Novinky - 20.09.2018 15:13

Kariéru mu mohla zničiť obyčajná odchýlka. Takto prebiehal boj Mateja Tótha

redakcia/EM Autor: redakcia/EM | Zdroj: noviny.sk

"Najhoršie na tom celom bol okamih, keď kauza mala vyjsť na verejnosť. Bál som sa reakcie ľudí, lebo, čo sa týkalo dištancu, to bolo o športe, ale reakcia ľudí, ako sa budú ku mne správať, to už nebolo o športe, to mohlo ovplyvniť mňa, moju rodinu, moju životnú kariéru," hovorí olympijský víťaz v chôdzi na 50 kilometrov, Matej Tóth. 

Športovec, ktorý celý život bojoval proti dopingu, bol z neho podozrivý. "Bolo to nepredstaviteľné, ako zareagovať, čo sa s tým dá robiť. Všetko trvalo veľmi dlho," dodáva Tóth. 

Už po olympiáde športovca oslovili, či by nechcel napísať autobiografiu, no tvrdil, že musí skončiť istá kapitola, aby niečo také urobil. A tá kapitola prišla. "Povedali sme si, že ideme bojovať za to, a keď sme dobojovali, tak som sa chcel podeliť o pocity, ktoré som prežíval. A keď sme už písali o tom prípade, tak sme tam dali aj moju biografiu," vysvetľuje športovec. 

Kniha vznikala v rozhovoroch, ktorých autorom je Michal Červený. "Michal je autorom písaného textu, chceli sme, aby to bolo zaujímavé aj pre čitateľov. Nahrávali sme to na sústredení v Juhoafrickej republike, kam za mnou prišiel. Nahrali sme 19 hodín rozhovorov, ktoré on potom prepisoval," opísal olympijský víťaz. 

V knihe je napísaná aj veta - Som rád, že sa ten prípad udial. "Ja som si uvedomil, že aj vďaka tomu, že to dobre dopadlo, som šťastný, ale aj ma veľmi ten prípad posilnil," dodal Tóth.