Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Košice i Slovan zosmiešnili gólmanov
Zdielať na

Košice i Slovan zosmiešnili gólmanov

Zdroj: TASR

31. kolo Corgoň ligy

 MFK Košice - Spartak Trnava 2:1 (0:1)
Góly: 74. Bašista, 88. Kuzma - 11. Doležaj (11 m). Rozhodca: Skružliak, ŽK: Putnocký (Košice), 1450 divákov.

MFK Košice: Putnocký - Tóth, Bašista, Cicman, Juhar - Dobias (46. Kuzma) - Janič (72. Novák), Matič (46. Milinkovič), Kolbas, Serečin - Škutka
Spartak Trnava: Rybánsky – L. Došek, T. Hanzel, Doležaj, Ľ. Hanzel - Kopúnek (79. Súkenník), Jelenkovič - Devátý (46. Hlavatovič), Procházka, Hruška - Franca (83. Bernáth)

Košičania s piatimi náhradníkmi v základnej zostave zaspali úvod zápasu. V priebehu 1. minúty po pravej strane prenikol Hruška a v šestnástke nedovolene zastavil až brankár Putnocký. Nariadenú jedenástku Doležaj premenil na veľkú radosť trnavských fanúšikov. Košičania sa potom kombinačnou hrou usadili na polovici svojho súpera. Rýchlosť a dôraz v osobných súbojoch dominovali na oboch stranách. Domáci z hernej prevahy vyťažili niekoľko rohových kopov a Trnavčania úspešne vyrážali do rýchlych protiútokov. Francova strela v 19. min poriadne natiahla domácheo brankára a o chvíľu ho napodobnil Hruška. Po polhodine hry strela domáceho Serečina zastala na žrdi Rybánskeho brány. Na druhej strane po centri Došaka košický brankár zachránil pred Ľ. Hanzelom. V druhom polčase sa obe mužstvá rýchlymi kombináciami cez stred ihriska dostávali do útokov. Dôrazné obrany nedávali priestor na zakončenie, a tak šancí bolo dlho málo. Trnavský Doležaj hlavičkoval do rúk brankára. Zmena zápasu prišla až pri striedaní košického Nováka. Po rýchlej akcii po krídle tohto hráča domáci kopali dva rohové kopy. Center Kuzmu v 74. min hlavičkoval do brány stopér Bašista, brankár Rybánsky loptu iba stihol tečovať. V závere sa šťastie priklonilo ku Košičanom. Po ďalšom rohovom kope Milinkoviča v 88. min Kuzma strelil víťazný gól domácich. Kladom zápasu boli fankluby Košíc a Trnavy, ktoré celý zápas slušne povzbudzovali svoje mužstvá a súperili len silou hlasiviek.

Slovan Bratislava - 1.FC Tatran Prešov 1:1 (0:1)
Góly: 89. Valachovič - 28. Šafranko. Rozhodca: P. Hrčka, ŽK: Halenár, Dobrotka - Farbák, Poliaček, J. Baláž, Papaj, 3345 divákov.

Slovan Bratislava: Rodinger - Dobrotka, Dosoudil, Valachovič, P. Petráš - Černák - Obžera (68. Pires), Kozák, Slovák (46. Štepanovský) - Masaryk, Halenár (46. Meszároš)
1.FC Tatran Prešov: J. Baláž - Papaj, Farbák, Čep (79. Baran), Ščasný - Prekop - Čertík, Poliaček, Šafranko, Vršajevič (58. Drakul) - Penksa (88. Pekár)

Na Tehelnom poli sa o prvú väčšiu šancu postarali domáci, ktorí boli o čosi aktívnejší, v 14. minúte po peknom sklepnutí Obžeru mohol otvoriť skóre Halenár, strela sa mu ale vôbec nepodarila. Prešovčania sa najmä snažili neurobiť žiadne chyby, no po úvodnej dvadsaťminútovke ožili a dokázali sa aj presadiť peknou akciou v 28. minúte. Poliačekov center umne priťukol Penksa kapitánovi Šafrankovi a ten chladnokrvne prestrelil Rodingera. Majster sa následne snažil o vyrovnanie, mal niekoľko rohov, no nedokázal si vypracovať žiadnu dobrú príležitosť. Tréner "belasých" Ladislav Pecko v polčase stiahol Slováka s Halenárom, prišli Meszároš a Štepanovský, no obraz hry sa nemenil. Tatran zodpovedne bránil a Slovan nevedel vpredu nič vymyslieť. Naopak, po hrúbke v strede obrany mohol Penksa v brejku zvýšiť, ale nepreloboval Rodingera. V 81. minúte sa rútil do šance v ďalšom brejku hosťujúci Drakul, ale nezakončil dobre a Slovan mohol vzápäti trestať, ale Černákovu hlavičku vytiahol spod brvna Baláž. V záverečnom tlaku Slovan napokon predsa len vyrovnal, keď loptu po hrubej chybe brankára Baláža poslal do opustenej brány Valachovič.

