pokračovali v očakávanom tlaku. V 19. min Pedri našiel na hrote Sarabiu, ale ten nestačil usmerniť loptu za Dúbravkou chrbát. Vzápätí mohol skórovať mladík Pedri, ale chýbal mu jeden krok k lopte po centri Azpilicuetu. O čosi neskôr spoza šestnástky štipľavo vystrelil Morata, Dúbravka loptu vyrazil na roh. Slovenský hrdina v bránke sa po polhodine hry stal nešťastným hrdinom. Šatka urobil chybu v rozohrávke, keď prihral priamo Sarabiovi. Ofenzívny hráč PSG vystrelil a odrazenú loptu od brvna si slnkom dezorientovaný Dúbravka rukou zrazil do bránky. Španielom ešte viac narástli krídla a v nadstavenom čase prvého polčasu pridali druhý gól. Moreno vyhral súboj o loptu s brankárom SR, z ťažkej pozície odcentroval pred bránku a Laporte hlavou zvýšil vedenie domácich na 2:0.

Po zmene strán priniesli dvaja noví hráči mierne zlepšenie slovenskej hry, ale na strelenie potrebných gólov to vonkoncom nestačilo. Naopak Španieli z prvej šance v druhom polčase skórovali. V 56. min Alba napálil loptu zľava do šestnástky a Sarabia halfvolejom s pomocou ľavej žrde prekonal Dúbravku - 0:3. Zdecimovaní Slováci nedokázali reagovať. Po hodine hry síce konečne prišiel strelecký pokus, ale Haraslín netrafil bránku súpera. Definitívny španielsky knokaut prišiel v 67. a 72. min, keď domáci strelili ďalšie dva góly zásluhou Ferrana Torresa a vlastného gólu Kucku. Španieli už do konca zápasu kontrolovali hru a jediný potlesk na adresu Slovákov sa ozval len v 90. min, keď ihrisko opúšťal kapitán Hamšík.

Súvisiace články

Najčítanejšie