Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prečo Ramsay nerozdáva pokyny? Toto sú tajomstvá striedačky Slovenska na MS
Zdielať na

Prečo Ramsay nerozdáva pokyny? Toto sú tajomstvá striedačky Slovenska na MS

Zdroj: TASR

RIGA, BRATISLAVA – Načo tam máme kanadského trénera Craiga Ramsayho, keď cez zápas na striedačke nekoučuje? Mnohí fanúšikovia Slovenska sa počas hokejových majstrovstiev sveta čudujú, prečo je hlavný kouč počas zápasov na prvý pohľad pasívny a pokyny rozdávajú jeho asistenti.

Jednoduchá odpoveď: Je to obraz moderného hokeja. Hlavný kouč je šéf striedačky, tímu dáva smerovanie, rozhoduje o všetkom – no pred zápasom. Šéfom je nielen na tímovej porade pred zápasom, ale veľa komunikuje s asistentmi pred zápasmi a po nich. Počas jednotlivých duelov každý jeden muž na striedačke pozná svoju úlohu a tej sa drží.

„Craig Ramsay a Ján Pardavý majú na starosti ofenzívu, Peter Frühauf a Andrej Podkonický skôr defenzívu. Každý má rozdelené riešenie roznych zápasových a herných situácií, preto v každej má čo povedať niekto iný. Šéfom striedačky je, samozrejme, Craig Ramsay, tréner brankárov Peter Kosa sleduje gólmana z pozície určenej pre videoanalytikov,“ povedal pre noviny.sk priamo z Rigy mediálny manažér hokejového zväzu Peter Jánošík.

Posun v rozdelení úloh vidia fanúšikovia aj takej drobnosti – v minulosti boli zvyknutí, že pred novinárov predstúpil po zápase hlavný tréner. Dnes je to predovšetkým Peter Frühauf, kto komunikuje s médiami.

Slovensko má po troch zápasoch MS v hokeji 2023 štyri body za víťazstvo nad domácim Lotyšskom a prehru po nájazdoch s Kanadou. Vo štvrtok večer sa stretne s lídrom skupiny B zo Švajčiarska.

Súvisiace články