Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ružomberok zničil Slovan, Dubnica vyškolila Nitru
Zdielať na

Ružomberok zničil Slovan, Dubnica vyškolila Nitru

Zdroj: TASR

32.kolo futbalovej CL

MFK Dubnica - FC Nitra  4:1 (2:1)
Góly: 38., 43. a 57. Seye, 63. J. Zápotoka - 32. Rák. Rozhodca: Fajčík, ŽK: Grendel - Barčík, Šťastný, Mikuš, 1240 divákov.

zostavy a striedania:
MFK Dubnica: Zajac – Obert, Nosek, Chmelík, Pleva - Držík (83. Duga) - Seye, Grendel (77. Ulrich) - M. Kuzma, J. Zápotoka - T. Zápotoka (62. Vavrík)
FC Nitra: Hroššo – Šťastný, M. Tóth, Štajer, Racko – Šimončič - Kolár (61. Mikuš), Greguš (64. Kopačka), Barčík, Simunovič - Rák (72. Košút)

Dubničania hrali od začiatku schuti, išlo to Jánovi Zápotokovi, ale aj ďalším zo zálohy. Prínosom smerom dopredu bol ľavý obranca Pleva, takže suma šancí narastala s každou minútou. Prekonať Hrošša sa im však nedarilo, nevyužili ani najväčšie príležitosti. V 22. minúte Hroššo reflexívne vyrazil strelu Plevu, ktorá padla spoza valu hráčov. V 23. minúte mal možnost Kuzma, potom sa nepodarilo dotiahnuť sľubnú šancu J. Zápotokovi. Hre síce nechýbal náboj, ale gól. Prekvapujúco padol v 32. minúte do brány domácich, keď Rák nezaváhal hádam pri svojom druhom dotyku s loptou. Šesť minút trvalo, kým domáci Seye komplikovane ale predsa prepasíroval zľava loptu popri Hroššovi do siete. Najlepší strelec MFK v 43. minúte nabehol na prihrávku M. Kuzmu a hlavou stanovil polčasový výsledok 2:1. V úvode 2. polčasu mohol stav zmeniť Barčík, ale po sóle mu zlyhalo zakončenie. O 3 minúty neskôr Barčík opäť využil voľný priestor, vypálil, ale Zajac kryl aj dorážku Ráka. V 57. minúte Tomáš Zápotoka našiel Seyeho a ten dovŕšil svoj hetrik - zvýšil na 3:1. V 63. minúte Ján Zápotoka využil Hroššovo vybehnutie a stanovil konečný výsledok 4:1. Až do konca zápasu bolo pred bránou FC Nitra zo strany domácich doslovné obliehanie a chvíľami kanonáda. V nadstavenom čase ešte Racko ratoval z bránkovej čiary po pokuse Ulricha.

Ľubomír Nosický, tréner Dubnice: "V zápase sa hráči futbalom bavili, hrali veľmi dobre kombinačne, celým srdcom. Chceli poskočiť na 8. miesto v tabuľke a za to odviedli veľký výkon. Vyhrali sme zaslúžene, nezvyčajne vysokým rozdielom, za čo patrí všetkým poďakovanie."
Petar Kulčuvič, tréner Nitry: "Okrem prvej štvrťhodiny mala zvyšok zápasu pevne v rukách Dubnica. Zaslúžene vyhrala, a keby premenila niektoré zo šancí, bol by výsledok určite ešte vyšší. Kľúčovým momentom bolo, keď sme nedali za stavu 2:1. Dubnica naopak zvýšila na 3:1 a od tejto chvíle bolo len otázkou času, akým rozdielom prehráme."

MFK Košice - 1.FC Tatran Prešov 1:1 (0:0)
Gól: 72. Novák - 86. Čertík. Rozhodca: Havrilla, ŽK: Kuzma - Penksa, Ščasný, Farbák, 2250 divákov.

zostavy a striedanie:
MFK Košice: Putnocký - Tóth, Kišš, Dobias, Cicman - Viazanko, Kuzma, Janič (70. U. Matič), Serečin (63. kolbas)- Škutka, Novák (81. Kaminský)
1.FC Tatran Prešov: Al-rashidi - Ščasný, Piter-Bučko, Farbák, Papaj - Vršajevič, Baran, Šafranko - Drakul (53. Čertík) - M. Penksa (77. Pekár) - Belejík (88. Takáč)