DAC Dunajská Streda - ViOn Zlaté Moravce 1:2 (0:2)
Góly: 90.+ Abena - 16. a 34. Tomko. Rozhodca: Fajčík, ŽK: M. Kováč, Adena 4185 divákov.

DAC Dunajská Streda: Minár - M. Kováč (46. Regede), K. Németh, Adiaba, Z. Németh - Parvin, Abena, Boya, Hassan - N'lend (72. Bognár), Beniušis (83. Decký)
ViOn Zlaté Moravce: Bolek - Candrák, Peter Farkaš, Pavol Majerník, Chren - Hözl (89. Ondrejka) -  Kuračka, Náther, Lalák, Tomášek (84. Macko) - Tomko (86. Kožiak)

Už istý zostupujúci ViOn začal bez rešpektu a viackrát mal snahu o strelenie gólu. Po švrťhodine hry prišla tradične hrubá chyba domácej obrany, ktorá nestihla loptu odkopnúť a pohotový Tomko ju krížnou strelou poslal za chrbát domáceho brankára Minára. O vyrovnanie sa pokmúšali N'lend, Abena a Beniušis, ale obrana hostí pracovala bezchybne. Útočný hrot ViOnu Tomko predviedol svoje kvality aj v 34. minúte, keď po nedorozumení Minára s obrancami poslal loptu so prázdnej domácej siete po druhý raz. Na 0:3 mohol zvýšiť Kuračka, ale loptu mu na poslednú chvíľu odkopol Adiaba. Nespokojní diváci odprevadili svoj tím do kabín piskotom. Nemohúci výkon DAC pokračoval aj v 2. polčase a Zlaté Moravce bez problémov ubránil zaslúžené víťazstvo. V priebehu druhej časti hry diváci prejavovali svoju nespokojnosť s vedením klubu a menovite skandovali meno jeho viceprezidenta Barnabása Antala. Napokon sa domácim predsa len podarilo dať aspoň čestný gól, keď v už nadstavenom čase výsledok skorigoval Abena.

MFK Ružomberok - FC Nitra 1:1 (0:1)
Góly: 85. Lačný - 12. Simunovič. Rozhodca: Pavlík, ŽK: Pešíř, J. Maslo, T. Sedlák - Racko, Kopačka, Hroššo, 2055 divákov.
Ružomberok: Penksa – D. Jurč (46. Pilár), J. Maslo, Peter Majerník, Ďubek – Kukoľ (46. Mašek), T. Sedlák, P. Maslo, Božok – Pešíř (83. Gallo), Lačný
Nitra: Hroššo – Šťastný, M. Tóth, Štajer, Racko (62. Ďatko) – Glenda, Kopačka -  Barčík, Šimončič, Simunovič  - Rák (66. Košút)

Po "rozbehovom" úvode v 12. min Barčík v hĺbke ružomberského "veľkého vápna" našiel Simunoviča, a ten prestrelil gólmana Liptákov Penksu. O dve minúty neskôr po druhom rohovom kope domáceho mužstva bez prípravy napálil Pešíř, ale iba presne do priestoru, kde stál Hroššo. Vzápätí mal ružomberský brankár Penksa plné ruky práce s Rackovou štipľavou strelou. O dve minúty na to sa Nitran technicky presadil v šestnástke MFK, avšak jeho koncovka bola zblokovaná. V 36. min "kiksol" strážca svätyne Liptákov Penksa, Rák to však nevyužil, jeho strelu z uhla odvrátil Majerník. Tesne pred prestávkou Pešíř zblízka po prieniku Božoka prekopol bránu hostí. V prvom polčase boli Nitrania lepší. V druhom polčase sa najprv hralo podľa dovtedajších nôt, potom aspoň optická prevaha bola na domácich kopačkách. V 60. min mohol Mašek vyrovnať (po Ďubekovom priamom kope), ale veľmi zle nastavil svoju hlavu. V 65. min Barčík vyviezol loptu, vysunul Ráka a po jeho prihrávke, ktorý kúsok za "päťkou" našiel Simunoviča. Nitranovej koncovke ale chýbal dôraz i presnosť.  V 72. min sa Lačný presadil po pravej strane, avšak adresát jeho prihrávky, tiesnený Mašek, už nemal priestor na gólové zakončenie. V 85. min sa predsa dovtedy sklamané domáce publikum dočkalo, keď Lačný hlavou preloboval Hrošša.

MFK Dubnica - Artmedia Petržalka 0:0
rozhodca: Vlk, ŽK: P. Mráz (Artzmedia), 1240 divákov.

