Jasno
28°
Bratislava
Paulína
22.6.2024
Pomôžu im góly v nominácii? Calzona si rozhodnutie nechá na poslednú chvíľu
Zdielať na

Pomôžu im góly v nominácii? Calzona si rozhodnutie nechá na poslednú chvíľu

RAKÚSKO / Slovenskí futbalisti majú za sebou prípravný duel so San Marinom. Bol to posledný zápas pred zverejnením nominácie na Euro. Naši reprezentanti sa preto chceli trénerovi Calzonovi ukázať v čo najlepšom svetle.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona si nechá rozhodnutie o finálnej nominácii na ME v Nemecku na posledný možný okamih. Talianskemu koučovi zamotali hlavu svojimi výkonmi niekoľkí hráči v kempe na predposlednom stretnutí prípravy proti San Marínu (4:0).

Kompletný 26-členný zoznam hráčov, ktorí pocestujú na EURO, oznámi v piatok. "Ja spávam málo a počas týchto dvoch nocí toho zrejme tiež veľa nenaspím. Vyjadril som sa, že mi je ľúto, že niektorí chalani nebudú môcť ísť s nami do Nemecka, ale je to futbal a život. Máme pred sebou ešte pár tréningov a nemôžem sa rozhodovať teraz. Stať sa môže ešte hocičo, preto to uzavriem v poslednom momente," uviedol Calzona na tlačovej konferencii po zápase so San Marínom v rakúskom Wiener Neustadte.

Jeho mužstvo absolvovalo po 15 rokoch prvú konfrontáciu s najnižšie postaveným tímom rebríčka FIFA a vylepšilo svoje skóre proti futbalovému "trpaslíkovi" na 26:1. "Veľakrát som povedal, že v prípravných dueloch ma až tak nezaujíma výsledok. Veľa vecí v blízkosti pokutového územia súpera sme urobili dobre. Menej som spokojný s defenzívou mužstva a musíme na tom popracovať. Musíme byť viac kompaktní, nájsť väčší poriadok a zdvihnúť intenzitu zápasov. Nehrali sme na vysokej úrovni a s tým nie som spokojný," vyjadril svoje pocity 55-ročný taliansky kormidelník.

V dobrom svetle sa predviedli počas sústredenia v rakúskom Bad Erlachu, ako aj v predposlednej previerke pred kontinentálnym šampionátom hráči, ktorí nemajú isté miesto v kádri pre záverečný turnaj. Calzona vytiahol proti San Marínu dvojicu debutantov. Od začiatku stretnutia nastúpil stredopoliar Tomáš Rigo, ktorý pri svojej premiére za národný tím skóroval už v ôsmej minúte a patril medzi najlepších hráčov na ihrisku. Na záverečnú dvadsaťminútovku ho vystriedal ďalší novic Dominik Hollý a obaja sú podľa Calzonu prísľubom do budúcnosti: "Rigo odohral veľmi slušný zápas s veľkým sebavedomím. Potrebuje mať vyššiu úroveň intenzity bez výkyvov v obrannej alebo v útočnej fáze. Ešte s nami nebol tak dlhú dobu, je tu iba pár dní a bol na minulom zraze. Obaja sú hráči budúcnosti slovenského futbalu a majú priestor na zlepšenie. Musia však mať v sebe mentalitu, že sa chcú zlepšovať, pretože európsky level je niekde inde."

Slováci uzavrú prípravu v nedeľu na Štadióne Antona Malatinského v Trnave proti Walesu a v tomto stretnutí už budú v kádri iba hráči, ktorí pocestujú na záverečný turnaj. "Uvidíme, ako sú na tom chalani, máme ešte pár tréningov a budeme rozmýšľať nad zostavou. Máme v tíme hráčov, ktorí odohrali vo svojich kluboch viac ako 50 zápasov v tejto sezóne. Proti San Marínu sme sa ich snažili pošetriť a uvidíme, či ich pošleme do zápasu s Walesom. Je to silný, fyzický tím, ktorý hrá vo vysokej intenzite. Bude to ťažký zápas," konštatoval Calzona, ktorý oznámil aj pozitívne správy smerom k trojici Dávid Hancko, Juraj Kucka a Ivan Schranz: "Hancko s Kuckom sú na tom lepšie. Ivan Schranz takisto, smerom k ďalšiemu zápasu budú pripravení."

Slováci začnú turnaj 17. júna vo Frankfurte proti favoritovi E-skupiny Belgicku, ďalší zápas ich čaká proti Ukrajine v Düsseldorfe (piatok, 21. júna) a s Rumunskom sa stretnú opäť vo Frankfurte (streda, 26. júna).

Súvisiace články