Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenský horolezec Vlado Štrba prišiel o život na Evereste
Zdielať na

Slovenský horolezec Vlado Štrba prišiel o život na Evereste

Archívne video

KATHMANDU / Svoj výstup na Mt Everest začal slovenský horolezec Vlado Štrba (48) už v piatok. Plánovanú expedíciu Everest Hardway 2017 musel zrušiť a na vrchol sa vybral klasickou trasou cez Južné sedlo bez kýslíka. Vo výške viac ako 8 700 metrov sa musel otočiť a do kempu C4 sa dostal v kritickom zdravotnom stave.

Vlado zomrel dnes podvečer nepálskeho času vo štvrtom výškovom tábore pod Mount Everestom. "Spojili sme sa s ním cez satelitný telefón ústne a textovými správami ho žiadali, aby zmobilizoval všetky sily a čo najrýchlejšie zostúpil. V noci sme s ním stratili kontakt. Z toho, čo vieme od jeho agentúrneho šéfa Subina Thakuriho, na pomoc sa mu vydala skupina šerpov, ktorá postupovala k vrcholu," informoval hovorca expedície Everest Hardway 2017 Michal Novota.  Mali pre neho kyslíkovú fľašu a jeden zo šerpov sa mu mal venovať. Jeho evakuácia z výšok nad 8400 metrov trvala veľmi dlho. Jeho situácia bola po treťom dni pobytu v zóne smrti tak zlá, že evakuácia do nižších táborov už žiaľ nebola možná.

Vlado sa pre husté sneženie a zlé poveternostné podmienky v stene z druhého výškového tábora vo výške 6 400 metrov rozhodol zmeniť trasu výstupu z Boningtonovej cesty, ktorá je považovaná za jednu z najťažších. Riskantné sa stalo ale aj jeho rozhodnutie podstúpiť výstup bez kyslíka po klasickej výstupovej trase prvolezcov z roku 1953, uvádza portál .týždeň.V treťom výškovom tábore na novej trase zistil, že mu zmizol vopred pripravený a zásobený stan, ale s pomocou agentúry si na prenocovanie vybavil nepoužitý stan inej expedície.

Do štvrtého tábora vo výške 7900 metrov dorazil v stredu a čakal na vhodné podmienky na finálny výstup. Tu, už v zóne smrti, dvakrát prenocoval a v piatok spolu so skupinou šerpov začal stúpať smerom k vrcholu. V sobotu popoludní nášho času (časový posun oproti Nepálu je +3:45) Vlado satelitným telefónom oznámil, že sa otočil na Južnom vrchole vo výške 8749 metrov, kam vystúpil bez kyslíka. 

Cesta späť je rovnako náročná, ako samotný výstup. Bolo otázne, či to zvládne. Situáciu sledovali na sociálnej sieti a aktualizovali jeho stav. Tábor C4 potvrdil, že je už v tábore v Južnom sedle. Utrpel vážne omrzliny.  

Jeho zdravotný stav bol veľmi kritický a prevoz do nižšieho tábora museli odložiť. 

Už aj minulý rok sa Vlado s kolegom Zoltánom Pálom vybrali na expedíciu Everest Hardway 2016, ktorá ale skončila neúspešne. Pri výstupe ich zastihla silná búrka a potom lavína, ktorá Pálovi poranila oči. Dostal snežnú slepotu a obaja zostali uväznení v bivaku. Museli do základného tábora zavolať o pomoc.

V zóne smrti v oblasti Balkóna zomrel americký horolezec. Túto sezónu je to už tretí život.

Súvisiace články