MFK Dubnica:      Zajac - Obert, Jánošík, Nosek, Duga - Držík (63. Ulrich) - Grendel, Chmelík (70. Matejov), J. Zápotoka - J. Vavrík (81. Struška)- Seye

Artmedia Petržalka: Jenčo – Bagayoko, Struhár, Saláta, R. Konečný - Guéde - Kóňa, Czinege (46. Urbánek), P. Mráz (46. V. Horváth)- Majtán, Sylvestr (78. P. Ďurica)

Obidva tímy nastúpili v pozmenených zostavách, pričom u domácich okrem maródky zasiahli do nej aj karty. Tréner Nosický však nezvolil zle, rovnako ako Artmedia, pretože omladené tímy predvádzali v 1. polčase svižnú hru. Obojstranná snaha smerovala do šestnástok súpera. Viac chýb v rozohrávke robili domáci, z čoho ťažili hostia. Prekonať Zajaca sa snažil najmä Sylvestr. Pozitívnym momentom bola aktivita Bagayoka. Prvý obranca si robil útočné výlety prakticky pravidelne. V domácom tíme prospelo zaradenie 18-ročného Vavríka za predhrotového utočníka. Dobre si so Seyem rozumeli a zo spolupráce vytažil Vavrík dve šance. Hosťom prospeli zmeny viac ako domácim. Artmedia posilnila skúsenosť, domáci museli pri striedaniach siahnuť po hráčoch z juniorky. Ligovú premieru zažil Struška, kým Matejov a Ulrich sa už v mužstve Nosického udomácňujú. Hostia vyvinuli aktivitu smerom k zisku 3 bodov, ťažili opäť z nepresností domácich, ktorí často trestuhodne strácali lopty. V 70. minúte trafil Majtán do brvna. Artmedia pokračovala trpezlivo v ofenzíve a aktivitou jej prospel R. Konečný, ktorý nielenže sám strieľal, ale viackrát aj šikovne spoluhráčom nahral. V 85. minúte potvrdil svoj titul najlepšieho hráča v drese MFK brankár Zajac, keď dvakrát za sebou chytil šancu T. Ďuricovi.

Dukla B. Bystrica - MŠK Žilina 1:1 (0:1)
Góly: 76. Uškovič - 17. Vladavič. Rozhodca Matúš, ŽK: Chupáč, 1034 divákov.
Dukla B. Bystrica: Boroš - Klučiar (46. Kotrys), Jarabica, Debnár, Hučko - M. Pančík, Vajda (57. Považanec), Poljovka, Brašeň (86. M. Tóth) - M. Ďuriš, Uškovič
MŠK Žilina: Perniš - Chupáč, J. Piaček, Kvesič - Lietava (65. Šourek), Belák, P. Poliaček (78. Rilke), Guldán, Vladavič - Karoglan (84. Karoglan), Adauto

Na ihrisku tabuľkový rozdiel vôbec neodrážal kvality súperov. Obe mužstvá sa usilovali získať stred poľa, no akosi dlho sa v ňom hľadali, a tak sa lopta často nezmyselne kotúľala všelikde, len nie smerom na bránku. V prvom  polčase mohli oči diváka zostať zabodnuté len na jednom mieste v okolí stredového kruhu a o nič by sklamaný fanúšik neprišiel. V 17. min predsa len na chvíľu precitol Vladavič, oprášil svoje kanonierske schopnosti a z ľavého rohu už vo vnútri šestnástky nachytal brankára Boroša presným oblúčikom k žrdi na hruškách. Dukla pôsobila dlho bezradne, žiadnu príležitosť si nevypracovala, ani bránku poriadne netrafila, až na jednu situáciu. V 44. min sa obranca Debnár oprel z priameho kopu asi z 27 metrov prudko do lopty a opečiatkoval brvno Pernišovej bránky. Po zmene strán domácim nezostávali iné, ak chceli v piatom zápase za sebou bodovať, len otvoriť hru a pokúsiť sa zrovnať skóre. V 46. min spoza šestnástky pomerne slušne vystrelil Ďuriš a Perniša donútil k zákroku. Aj situácia v 62. min napovedala, že Dukla si zvolila ofenzívnejší spôsob, po rohu Považanca úplne sám, nikým neatakovaný, mieril Kotrys zblízka hlavou ponad. Odmenu za väčšiu odvahu ryžovala Dukla v 76. min. Po faule Chupáča na Poljovku z ostrého uhla polopadáčikom k vzdialenejšej žrdi vyrovnal Uškovič a tým najlepším spôsobom potrestal Žilinčanov za druhopolčasovú pasivitu. V 86. min Jarabica z voleja trafil prázdny priestor nad žilinskou bránkou a pričinil sa o to, že sa zápas slabšej úrovne, plný nepresnosti, skončil so spravodlivou deľbou bodov.