Vo východoslovenskom HUSTOM derby Košice mali šancu zabojovať o tretie miesto a predstihnúť v tabuľke Corgoň ligy Trnavu. V prvom polčase za povzbudzovania početných fanklubov sa hralo medzi šestnástkami. Hostia dlhými prihrávkami sa snažili nájsť útočníkov Penksu s Belejíkom. Domáci krátkymi kombináciami cez stred ihriska sa dostávali cez pokutové územie, ale v závere im chýbala finálna prihrávka. Príležitosti sa zrodili po štandardných situáciach. V úvode zápasu po rohovom kope hlavičkoval domáci Kuzma tesne vedľa brány. V závere priamy kop Serečina vyboxoval brankár Tatrana Al-rashidi. Na druhej strane si s delovkou Farbáka z 30 m poradil košický brankár. V poslednej minúte polčasu po rohovom kope Serečina hlavičkoval Kuzma pozdĺž brány, ale nemal kto doraziť. Príležitosti na otvorenie skóre sa začali v druhom polčase v 50. minúte. Domáci Novák sa prvýkrát presadil vedľa obrancu Farbáka, ale jeho strelu brankár chytil, podobne ako vzápätí Škutkovu z niekoľkých krokov. Novák v 72. min využil zle postavený múr a z 25 m trafil k ľavej žrdi na vedúci gól Košičanov. Vyrovnať mohol Farbák, ale jeho strelu len tesne vyrazil brankár Putnocký. O chvíľu ale bol bezomocný, keď Vršajevičov center premenil Čertík hlavou na vyrovnávajúci gól. V nadstavenom čase Kuzma z priameho kopu trafil do šibenice, ale brankár Prešova zázračne zachránil. Košičania si remízou uchovali jarnú neporaziteľnosť na svojom ihrisku.

Ján Kozák, tréner Košíc: "Prvý polčas hodnotím ako vyrovnaný. Hral sa medzišetnástkový futbal s minimom šancí. V druhom sme zvýšili aktivitu, škoda jedného zaváhania v obrane, čo nás stálo tri body. Pri zranení hráča som nestihol prestriedať a na ihrisku bol trošku chaos. Sezónu hodnotím ako rozprávkovú. To hovorí za všetko."
Roman Pivarník, tréner Prešova: "Išli sme do Košíc získať nejaké body. Obe mužstvá si v dobrom zápase vypracovali príležitosti a s remízou som spokojný. V tejto sezóne ako nováčik sme sa nechceli baviť o záchrane a vytýčili sme si ako cieľ ôsme miesto. Skončili sme na siedmom a namiesto plánovaných 38 sme získali 41 bodov a nebyť brankárskeho problému, mohli sme skončiť lepšie."

TASR

Dukla B. Bystrica - Spartak Trnava 1:2 (0:0)
Góly: 55. Uškovič - 64. Bernáth, 86. Železník. Rozhodca Pavlík, ŽK: Klučiar, 1628 divákov.

Dukla B. Bystrica: Boroš - Klučiar (67. Bruško), Jarabica, Debnár, Hučko - M. Pančík, Považanec, Poljovka, Brašeň (78. Pečovský) - Uškovič, M. Ďuriš (68. Mir. Tóth)
Spartak Trnava: Rybánsky - Došek, Guyeye, Jakubička, Ľ. Hanzel (73. Husár) - Hlavatovič, Procházka, Železník, M. Hruška - Bernáth (88. Kebe), Súkenník (80. Kone)

