Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Barcelona šokovala Chelsea gólom v závere
Zdielať na

Barcelona šokovala Chelsea gólom v závere

V rímskom finále sa stretnú Manchester United a FC Barcelona

Futbalisti Barcelony remizovali v semifinálovej odvete na Stamford Bridge s Chelsea Londýn 1:1 a keďže na Nou Campe sa zrodil výsledok 0:0, Barcelona si vybojovala účasť vo finále vďaka gólu strelenému na ihrisku súpera. O postupe Kataláncov, ktorí dohrávali bez vylúčeného Abidala, rozhodol v tretej minúte nadstaveného času Andres Iniesta, Chelsea viedla od 9. minúty po exportnom "angličáku" Michaela Essiena.

Chelsea Londýn - FC Barcelona 1:1 (1:0)
Góly: 9. Essien - 90.+3. Iniesta, rozhodca: Övrebö, ŽK: Essien, Alex, Ballack - Alves Eto'o, ČK: 66. Abidal, 38.000 divákov
Chelsea: Čech - Bosingwa, Alex, Terry, A. Cole - Essien, Ballack, Lampard - Anelka, Drogba (72. Belletti), Malouda
Barcelona: Valdes - Alves, Piqué, Touré, Abidal - Xavi, Busquets (85. Bojan), Keita - Messi, Eto'o, Iniesta (90.+4. Gudjohnsen)

Prvý zápas: 0:0, Barcelona postúpila do finále

Barcelona nastúpila v útoku bez Thierryho Henryho, ktorý si v sobotňajšom prestížnom "El Clásico" na pôde Realu Madrid (6:2) zranil koleno i bez potrestaného kapitána Carlesa Puyola. Hráči Chelsea vychádzali podobne ako v úvodnom dueli na Nou Campe zo zabezpečenej obrany, z ktorej podnikali rýchle protiútoky. Zverenci holandského trénera Guusa Hiddinka prežili bez ujmy úvodný tlak Barcelony a v 9. minúte udreli. Po odrazenej strele Lamparda sa dostal k lopte Essien a nechytateľným volejom pod brvno spoza šestnástky rozjasal zaplnený Stamford Bridge. Veľkú šancu Didiera Drogbu na poistenie náskoku zmaril včasným vybehnutím brankár Valdes. Gólman Barcelony zneškodnil aj nebezpečný priamy kop kapitána reprezentácie Pobrežia Slonoviny, keď loptu kolenom vyrazil na roh. Barcelona neustále búšila do obranných radov Chelsea, no vážnejšiu šancu si v prvom polčase nevypracovala.

V druhom polčase začali Katalánci opäť mohutným náporom, no v 52. minúte mohlo zahrmieť na druhej strane. Anelka po skvelej individuálnej akcii prihral v šestnástke Drogbovi, ten si položil na zem obrancu Piquého, no strelu kanoniera Chelsea Valdes nohou bravúrne vyrazil. Útoky Barcelony ťahal neúnavný Andres Iniesta, no s jeho centrami do šestnástky si hráči Chelsea dokázali poradiť. Zadáci "The Blues" podobne ako v prvom dueli pozorne strážili Lionela Messiho, Argentínčan nemal ani kúsok voľného priestoru. Barcelona sa s pribúdajúcimi minútami snažila o zrýchlenie hry a skúšala to i strelami z diaľky, no pokusom Keitu a Messiho chýbala presnosť. V 66. minúte zasadil Barcelone tvrdý úder nórsky rozhodca Övrebö, ktorý po súboji s Anelkom prísne vylúčil Abidala. Barcelona sa aj s desiatimi mužmi snažila hrať aktívne a v tretej minúte nadstaveného času šokovala domácich fanúšikov. Po akcii Messiho sa dostal k lopte Iniesta a prudkou strelou spoza šestnástky vyrovnal na 1:1. Bol to jediný pokus Barcelony, ktorý mieril medzi tri žrde. V 82. minúte rozhodca opustil hosťom pokutový kop po ruke Piquého v šestnástke.

Guus Hiddink, tréner Chelsea: "Som veľmi sklamaný, že sme nepostúpili do finále. Bolo tam veľa adrenalínu a je ešte priskoro robiť nejaké analýzy. Mali sme dať viac gólov, o neodpískaných jedenástkach sa radšej nevyjadrujem. Moji hráči cítia nespravodlivosť a viem sa vžiť do ich kože. V druhom polčase sme si to však pokazili sami. Mali sme dať druhý gól a bolo by to v suchu."

Pep Guardiola, tréner Barcelony: "Čakal som, že Chelsea bude hrať doma predsa len ofenzívnejšie, no opäť sa zamerala na defenzívu. Napriek somu si domáci z rýchlych protiútokov vytvorili veľa šancí. My sme však bojovali až do konca, mužstvo ukázalo veľkú vnútornú silu a v nadstavenom čase sme sa dočkali vyrovnania. Teraz sa musíme snažiť čím skôr rozhodnúť o zisku ligového titulu, potom vyhrať Španielsky pohár a až potom začeneme myslieť na rímske finále Ligy majstrov s Manchestrom United. Je skvelé, že môžme získať tri trofeje, pred začiatkom sezóny sme s niečim takým príliš nepočítali."

Andres Iniesta, strelec vyrovnávajúceho gólu Barcelony: "Vyrovnanie prišlo v tom najkrajšom momente, domáci už nemali čas odpovedať. Počas celého zápasu sme mali územnú prevahu, no gólové vykúpenie prišlo až v závere. Ani sa mi nesnívalo o tom, že dám takýto dôležitý gól. V inej situácii by lopta určite mierila na tribúnu. Postup do finále je pre nás odmenou za tvrdú drinu."

Xavi, stredopoliar Barcelony: "Dnes sme postúpili aj vďaka dávke šťastia, no to sa zasa od nás odvrátilo v prvom zápase, keď sme zahodili veľa šancí."