Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Spiky dostal druhú šancu: Opäť je tvárou MS v hokeji
Zdielať na
MS v hokeji

Spiky dostal druhú šancu: Opäť je tvárou MS v hokeji

Zdroj: iihf.com

RIGA/TAMPERE / Maskotom svetového šampionátu v hokeji v Tampere a Rige je Spiky. Ježko bol hlavnou tvárou už rižského šampionátu v roku 2021, ktorý výrazne ovplyvnili opatrenia proti šíreniu pandémie koronavírusu, a tak fanúšikovia nedostali možnosť stretnúť sa s ním. Aj preto sa organizátori tohtoročných MS rozhodli "dať mu druhú šancu".

Spikyho pred vyše dvoma rokmi vybrali spomedzi viac ako 100 návrhov hokejových fanúšikov nielen z Lotyšska, ale aj Bieloruska, ktoré malo pôvodne s Lotyšmi usporiadať šampionát. Organizátori sa k víťaznému návrhu priklonili preto, lebo ježko je jedným z najbežnejších zvierat na svete. Je vnímaný ako veľmi inteligentný a pohotový. "Každý mu môže závidieť jeho reakcie. A aj keď toto zviera nie je vôbec veľké, bojuje vždy až do konca, pričom využíva nielen pichliače, ale aj svoje ostré zuby," vysvetlili vtedy organizátori svoj výber.

O maskotovi rozhodovali fanúšikovia v Lotyšsku a Bielorusku počas prezentácií v nákupných centrách, ale aj v online anketách. Porota, ktorá napokon vybrala víťazný návrh, bola zložená z celebrít. Za Bielorusov v nej boli okrem iných štvornásobná olympijská víťazka v biatlone Daria Domračevová, olympijská víťazka v zápasení Anna Gusková, Lotyšo zastupovali napríklad gitarista skupiny Brainstorm Janis "Magic" Jubalts i spevák Intars Busulis.

Zdroj

iihf.com

Predložené návrhy hodnotila porota podľa niekoľkých parametrov: grafiky, korešpondencie s témou, tvorivosti a súladu postavy s tradíciami a kultúrou Bieloruska a Lotyšska. V oboch krajinách boli za rôzne nápady udelené rôzne ceny, pričom ten víťazný pochádzal od návrhárky Janis Burmeistersovej, ktorá získala najviac hlasov v Lotyšsku. V Bielorusku zvíťazil dizajn chrobáka Dmitrija Galinovského a Pavla Marčenkova.

Zo spoločnej kandidatúry v roku 2021 zišlo po veľkých nepokojoch v Bielorusku a tak Spikyho po rozhodnutí Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) obliekli iba do národných farieb Lotyšska.

Zdielať na