Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V 2. predkole Ligy Majstrov Slovan proti Mostaru
Zdielať na

V 2. predkole Ligy Majstrov Slovan proti Mostaru

Prvý zápas odohrajú belasí v Mostare

Prvý zápas "belasí" odohrajú 14./15. júla v Mostare, odveta je na programe 21./22. júla v Bratislave. Definitívne dátumy potvrdí UEFA v utorok podľa teritoriálneho rozdelenia dvojíc. V pondelok tak oficiálne odštartovala v elitnej súťaži dlhá cesta, ktorá vyvrcholí budúcoročným finále v Madride na štadióne Santiaga Bernabeua (22. mája 2010).

Mostar je dvojnásobným majstrom Bosny, trénuje ho Srb Dragan Jovič. "Je to dosť ťažký súper. Nevieme o ňom veľa. Jeho zástupcovia sa po žrebe tešili, že dostali práve Slovan, vystupovali typicky balkánsky, temperamentne a veľmi sebavedomo. Vedel som si predstaviť aj lepšieho súpera, napríklad z Luxemburska, ale pre nás je hlavné, že sa vyhneme dlhému cestovaniu. Samozrejme, cieľom je postup, no nebude to jednoduché. Najmä doma majú veľkú podporu fanúšikov. Možno je pre nás menšia výhoda, že začíname u súpera," povedal z dejiska žrebu  generálny riaditeľ Slovana Dušan Tittel.

Medzi nenasadenými tímami mal druhý najväčší koeficient. Aj preto boli na Tehelnom poli pri hodnotení žrebu opatrní. "Dostali sme veľmi ťažkého súpera, jedného z najnepríjemnejších v osudí. Nepoznáme ho, ale určite ho čoskoro dobre spoznáme. Máme v tíme aj hráča z Bosny, určite s ním budeme hovoriť o tomto súperovi. Pred nami je jednoznačný cieľ postúpiť do 3. predkola, aj keď kluby z bývalej Juhoslávie vedia byť dosť nepríjemné. Zažil som to na vlastnej koži, keď som tam hral ešte s reprezentáciou Česka. Najmä v domácom prostredí sa vedie poriadne vzoprieť," uviedol tréner Dušan Uhrin st., ktorý bol ale rád, že sa jeho hráči vyhnú dlhému cestovaniu do krajín bývalého Sovietskeho zväzu: "Som rád, že nebudeme cestovať do Kazachstanu alebo Azerbajdžanu, a že sme sa vyhli zbytočne dlhej ceste." O imperatíve prejsť cez zástupcu balkánskej školy nepochyboval ani špílmacher Ján Kozák: "Keď sme si pozreli súperov, ktorých sme mohli dostať, nedalo sa veľa vyberať. Ja osobne som si prial niekoho z Walesu či Severného Írska. Ale keď chceme postúpiť, nemôžeme pozerať na meno súpera. Náš cieľ je jasný, vybojovať 3. predkolo Ligy majstrov. Osobne nemám vôbec žiadne skúsenosti s bosnianskym futbalom, z okolitých krajín áno, ale práve z Bosny nie."

Slovanisti boli pri žrebe medzi nasadenými mužstvami v tzv. majstrovskej skupine. V 1. a 2. predkole bolo v osudí 36 majstrov, v 3. predkole sa k postupujúcej sedemnástke pridajú ďalší traja šampióni - Olympiakos Pireus, Slavia Praha a FC Zürich, tam však bude už slovenský zástupca figurovať pri žrebe (17. júla v Nyone) medzi nenasadenými. Do 4. predkola tzv. play off sa kvalifikujú desiati (žreb 7. augusta v Nyone). Týchto desať tímov si to potom rozdá v termínoch 18./19. augusta (prvé zápasy) a 25./26. augusta (odvety) o päť miesteniek do skupinovej fázy LM.

Celkovo sa nového ročníka LM zúčastní 76 klubov z 52 krajín. Slovan sa v Lige majstrov predstaví po dlhých desiatich rokoch, v sezóne 1999/2000 stroskotal v 2. predkole na cyperskom Anorthosise Famagusta. Formát LM sa oproti vlaňajšku zmenil, novinky sú výhodné najmä pre kluby s nižším renkingom, ktorým sa črtá väčšia šanca postúpiť do skupinovej fázy. V kvalifikácii totiž nemôžu naraziť na silné kluby z Anglicka, Španielska, Talianska, Francúzska, Nemecka, Ruska, Rumunska, Portugalska, Holandska, Škótska, Turecka, Ukrajiny a Belgicka. Tí sa o zostávajúcich 5 miest v skupinách pobijú v tzv. nemajstrovskej skupine, priamu účasť má už istú 22 klubov.

Žreb Ligy majstrov 2009/2010:
1. predkolo:
Sant Julia - SP Tre Fiori
Hibernians La Valetta - Mogren

2. predkolo:
FK Tirana - Stabaek IF
WIT Georgia Tbilisi - NK Maribor
EB/Streymur - APOEL Nikózia
FC Kodaň - víťaz zápasu Hibernians La Valetta/Mogren
DVSC Debrecín - Kalmar FF
Makedonija Skopje - BATE Borisov
FH Hafnafjördur - FC Aktobe
Pjunik Jerevan - Dinamo Záhreb
FK Ventspils - F91 Dudelange
Ekranas Panevežys - FK Baku
Red Bull Salzburg - Bohemians Dublin
Zrinjski Mostar - SLOVAN BRATISLAVA
Inter Turku - Šeriff Tiraspoľ
Rhyl FC - Partizan Belehrad
Wisla Krakov - Levadia Tallinn
Levski Sofia - víťaz zápasu Sant Julia/SP Tre Fiori
Maccabi Haifa - Glentoran Belfast