Na Štiavničkách vládla tak trochu sviatočná nálada po upokojení situácie a zrušení sťahovania na brezniansky štadión. Napriek tomu v slnečnom počasí veľa divákov na zápas nezavítalo a hlasivkami sa dosť šetrilo. Trnavčania v snahe pretrhnúť šnúru siedmich zápasov bez víťazstva a definitívne obsadiť tretiu priečku v tabuľke si zvolili skôr opatrnú taktiku a z nej vyťažili v prvom polčase iba dve šance. V 18. min po nahrávke Hrušku mieril ponad Hanzel a v 25. min ho Hruška ľavačkou napodobnil. Dukla najskôr akoby testovala súpera, ku koncu polčasu bola čoraz viac odvážnejšia a vytvorila si aj mierny tlak. Oproti hosťom si o jednu gólovú príležitosť vypracovala viac. V 7. min Uškovič strelou pozdĺž bránky medzi žrde nenamieril, v 20. min Ďuriš poslal strelu z 13 metrov vedľa a polčasový účet uzatvoril v 37. min po Uškovičovej aktivite mladý Považanec pokusom mimo svätyňu brankára Rybánskeho. Po zmene strán prišla jedna z veľkých chvíľ kanoniera Uškoviča. Loptu mu v 55. min posunul po prieniku Ďuriš a Uškovič sa opäť nemýlil, spoza šestnástky ľavačkou trafil polovysokou strelou k pravej žrdi a na jar si zvýšil gólový účet už na osem gólov v šiestich odohratých zápasoch. Netrvalo dlho a Trnavčania vyrovnali, šancu im v 64. min ponúkla zlá rozohrávka brankára Boroša, po ktorej už Bernáth nemal problém trafiť prázdnu bránku. Trnavčania dostali chuť, po centri Hrušku z voleja Bernáth poslal loptu v 68. min tesne vedľa a domácim začalo prihárať. V 80. min v čistej šanci Súkenník zľuftoval a nepotrestal tak ľahkovážnosť súpera. Dukla nevyhrala nad Trnavou od augusta 2004 a nevyhrala ani teraz, v 86. min úplne voľný Železník rozhodol popri vybehnutom Borošovi o víťazstve hostí. A to mohol ešte Kone v 88. min pridať ďalší gól Trnavčanov, no nastrelil len Boroša.

Jozef Jankech, tréner B. Bystrice: "Nečakal som takýto priebeh zápasu, ani výsledok. Mužstvo prepadlo, prvý polčas sme hrali ako-tak, no v druhom po inaksovanom góle sme úplne odišli z ihriska. A súper mohol dať aj ďalší gól. Takto zle sme dlho nehrali, fyzicky sme odpadli, keby sme boli pozornejší, dôslednejší, za stavu 1:0 sme mohli doviezť zápas do iného konca. Myslím si, že za stavu 1:1 sa dá odpískať aj pre Banskú Bystricu penalta, nekopali sme ju počas celej jari ani jednu. Súper bol však čerstvejší, lepšie sa pohyboval, behal a dal aj góly, preto vyhral."
Karol Pecze, kouč Trnavy: "Po dobrom výkone odchádzame konečne z ihriska súpera spokojní. Splnili sme si cieľ potvrdiť tretie miesto, celú sezónu sme si ho držali a bolo by nám ľúto, keby sme na ňom nezostali, aj keď v pozmenenej zostave. Solídne sa niektorí chlapci prezentovali a myslím si, že víťazstvo bolo zaslúžené."
Martin Železník, autor rozhodujúceho gólu Trnavy: "Prvý môj corgoňligový zápas, mal som trému, no padlo mi to tam a som rád. Teraz len dúfam, že mi to pôjde lepšie a lepšie a že aj nervozita opadne. Čakali sme, že Dukla nás zatlačí, zostava bola pozbieraná, no zvládli sme to, chalani zabojovali a strelili sme dva góly, ktoré rozhodli. Inkasovaný gól bol nepríjemný, no nevzdali sme sa, mali sme motiváciu, sme radi, že sme skončili tretí."
Dušan Uškovič, strelec jediného gólu Dukly: "V prvom polčase sme mali navrch, škoda, urobili sme chybu, súper vyrovnal, mali sme sa otriasť, no nestalo sa. Zápas sme mohli otočiť skôr, na konci nám už chýbali sily. Na jar sa mi vydarili posledné zápasy, mrzí ma táto prehra, s divákmi sme sa mohli rozlúčiť dôstojnejšie. Dúfam, že na niektoré výkony z jari v budúcej sezóne nadviažeme a nestratíme toľko bodov hneď na začiatku ako v tejto."

