Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Ríme finále snov, Ferguson chce eliminovať barcelonský kolotoč
Zdielať na

V Ríme finále snov, Ferguson chce eliminovať barcelonský kolotoč

Zdroj: TASR

Škót Ferguson je majster taktiky

Výber 38-ročného trénera "Barcy" Josepha Guardiolu nastúpi bez potrestaných obrancov Daniela Alvesa a Erica Abidala, chýbať bude aj opora zadných radov a mexický kapitán Rafael Marquez. Dobrou správou je, že sa zo zranení dostali opory Iniesta a Thierry Henry. Guardiola sľubuje, že sa jeho tím bude prezentovať takou ofenzívnou a kreatívnou hrou, ako po celú sezónu doteraz ovenčenú ziskom titulu v Primera División, resp. v Španielskom pohári. "Ak hráte bez ambície vyhrať, nemáte šancu. Chceme ukázať svetu v Ríme takú hru, ktorú sme predvádzali celý rok," povedal tréner, ktorý nechal cez víkend v lige proti Osasune (0:1) oddychovať takmer celú základnú zostavu. Napriek prehre sa ale na Nou Campe búrlivo, no striedmo, oslavoval historický 19. titul. "Každý sa na tento zápas teší, lebo proti sebe budú hrať dve najlepšie mužstvá na svete, 22 najlepších hráčov. Nebudeme to mať ľahké, sú to fyzicky výborne disponovaní hráči, ktorí dosiahli veľké úspechy. My sme ale sebavedomí, už máme na konte double a chceme viac," povedal obranca "modro-červených" Yaya Touré. Ak by jeho tím triumfoval, bola by to jeho najúspešnejšia sezóna v histórii. "Musíme držať loptu, dominovať v strede a hrať aktívne v úroku. Musíme presvedčiť v našom vlastnom štýle, Tréner nám povedal, aby sa zabávali hrou, akú sme hrali celú sezónu. Tiež nám pripomenul, aby sme si udržali na uzde nervy a emócie," uviedol pred duelom špílmacher Xavi.

Škót Ferguson je majster taktiky, dobre vie, že kľúčom je perfektná defenzíva a neutralizácia najväčších zbraní súpera. Chýbať mu bude suspendovaný Darren Fletcher, ale k dispozícii je už Rio Ferdinand, na štartom ktorého pre zranenie visel otáznik. "Rio sa cíti už dobre. Myslím, že mu v stredu nič nezabráni, aby nastúpil," citovala BBC kouča klubu z Old Trafford. Ten dobre pozná silné stránky súpera: "Dokážu vás posadiť na kolotoč a voziť, až sa vám točí hlava. My ale vsadíme na koncentráciu, tá nám nesmie chýbať ani na sekundu. So správnou taktikou sa dá ich hra pochopiť a udržať," ukázal recept tréner Devils, ktorí majú šancu získať najprestížnejšiu trofej už štvrtýkrát. "Barcelona má výborných hráčov. Kľúčom bude urobiť menej chýb," vyjadril sa na margo rozhodujúceho duelu aj Cristiano Ronaldo.

V Ríme budú panovať prísne bezpečnostné opatrenia. Zápas povedie ako hlavný rozhodca Massimo Busacca, ktorý už viedol aj finále Pohára UEFA v roku 2007.

Finále Ligy majstrov 2008/2009, 27. mája, Olympijský štadión v Ríme (20.45 SELČ):

FC Barcelona - Manchester United
rozhodujú: Massimo Busacca - Matthias Arnet, Francesco Buragina (všetci Švaj.)

pravdepodobné zostavy:
FC: Valdes - Puyol, Y. Touré, Piqué, S. Keita - Busquets, Xavi, Iniesta - Messi, Eto'o, Henry
ManU: van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidič, Evra - Park Ji-sung, Carrick, Anderson, Giggs - Cristiano Ronaldo, Rooney