Novinky - 27.03.2017 14:45

Triatlonista Rišo Varga o pretekoch hviezd: Boli to tri dni pekla!

redakcia/MM Autor: redakcia/MM | Zdroj: noviny.sk/TV JOJ

"Boli to tri dni pekla, to som nečakal, hlavne vlhkosť, ale celkovo tie tri dni boli veľmi náročné," zdôverila sa s pocitmi naša triatlonová hviezda, Richard Varga. Rozdiel je totiž v tom, že kým u nás sú letá pomerne suché, čo sa týka vlhkosti vzduchu, v Austrálii má vzduch aj 99-percentnú vlhkosť. Človek sa potí, ani sa nemusí hýbať.

Olympijský triatlon obnáša 1500 metrov plávania, 40 kilometrov na bicykli a 10 kilometrov behu. Supertriatlon sú trojdňové preteky, keď sa preteká trikrát za jeden deň s desaťminútovou pauzou.

Prvý deň sa išli tri etapy - prvá bola zložená z plávania, cyklistiky a behu, druhá z behu, cyklistiky a plávania a tretia z cyklistiky, plávania a behu. Druhý deň boli na programe dve etapy - najprv cyklistická časovka na 6 km a popoludní, na základe rozdielov z časovky, sa pretekári predstavili v päťkombinácii plávanie - beh - plávanie - cyklistika - beh.

Organizátori zámerne etapy skrátili, aby boli atraktívne aj pre divákov. Samotní pretekári nevedeli, čo ich čaká, opisuje svoje pocity Richard Varga: "Pretekári nevedeli, čo sa stane, lebo do takej pozície nás ešte nikto nedal a zrazu sme sa v nej ocitli, keď nikto nevedel, v čom bude práve dobrý".

Atraktívna bola aj lokalita, Hamiltonov ostrov je totiž v súkromných rukách a len tak sa tam hocikto nedostane. Ani mnohí Austrálčania nemôžu ostrov navštíviť, aj preto, že je veľmi luxusný a bežným ľudom nedostupný. Atmosféra bola skvelá, na ostrove sa bežne nachádza okolo tisíc ľudí, drvivá väčšina z nich bola triatlonistov povzbudzovať. 

Skromný Richard Varga úprimne povedal, že netuší, prečo dostal pozvánku medzi elitu. Na preteky sa totiž nedalo prihlásiť, pozvali menovite len dvadsaťštyri najlepších. Osem z nich sú absolútna svetová špička z olympijského triatlonu, ďalší boli vybraní podľa osobnej charizmy, čiže osobnostných kritérií, špecifickou skupinou boli vytrvalci - Ironmani. Dúfal, že sa mu podarí umiestniť okolo 10. miesta. Celé preteky sa napokon držal okolo druhého až tretieho miesta, až záverečný deň klesol na nemedailové, štvrté miesto. Je to však obrovský úspech nielen pre Richarda Vargu osobne, ale aj pre slovenský šport. Priznáva však, že to bolo miestami veľké utrpenie, hneď v prvý deň si zranil nohu na drsnom povrchu a ďalšie dni zranenia už len pribúdali.  

Celkové poradie: 1. Richard Murray (JAR) 56 bodov. 2. Mario Mola (Šp.) 49, 3. Jake Birtwhistle (Aus.) 48, 4. Javier Gómez (Šp.) a Richard Varga (SR) obaja 40

Ďalšie preteky z kategórie "supertriatlon" sú na programe až na jeseň, v Thajsku a v Singapure.