DAC Dunajská Streda - MŠK Žilina 0:0
Rozhodca: Trutz, ŽK: K. Németh - Karoglan, Leitner, 3648 divákov.

zostavy a striedanie:
DAC Dunajská Streda: Minár - Regedei, K. Németh, Adiaba, Decký - Hassan, Abena, Habenicht (83. Lénárth), Zs. Németh - N'lend, Beniusis (83. Bognár)
MŠK Žilina: Perniš – Kopas, Šourek, Ľ. Guldan, Leitner - Poliaček (71. Lietava), Pečalka, Škvarka (70. Karoglan), Tesák - Bello (90. Piaček), Adauto

V prvom polčase sa toho na ihrisku veľa neudialo. Obe mužstvá hrali na vyčkávaciu taktiku, hra sa pohybovala medzi dvoma šestnástkami až v samom závere vystrelili domáci N'lend a Abena, ale boli nepresní, podobne ako na opačnej strane Adauto. V druhom polčase sa hra najmä zásluhou hostí zrýchlila. V 48. min Bellovu strelu bravúrne chytil Minár. Zakrátko ten istý hráč strelil tesne nad. Spolu s Adautom zamestnávali často domácu obranu. Domáci mohli rozhodnúť v 87. min, ale N'lendovu hlavičku smerujúcu do prázdnej brány jeden z obrancov vykopol. Rozruch urobila hŕstka žilinských divákov, keď hádzali smerom na ihrisko svetlice a usporiadatelia ich začiatkom druhého polčasu vyviedli.

Asistent trénera DAC, Ali Reza Marzban: "Po zlých výkonoch v posledných zápasoch to bol už krok dopredu. Aj v pozmenenej zostave sme hrali v pohode. Myslím, že to bude dobrý odrazový mostík pre mužstvo do budúcna."
Tréner Žiliny, Vladimír Kuťka: "Nastúpili sme v dosť provizórnej zostave, preto náš dnešný výkon nebol príliš slávny. V druhom polčase sme však už ukázali niečo zo svojej hry."

MFK Ružomberok - Slovan Bratislava 5:1 (3:1)
Góly: 4., 20. a 35. Lačný, 47. Mašek, 60. Zošák - 31. Hanek. Rozhodca: Šípoš, ŽK: Zošák, Božok, Lovás - Pires, Černák, Obžera, Hanek, ČK: 65. Zošák (po druhej žltej), 3450 divákov.

zostavy a striedanie:
Ružomberok: Penksa – P. Maslo, Siva, Peter Majerník, Ďubek – Božok (90+. Pešir), T. Sedlák, A. Sloboda, Zošák - Mašek (68. Pilár), Lačný (89. Lovás)
Slovan: Rodinger - Angelovič, Hanek, Petráš, Pires (46. Štepanovský) - Obžera (72. Ižvolt), Kolčák (46. Masaryk), Kozák, Černák, Slovák - Halenár

V 4. min po dlhom kolmom pase išiel do brejku domáci Zošák. Išlo o prečíslenie obrany Slovana. Po nezištnej Zošákovej prihrávke Lačný už posielal loptu do prázdnej brány – 1:0. V 12. min prišla ďalšia rýchla akcia MFK. Po Slobodovej prihrávke Maškovu strelu z bezprostrednej blízkosti ešte Rodinger vyrazil pred seba, Lačného dorážka už ale bola "miliónová" – 2:0. V 20. min mohol Lačný dosiahnuť hetrik. Po ideálnej lopte P. Masla bol mladý útočník zoči–voči gólmanovi belasých, ale tesne minul jeho svätyňu. Liptáci od začiatku hrali s veľkou chuťou. Slovan, ktorý po druhom góle MFK takmer prestal existovať, predsa v 31. min z ničoho nič strelil kontaktný gól. Po vôbec prvom rohovom kope v zápase, ktorý zahrával Kozák, kompletné zaváhanie zadných radov Ružomberka na čele s brankárom Penksom, využil Hanek. "Ružu" to ale nezlomilo. Domáca prevaha aj naďalej pokračovala a v 35. min Lačný upravil na 3:1. Do druhého polčasu poslal tréner Slovana L. Pecko na ihrisko dvoch nových mužov – Masaryka a Štepanovského. Prebiehala však len druhá minúta druhého dejstva a bolo 4:1. Sloboda povyzvŕtal Bratislavčanov naservíroval loptu Mašekovi, a ten sa v tutovke nemýlil. Aj za stavu 4:1, hlavný arbiter Šípoš "tlačil" Slovan. Nepovšimnuté zostalo kopnutie Lačného do hlavy a v 53. min Šípoš daroval hosťom za nič priamy kop tesne spoza šestnástky. Kozák ho namieril pod brvno, ale Penksa bol na mieste. V 60. min Lačný našiel Zošáka, a ten nedal Rodingerovi žiadnu šancu – 5:1. Od 65. min Liptáci hrali len desiati, pretože ich kapitán Zošák po druhej žltej karte musel ihrisko opustiť. V 77. min Penksa sa blysol po nebezpečnej Masarykovej strele. O štyri minúty na to Černák trafil ružomberskú žrď. V 83. min po faule Halenára na Lačného vo "veľkom vápne" T. Sedlák trestuhodne spálil pokutový kop. V 85. min domácich zachránilo brvno. Slovan v čase, keď mal jedného muža v poli navyše bol celkove aktívnejší, ale nič z toho nevyťažil. Celkove – ružomberská paráda, bieda majstra.

