Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zaujímavé štatistiky z MS v hokeji: Aj na Maďarsko prišlo viac divákov ako na Slovensko
Zdielať na
MS v hokeji

Zaujímavé štatistiky z MS v hokeji: Aj na Maďarsko prišlo viac divákov ako na Slovensko

Zdroj: TASR

RIGA/TAMPERE / Majstrovstvá sveta v hokeji sa skončili a z titulu sa teší Kanada. Slovensko obsadilo napokon nepostupové deviate miesto. Na túto priečku sa prepadlo aj v rebríčku IIHF, čo spôsobilo, že si budú musieť zahrať kvalifikáciu na zimné olympijské hry 2026.

Zaujímavú štatistiku ponúkla IIHF o počte divákov na zápasoch každej reprezentácie. Na prvom mieste sa umiestnilo Fínsko, na zápasy ktorého prišlo takmer 94-tisíc ľudí a v priemere takmer 12-tisíc. Druhé miesto si vyslúžila tiež domáca krajina - Lotyšsko - na ktoré sa prišlo pozrieť necelých 90-tisíc ľudí a v priemere na zápas ich bolo takmer 9-tisíc. 

Záujem bol aj o zápasy USA, Švédska či Kanady, na každý z tímov bolo zvedavých od 66-tisíc do 75-tisíc divákov. Zaujímavé čísla ponúkli aj zápasy Slovenska. Na sedem duelov prišlo 38 510 divákov a v priemere na zápas ich bolo 5 501. V týchto číslach ich predbehlo napríklad aj Maďarsko, na ktoré sa prišlo pozrieť takmer 42-tisíc ľudí. Viac divákov ako na zápasy Slovenska prišlo ešte na duely Rakúska, Dánska, Česka či Francúzska. 

(Ne)úspešní Slováci

Do top štatistík sa dostali aj slovenskí hokejisti - jeden v pozitívnom a druhý v negatívnom meraní. Za najúspešnejšieho brankára vyhlásili Slováka Stanislava Škorvánka, ktorému na jeho konto pripísali 95,37 percent úspešných zákrokov. Celkovo na neho v štyroch zápasoch letelo 108 striel a za svoj chrbát sa ich dostalo 5. 

Do top 5 úspešných brankárov sa dostal aj Samuel Hlavaj, ktorému pripísali úspešnosť zákrokov 93,2 percent. Na neho letelo v troch zápasoch 103 striel a inkasoval 7 gólov. Slovensko podľa štatistík inkasovalo 15 gólov, z ktorých bol jeden do prázdnej brány a dva góly zapísali po samostatných nájazdoch, ktoré v štatistikách brankárov nefigurujú. 

V negatívnom svetle sa zapísal Libor Hudáček, ktorý mal na svojom konte najviac trestných minút na celom turnaji. Za svoju agresivitu dostal 33 trestných minút: jedno päťminútové vylúčenie a automaticky trest do konca zápasu, za ktorý do štatistík zapisujú 20 minút. Dostal navyše štyri dvojminútové tresty. 

V pozitívnom svetle sa ukázal aj jeden z nováčikov Slovenska na MS - Viliam Čacho. Zaradil sa medzi najrýchlejších korčuliarov na MS, keď mu namerali rýchlosť 37,59 kilometrov za hodinu. Pred neho sa dostal len Kanaďan Jake Neighbours, ktorý bol rýchlejší len o 0,04 kilometra za hodinu. 

Zaujímavé čísla ponúkol aj pohľad do štatistík najtvrdšej strely. Tú mal Fín Nikolas Matinpalo, ktorý puk vystrelil rýchlosťou 164,64 kilometrov za hodinu. Druhý bol Švajčiar Gaetan Haas so strelou rýchlou 163,64 kilometrov za hodinu. 

Pozrite si All-Star tím a aj konkrétne štatistiky každého hráča z najlepšej päťky

Brankár: Arturs Šilovs (Lotyšsko) 
Obranca: MacKenzie Weegar (Kanada) - 11 bodov (3 góly a 8 asistencií)
Obranca: Moritz Seider (Nemecko) - 5 bodov (1 gól a 4 asistencie)
Útočník: John Peterka (Nemecko) - 12 bodov (6 gólov a 6 asistencií)
Útočník: Rocco Grimaldi (USA) - 14 bodov (7 gólov a 7 asistencií)
Útočník: Dominik Kubalík (Česko) - 12 bodov (8 gólov a 4 asistencie)

Spolu sa táto pätica postarala o 54 kanadských bodov za 25 gólov a 29 asistencií. 

Najužitočnejším hráčom turnaja sa stal lotyšský brankár Artur Šilovs. Získal aj ocenenie od direktoriátu IIHF za najlepšieho brankára na šampionáte. Najlepším obrancom sa podľa IIHF stal MacKenzie Weegar a útočníkom John Peterka

IIHF vydala po MS aj ich pravidelnú rubriku Power Ranking, v ktorom glosuje udalosti daného tímu. O Slovensku napísali: Všetky najlepšie turnaje sú v Göteborgu.

Zdielať na