Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Real Madrid dá za C. Ronalda 80 miliónov libier
Zdielať na

Real Madrid dá za C. Ronalda 80 miliónov libier

ManU akceptoval ponuku Realu

"Manchester United dostal rekordnú ponuku 80 miliónov libier za Cristiana Ronalda z Realu Madrid. Na žiadosť Ronalda, ktorý už vyjadril túžbu odísť a po rokovaniach s hráčovými zástupcami, United povolil Realu hovoriť s futbalistom. Celá záležitosť by sa mala dotiahnuť do 30. júna. Dovtedy klub nebude vec komentovať," stojí na internetovej stránke anglického šampióna.

Španielsky veľkoklub len pred niekoľkými dňami oznámil príchod brazílskeho špílmachra Kaká z AC Miláno za 65 miliónov eur, čo bol druhý najdrahší prestup v histórii. Doterajší rekord držal Francúz Zinedine Zidane, ktorý v roku 2001 prestúpil práve do Realu z Juventusu Turín za 71,6 milióna eur. Teraz však rekordná hranica s najväčšou pravdepodobnosťou neodolá. Transfer aj jeho výšku však ešte musia zainteresovaní stvrdiť podpisom zmlúv.

Dvadsaťštyriročný Ronaldo prišiel do United v roku 2003 zo Sportingu Lisabon za 12,2 milióna libier. Už minulé leto sa veľa popísalo o jeho odchode do Madridu. Portugalský reprezentant hral naposledy v drese klubu z Old Trafford vo finále Ligy majstrov 2008/2009, v ktorom ManU prehral v Ríme s FC Barcelona 0:2. V sezóne 2007/2008 nastrieľal kontroverzný futbalista 42 gólov, čo mu vynieslo triumfy v prestížnych anketách o hráča roka podľa FIFA, resp. podľa magazínu France Football.

Príchody Kaká a ešte nespečatený Cristiana Ronalda sú priamym dôsledkom nástupu staronového prezidenta Florentina Pereza. Ten už v Reale vytvoril v prvých rokoch tretieho tisícročia mužstvo "Galacticos", keď vtedy kúpil Luisa Figa, Zidana, Davida Beckhama, Michaela Owena, či brazílskych útočníkov Robinha a Ronalda. Real je úradujúcim španielskym vicemajstrom, no nepodarilo sa mu získať žiadnu trofej, príchody najväčších hviezd by to mali rýchlo zmeniť. "Biely balet" chce aj Francka Riberyho z Bayernu Mníchov, Xabiho Alonsa z FC Liverpool či Davida Villu z Valencie.

Reakcie na rekordnú ponuku Realu Madrid za portugalského krídelníka Cristiana Ronalda z Manchestru United vo výške 80 miliónov libier.

Paddy Crerand, bývalý hráč ManU: "U mňa prevažuje sklamanie, ktoré je väčšie ako kedykoľvek predtým, pretože je to skvelý futbalista. Celých posledných dvanásť mesiacov bolo o tom, či budeme pokračovať s ním alebo bez neho. Ešte stále som však myslel,  že to potiahnu ďalej spoločne s trénerom Fergusonom. Dúfal som, že neodíde, je to pre mňa sklamanie."

Arthur Albiston, bývalý hráč ManU: "Nemyslím, že sa s tým dalo niečo urobiť. Pre trénera však vznikol nový problém, pretože musí nájsť niekoho, kto nahradí takého produktívneho hráča, akým Cristiano je. Keď odišiel Ruud van Nistelrooy, ľudia tvrdili, že tréner nevedel, čo má robiť, až sa na scéne objavil Ronaldo. Teraz aspoň môžu podpísať Carlosa Teveza a ešte im stále zostane dostatok peňazí na nákup ďalších hráčov. Teraz môžu vyberať hráčov po celom svete."

Gerry Sutcliffe, minister športu a fanúšik ManU: "Keď hráč má záujem odísť, treba ho pustiť. Navyše pre klub to bol výhodný obchod. Kúpili ho za 12 miliónov a predávajú ho za 80 miliónov libier. Nedávno sme boli svedkami prestupu Kaka z AC Miláno do Realu Madrid za 59 miliónov libier, takže namieste je otázka o udržateľnosti klubového futbalu. Je to svet veľkého biznisu, v súčasnom futbale sa točia veľké peniaze, ale my by sme boli neradi, kedy sa naše kluby dostali do úzkych."

Gordon Brown, premiér Anglicka: "Je to jeden z najbrilantnejších futbalistov na svete. Myslím, že ľudia budú smutní, ak takéhoto futbalistu už neuvidia na anglických trávnikoch. Súčasne však podľa toho ako poznám trénera Sira Alexa Ferguson, už má pripravený plán ako prestavať a obnoviť svoje mužstvo. Očakávam, že Manchester United ako aj celý anglický futbal nebude slabší, ale po určitom čase nám ukáže novú tvár, i keď to zrejme nejaký čas potrvá."