Michal Bílek, tréner Ružomberka: "Od začiatku až do konca sme stretnutie zvládli veľmi dobre, hoci súper dokázal držať loptu a dobre kombinovať. Pomohol nám prvý gól. Z našej strany za deväťdesiat minút nebolo hluchých miest. Darilo sa nám vyrážať do rýchlych brejkov a vpredu hrať na Lačného. Výsledok je vynikajúci."
Ladislav Pecko, tréner Slovana: "V prvom rade by som mužstvu poďakoval za celú sezónu až do zisku titulu. Žiaľ, títo hráči nedokážu po nejakom uvoľnení a oslavách zase prepnúť na futbal. To sa potvrdilo za posledné dva týždne. Samozrejme, vysoká prehra ma veľmi škrie."

ViOn Zlaté Moravce - Artmedia Petržalka 0:3 (0:2)
Góly: 7. Urbánek, 13. Kóňa, 62. Sylvestr. Rozhodca: Valášek, ŽK: Kuračka (ViOn), 747 divákov.

zostavy a striedania:
ViOn Zlaté Moravce: Bolek (51. Brezina) - Pavlenda, Klabal, Pavol Majerník, Chren - Kuračka, Náther, Lalák, Ondrejka (46. Bartoš), Candrák - Tomko
Artmedia Petržalka: Kamenár – Čikoš (62. Horváth), Struhár, Saláta, Urbánek (75. Konečný) - Kóňa, Guédé, Czinege, P. Ďurica (46. P. Mráz) - Majtán, Sylvestr

Úvodné dejstvo rozlúčkového stretnutia s Corgoň ligou sa nieslo plne v réžii Artmédie. Už v 2. minúte sa v dobrej pozícii ocitol Majtán, ale jeho strelu k žrdi Bolek kryl. V 7. minúte rozohral Czinege štandardnú situáciu, loptu šikovne posunul na Urbánka a ten nádhernou strelou spoza šestnástky otvoril gólový účet stretnutia 0:1. V 13. minúte prišla biliardová akcia hostí po ose Majtán - Sylvestr s gólovou koncovkou Kóňu do prázdnej brány - 0:2. Zlatomoravčania boli neškodní, až v závere polčase na Kuračkov rohový kop najvyššie vyskočil Klabal, ale jeho hlavičke chýbali centimetre. Po zmene strán začali domáci predsa len aktívnejšie. V 49. minúte Kuračkovu gólovú strelu v poslednej chvíli odvrátil na rohový kop Saláta. Už o minútu z hranice šestnástky napriahol striedajúci Bartoš, ale jeho strela minula cieľ. Prišla však 62. minúta, Guédé prenikol do pokutového územia, jeho strelu Brezina vyrazil, ale na opakovanú strelu Sylvestra bol prikrátky - 0:3. Od tohto momentu sa domáci pokúšali aspoň o čestný úspech, ale ich streleckú nemohúcnosť postupne prezentoval Bartoš, Candrák i Tomko. Jednoznačné víťazstvo Artmedie rozdielom triedy bolo absolútne zaslúžené.

Štefan Horný, tréner Zlatých Moraviec: "Víťazstvo Artmedie je zaslúžené. O osude stretnutia rozhodol jeho úvod. Spravili sme zbytočné chyby, za ktoré sme boli potrestaní. Chýbalo nám aj šťastie, nedali sme kontaktný gól, naopak, súper strelil tretí."
Michal Hipp,      tréner Artmedie: "Do stretnutia sme vstúpili aktívne, dali sme dva rýchle góly. Súper sa potom snažil dostať späť do zápasu, čo sa mu však nepodarilo."