Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slováci prehrali v prvom súboji s Čechmi. Gernát: Česi umne bránili
Zdielať na

Slováci prehrali v prvom súboji s Čechmi. Gernát: Česi umne bránili

Zdroj: TASR

OSTRAVA / Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom treťom prípravnom zápase pred MS v Rige. Vo štvrtkovom stretnutí podľahli v Ostrave domácim Čechom 1:5 a po dvoch triumfoch vo Švajčiarsku (2:0 a 3:2 pp) zaznamenali prvú prehru v príprave.

Česko - SLOVENSKO 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)
Góly: 2. Flek (Kempný), 13. Kempný (Horák), 25. Němeček (Sobotka), 53. Beránek (Lenc), 60. Flek - 41. Cehlárik (Pánik). Rozhodovali: Cabák, Šír - Hlavatý, Rožánek, vylúčení: 3:2, presilovky a oslabenia: 0:0, 2248 divákov.
Česko: Hrubec - Zámorský, Ščotka, Kundrátek, Kempný, Kučeřík, Němeček, Pýcha, Moravčík - Chlapík, Špaček, Smejkal - Tomášek, Horák, Flek - Zohorna, Sobotka, Hrabík - Beránek, Černoch, Lenc - Horký
SLOVENSKO: Tomek - Ivan, Gernát, Golian, Beňo, Jánošík, Gachulinec, Gajdoš - Pánik, Hrivík, Cehlárik - Holešinský, Sukeľ, Kudrna - Lantoši, Tamáši, Takáč - Petráš, Čacho, Lunter - Faško-Rudáš

Česi viedli po dvoch tretinách 3:0 po góloch Jakuba Fleka, Michala Kempného a Davida Němečka, na začiatku tretej tretiny znížil Peter Cehlárik. Štvrtý gól domácich dal Ondřej Beránek a skóre duelu uzavrel svojím druhým gólom Flek.

V ďalšej fáze prípravy čaká Slovákov 28. apríla v Žiline zápas proti Nemecku a o deň neskôr nastúpia proti rovnakému tímu v Trenčíne. V závere absolvujú dve stretnutia proti Rakúsku. V Kapfenbergu budú hrať 4. mája a 6. mája privítajú Rakúšanov v Trenčíne. Po záverečnom vystúpení v príprave na trenčianskom ľade oznámi realizačný tím záverečnú nomináciu na MS.

Česi sa rýchlo ujalo vedenia, keď už po 71 sekundách zmenil smer Kempného strely Flek a Tomeka pomýlil - 1:0. Slováci odpovedali po úniku Lantošiho, ale ten z tesnej blízkosti minul. Z rovnakej pozície, avšak z ľavej strany, sa dostal pred Hrubca Gernát, ale ani on neuspel. Česi potom udreli v 13. minúte, keď Kempný prenikol po ľavej strane a prepálil Tomeka - 2:0. V závere úvodnej tretiny hrali domáci 65 sekundovú presilovku o dvoch hráčov, ale prevahu gólovo nevyjadrili.

V druhej tretine ako prvý pohrozil Zámorský, Tomek sa blysol skvelým zákrokom. V 26. minúte však Slováci nechal pred brankára prejsť obrancu Němečka a ten zvýšil už na rozdiel troch gólov. Ten istý hráč potom išiel na trestnú lavicu, ale v početnej výhode si slovenskí hokejisti veľa šancí nevytvorili. V 33. minúte však mohol znížiť Pánik, no mieril len do Hrubca. Ešte lepšiu možnosť mal Sukeľ v 37. minúte, ale český brankár chytil puk do lapačky.

Slovákom však výborne vyšiel vstup do tretej tretiny. Pánik zabojoval o puk na modrej čiare, poslal ho pred bránku Cehlárikovi a slovenský útočník prekonal českého brankára strelou pod vyrážačku. Táto časť hry vyšla zverencom Craiga Ramsayho najlepšie, no ďalšie góly nepridali. Naopak, Česi mohli zvýšiť vedenie po nájazde Tomášeka, no presadil sa až jeho spoluhráč Beránek. Konečné skóre stanovil gólom do prázdnej bránky Flek.

Povedali po zápase

Peter Frühauf: "Zápas rozhodlo stredné pásmo a súboje. Tam sme zaostávali. V strednom pásme sme mali hrať jednoduchšie, Česi nám z neho otáčali puky. V záverečnej fáze sme si nepokryli druhú vlnu a z toho sme dostávali góly. Bol to ťažký zápas aj pre brankára, lebo mal momenty, keď mal veľa práce a potom v niektorých fázach menej."

Peter Cehlárik, strelec jediného gólu SR: "Herne sme sa cítili dobre, boli sme silní na puku, ale náš gól prišiel neskoro. Česi využili čo mali. Musíme ísť viac do brány, nie hrať okolo mantinelu. Rišo Pánik hral v našej formácii dobre, je silný na puku, hral po dlhšej dobre. Dáva sa to postupne dokopy."

Martin Gernát, obranca SR: "Celý zápas sme búšili do stredného pásma, Česi to umne bránili. Dali nám na tri góly a potom si to ustrážili. My sme sa nevedeli udržať v útočnom pásme, to rozhodlo. Musíme hrať viac s pukom."