Novinky - 16.07.2018 20:06

Matej Tóth prišiel s novou metodikou na odhalenie dopingu

Mária Dulaiová Autor: Mária Dulaiová, redakcia/EM | Zdroj: noviny.sk

Nielen Matej Tóth, ale aj ďalší športovci poukazujú na to, že v systéme antidopignových pravidiel nie je všetko tak, ako by mohlo či malo byť. Stačí sa pozrieť na zoznam tých, ktorí mali, rovnako ako slovenský reprezentant v chôdzi nezrovnalosti v biologickom pase. "Videl som štatistiku, kde najviac dopingových hriešnikov je z Ameriky, ktorí sú chytení na nejaké látky, ale v biologickom pase by ste ich našli potrestaných márne. Toto som najviac kritizoval, že sú ľudia, ktorí posudzujú určitú odchýlku a môžu ju akceptovať, že je vysvetliteľná biologicky alebo fyziologicky, a niektorým neakceptujú ani vyslovene zdravotné problémy," hovorí olympijský víťaz v chôdzi, Matej Tóth. 

Tóth však neostal len kritike, ale a to aj na základe vlastnej skúsenosti spísal návrh zmien pravidiel. Je ich šesť. "Hlavne sa jedná o to,aby ten športovec mal právo na obhajcu. Takisto nejaká možnosť refundácie - Toľko ma to stálo, obhájil som sa, takže je to vaša chyba," pokračuje športovec. 

Jeho pripomienky už prekovala komisia športovcov Slovenského i medzinárodného olympijského výboru. "Momentálne všetky návrhy vo forme listu sú na rokovaní Komisie športovcov WADA a budeme sa nimi, keďže aj ja som jej súčasťou zaoberať čo najskôr. Ďalšie stretnutie komisie máme v novembri, takže sa budem snažiť, aby sme sa o tom porozprávali," informuje členka komisie športovcov svetovej antidopingovej agentúry Danka Barteková.

Návrhy Mateja Tótha by sa mali stať súčasťou Antidopingovej charty športovcov, ktorá by mala začať platiť od roku 2021 a mala by byť záväzná pre všetky krajiny, ktoré podpíšu Antidopingový kódex.

Pre Mateja Tótha sa po dokázaní jeho neviny nič nezmenilo. Antidopignoví komisári ho naďalej kontrolujú, dokonca častejšie dokonca častejšie ako predtým. Do dnešného dňa už absolvoval už šesť kontrol.

Mária Dulaiová

Mária Dulaiová

Až na rok strávený prácou pre ŽSR, to bolo vždy o novinárskej práci. Košický večer, Lúč, televízie Kabel Plus, Naša Košice, TV Global a napokon JOJ. A ďalšie noviny a školský rozhlas už počas základnej školy a gymnázia. A tak asi nikoho neprekvapí, že mám vyštudovanú žurnalistiku na UK v Bratislave. Po rokoch na štadiónoch a ihriskách ako športová redaktorka som sa v roku 2015 vrátila k tomu, kde som kedysi začínala - k domácemu i zahraničnému spravodajstvu z bežného i politického života. Bola to výzva a dodnes je, takže sa vlastne stále učím niečo nové. Vyskúšala som si ako sa robí dokumentárny film i píše kniha. Jednoducho - mám šťastie, že robím to, čo ma vždy bavilo. Navyše v kolektíve super ľudí, a to platí aj o predchádzajúcich zamestnaniach. Pokiaľ ide o záľuby - šport bol a vždy ostane mojou srdcovkou. Rovnako ako túlanie sa po svete a motorky a čítanie a… tento zoznam by bol dosť dlhý, tak ostaňme pri týchto. A pokiaľ ide o to, čo ma ženie ďalej či motivuje? Jednoducho - zvedavosť.

Viac článkov od autora