Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Košice šokovali AS Rím - 3:3!
Zdielať na

Košice šokovali AS Rím - 3:3!

4. predkolo Európskej ligy

Zverenci trénera Jána Kozáka pôjdu do odvety v Ríme 27. augusta, ktorá určí postupujúceho do lukratívnej skupinovej fázy, teda z ťažkej, ale nie beznádejnej pozície.Hráči úradujúceho víťaza Slovenského pohára proti tímu kouča Luciana Spallettiho podali bojovný a kvalitný výkon na hranici možností.
Dostali sa na úvod gólom Marka Milinkoviča do vedenia, a hoci potom dovolili 3-násobnému majstrovi Serie A otočiť až na 1:3, zápas nezabalili. Naopak, skvelým spôsobom dokázali dvoma gólmi kanoniera Jána Nováka vyrovnať na konečných 3:3.

1. zápas play off EL 2009/2010:
MFK Košice - AS Rím 3:3 (1:1)

Góly: 5. Milinkovič, 71. a 81. Novák (prvý z 11 m) - 38. a 67. Totti (prvý z 11 m), 52. Menez, rozhodovali: Rasmussen - Wulff, Hog (všetci Dán.), ŽK: De Rossi, 8450 divákov.

MFK: Schreng - Kišš, Bašista, Kaminský (58. U. Matič), Juhar - Cicman, Dobias - Viazanko, Škutka (70. Karaš), Milinkovič (69. Janič) - Novák

AS: Artur - Motta (84. Cassetti), Andreolli, Mexes, Riise - De Rossi - Cerci (51. Taddei), Pizarro, Menez (74. Guberti) - Brighi, Totti

tasr

Diváci sa v ideálnom počasí v Košiciach od prvých minút bavili futbalom. Košičania avizovali, že odohrajú životný zápas a predsavzatie začali napĺňať od úvodného hvizdu. V druhej minúte síce mohli inkasovať, no dorážka Brighiho sa neujala, vzápätí Škutková strela išla mimo. V piatej minúte štadión explodoval po excelentnej strele Milinkoviča, ku ktorému sa odrazila lopta po akcii Viazanka. Gólman hostí Artur nemal proti nej žiadny nárok. Rím sa pokúsil okamžite odpovedať nebezpečnou strelou De Rossiho. Po prvej desaťminútovke sa domáci stiahli do umnej defenzívy, hostia sa snažili vyrovnať, no viaceré pokusy Rimanov išli do stratena a nevypracovali si ani jednu čistú príležitosť. Domáci sa opäť ukázali v 22. minúte, keď strela Viazanka preverila Artura, na druhej strane sa o chvíľu nepresadili Brighi, ani Totti. V 37. minúte Kišš zrazil v pokutovom území Meneza, ktorý duelu poriadne pridal, no hlavný abriter Rasmussen z Dánska ukázal na biely bod. Totti ho s istotou v 38. minúte premenil.

Taliani do druhého dejstva vstúpili dobre, v 52. minúte po chybe Cicmana a strate lopty si na stred hodil loptu Menez a umiestnenou strelou dostal AS do vedenia. O pár sekúnd mohlo byť už 1:3, ale Totti Schrenga na bránkovej čiare nepretlačil. Košice sa snažili vyrovnať, neujala sa aktivita Nováka, ktorý si pýtal pokutový kop, ani strela Škutku. V 66. minúte sa rútil v brejku na bránu domácich Totti, skvele zasiahol chorvátsky brankár Schreng. O minútu sa ale kapitán vlkov už nemýlil, keď doklepol do siete loptu po modernej rýchlej akcii po osi Pizarro - De Rossi. Košice ale nezložili zbrane, Viazanko si v 16-ke vypýtal faul od Mexesa a nariadenú penaltu kanonier Novák v 71. minúte rutinérsky premenil. Domáci sa nakopli a v 81. minúte vyrovnal po tečovanej strele Novák. Panujúcu eufóriu mohol vygradovať a obrovskú senzáciu zabezpečiť opäť Novák, ktorý sa o dve minúty rútil sám na Artura, ale brankár hostí vytiahol famózny zákrok. Záver si už obe mužstvá spokojné s výsledkom ustrážili a domáci získali nečakanú, ale zaslúženú remízu.

Luciano Spalletti, tréner AS Rím: "Bol to pekný zápas s mnohými gólmi, atraktívny pre divákov. Košice hrali výborný zápas, boli nám vyrovnaným súperom. My sme hrali trochu nepresne, mohli sme niektoré veci urobiť lepšie, ako sme urobili. Akceptujem výsledok, lebo je spravodlivý. Dúfam, že moji hráči pochopili, čo musia urobiť v odvete, aby boli úspešní."

Ján Kozák, tréner MFK Košice: "My sme sa na súpera zvučného mena tešili a diváci sa bavili futbalom. Moji hráči ma milo prekvapili, dokázali krok s vyspelým mužstvom súpera počas väčšiny zápasu. To je obdivuhodné. Vidieť, že naša liga nie je až taká slabá, ako sa hovorí. Donútili sme špičkové talianskej mužstvo hrať naplno a dokázali sme remizovať."

Ján Novák, útočník Košíc, strelec dvoch gólov: "Podarilo sa mi streliť v zápase dva góly. Za stavu 3:3 som mohol streliť víťazný gól, ale lopta mi ušla, mrzí ma to. Mali sme dobrý úvod zápasu, keď Milinkovič strelil prvý gól. Škoda prísnej penalty. Povedali sme si však, že ideme ďalej a pokúsime sa otočiť zápas. Remíza je pre nás dobrým výsledkom. Potvrdili sa slová trénera, ktorý nás vyzýval, aby sme sa na zápas tešili, lebo nemáme čo stratiť."

Miroslav Viazanko, stredopoliar Košíc: "Dnes sme uhrali dobrý výsledok. Strelili sme tri góly. Odveta bude náročná, lebo futbalisti AS Rím sú profesionáli, ktorí dokonale odvládajú svoju prácu a nikoho nepodceňujú."

Peter Bašista, obranca Košíc: "Pred zápasom 3:3 by som bral, po ňom si myslím, že sme mohli dosiahnuť trochu viac. Mal som na starosti hviezdu talianskeho Ríma Francesca Tottiho. Je to špičkový hráč, excelentný technik, sympatický a priamy. V súbojoch je elegán, hralo sa mi proti nemu ťažko."

Marko Milinkovič, stredopoliar Košíc: "Máme za sebou veľký futbalový sviatok. AS Rím je veľké mužstvo a je dobrý pocit hrať s ním a aj mu streliť tri góly. Môj prvý gól sa mi podaril, je pre mňa dôležitý, ale verím, že ďalšie, životné góly, ešte prídu v mojej ďalšej futbalovej kariére."