Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medzinárodný jazyk platí na celom svete: Poznáte gestá rozhodcov?
Zdielať na

Medzinárodný jazyk platí na celom svete: Poznáte gestá rozhodcov?

Zdroj: Twitter

RIGA, BRATISLAVA / Platia všade: od slovenskej extraligy cez Európu, KHL, NHL a rovnako aj na majstrovstvách sveta. Gestá hokejových rozhodcov. Poznáte ich? Na šampionáte v roku 2023 bude Slovensko okrem hokjistov reprezentovať aj jeden rozhodca - čiarový arbiter Šimon Synek.

Narazenie

Pri bezohľadnom ohrození narazením zozadu bude uložený väčší trest a automaticky osobný trest do konca stretnutia alebo trest v hre.

Napadnutie

Píska sa, ak hráč pri korčuľovaní smerom k protihráčovi vrazí do súpera neprimeranou silou, nakorčuľuje alebo naskočí na protihráča.

Ak sa faulovaný hráč nevedel brániť, faulujúci dostane automaticky osobný trest. Ak útočník nebezpečne napadne oblasť hlavy a krku, dostane automaticky osobný trest, výnimočne vyšší trest.

MS v hokeji, gestá rozhodcov

MS v hokeji, gestá rozhodcov

MS v hokeji, gestá rozhodcov

Vrazenie na mantinel

Píska sa, ak hráč, ktorý bodyčekuje, fauluje lakťom, napadne alebo podrazí protihráča tak, že zapríčiní prudké a nebezpečné vrazenie na mantinel.

Seknutie

Hráč, ktorý svojou hokejkou, ktorú drží jednou alebo obidvomi rukami, sa zaženie na protihráča smerom k niektorej časti jeho tela alebo výstroja. Aby mohol byť uložený trest, kontakt s protihráčom nie je nevyhnutný.

Faul lakťom

Hráč, ktorý lakťom fauluje protihráča, dostane dvojminútový trest. Ak ho zraní, väčší trest alebo trest v hre (rieši ho disciplinárna komusia).

Osobný trest

Ak dostane hráč osobný trest na 10 minút alebo osobný trest do konca stretnutia, nasledujúce vhadzovanie puku bude na bode na vhadzovanie puku v obrannom pásme tímu, ktorého hráč sa previnil.

Gól platí

Gól platí, ak sa puk dostal za bránkovú čiaru regulárne. Gól možno dosiahnuť aj nesením puku na čepeli svojej hokejky za predpokladu, že korčuliar pri pohybe nezdvihne hokejku nad úroveň svojich ramien – ako v lacrosse.

Gól neplatí

Rozhodca gól neuzná, ak útočník bol v bránkovisku, bránil brankárovi v pohybe, útočiaci hráč mal hokejku nad úrovňou hornej žŕdky bránky. Gól musí byť dosiahnutý hokejkou a nie korčuľou, rukou a podobne.

Signalizované vylúčenie

Zdvihnutá pravica hlavného rozhodcu znamená, že videl faul, ale necháva výhodu a neprerušil hru. Ak dosiahne gól mužstvo, ktoré má hrať presilovku, gól bude platiť. Výhoda trvá, kým sa nedotkne puku hráč tímu, ktorý sa previnil.

Akonáhle má rozhodca zdvihnutú pravú ruku a prerušil hru, nasleduje vylúčenie. Môže ísť o menší trest (2 minúty), väčší trest (5 minút), osobný trest (10 minút alebo do konca zápasu), vzájomné vylúčenie (počet hráčov na ľade zostane rovnaký), trestné strieľanie (ak bol faulovaný hráč v čistej šanci).

Faul kolenom

Píska sa vtedy, ak hráč použije svoje koleno na to, aby vyvolal kontakt s protihráčom.

Nedovolené bránenie

Píska sa, ak hráč bez toho, aby zaujal stabilnú pozíciu (clonu) bráni alebo prekáža v pohybe protihráčovi, ktorý nemá puk, dostáva prihrávku, alebo sa voľne pohybuje na ľadovej ploche.

Súvisiace články