Novinky - 07.03.2017 14:13

Strieborný Volko začínal ako futbalista, všetkých šokoval

Volko si svoj výkon pozrel až o pár hodín neskôr a bol k sebe veľmi kritický. "Moja fyzioterapeutka Janka Zavacká by ma veľmi vyhrešila za to, že mám krk vpredu ako neandrtálec, ale to nie je až tak podstatné. Ten beh bol naozaj dobrý," uviedol Ján Volko.

Ján Volko pôsobí veľmi skromne a presne také budú aj jeho oslavy. "V tichu a pokore oslávime v kruhu blízkych," dodal Volko.

Dvadsaťročný atlét v minulosti koketoval s futbalom. Naša reprezentácia zrejme prišla o rýchlonohého hráča. Ale slovenská atletika určite získala skvelého šprintéra.

Trénerka strieborného medailistu z halových majstrovstiev Európy 2017 v šprinte na 60 metrov Jána Volka Naďa Bendová sa mladému atlétovi venuje od jeho šestnástich rokov. Podľa jej slov ju zaujal už skôr, keďže mala možnosť sledovať ho pri tréningoch i pretekoch. "Bol súčasťou detského športového klubu Kryha, kde pracujem. Pridelili mi ho, keď sa skupina rozdeľovala na vytrvalcov a šprintérov. Už v mladom veku, keď sa ešte venoval futbalu a absolvoval obmedzený počet atletických tréningov, sa dokázal vyrovnať najlepším žiakom i dorastencom na Slovensku,“ uviedla pre agentúru SITA 42-ročná trénerka, ktorá si dodnes pamätá ich prvý rozhovor. "Povedala som mu, že beží v záklone a mali by sme s tým niečo robiť,“ dodala s úsmevom na tvári Bendová.

Začínal ako futbalista

Dvadsaťročný šprintér začal svoju športovú kariéru ako futbalista v bratislavskom mužstve SDM Domino, no tréneri ho často nechávali sedieť na lavičke náhradníkov. Popri futbale trénoval aj atletiku a na základe otcovho nabádania napokon definitívne presedlal na atletiku. "Vrcholovú atletiku spoznal až v sedemnástich rokoch. Keďže začal neskoro, teraz máme takú prípravu, akú majú sedemnásťroční atléti. Stále zvyšujeme tréningový objem a intenzitu. Janko sa stále môže zlepšovať,“ povedala Bendová a zároveň jedným dychom dodala: "Základom je zdravie, nič ho nesmie limitovať.“

Niekdajšia letuška pre Volkovu kariéru veľa obetovala, do prípravy svojho zverenca investovala peniaze i čas, no neľutuje to. "Pre nás je odmena tá medaila, nerobíme to pre peniaze. Nie sme na ňom stratoví, všetky peniaze boli investované správne,“ myslí si absolventka FTVŠ UK v Bratislave.

Bratislavský rodák sa atletikou baví a uvedomuje si dôležitosť náročnej prípravy. "Vždy chce trénovať. Keď mu niekedy poviem, že máme týždeň voľna, hnevá ho to. Dokonca ani teraz nechce odpočinok, ale mal by si aspoň trochu oddýchnuť. Posledné dni boli náročné najmä po psychickej stránke,“ skonštatovala Bendová.

Ľubomír Uhlík

Ľubomír Uhlík

Viac článkov od autora