Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
V boji o finále v Ríme sa Barcelona spolieha na Messiho
Zdielať na

V boji o finále v Ríme sa Barcelona spolieha na Messiho

Messi strelil v LM už osem gólov

Do karát by v boji o rímske finále (27. mája) mohli výberu holandského trénera Guusa Hiddinka zahrať problémy Španielov v defenzíve. Najmä v strede obrany sa otvára hrozivá diera pri suspendácii stopéra a kapitána Carlesa Puyola, resp. zraneniu jeho mexického kolegu Rafaela Márqueza. Zastúpiť by ich tak mohli Gerard Piqué a Martin Caceres, ktorých nezohratosť by ale mohol využiť najmä Didier Drogba. Barcelona síce ide na Ostrovy povzbudená historickým víťazstvom v El Clásico na Santiago Bernabeu 6:2, no po hodoch niekedy môže prísť bolenie brucha. To si ale ofenzívne klenoty v mužstve kouča Josepha Guardiolu Lionel Messi, Sammuel Eto'o či Thierry Henry nepripúšťajú, hoci nad štartom Francúza panuje pre zranenie otáznik. Ten si v súboji s "bielym baletom" zranil koleno, no jeho štart ešte nie je úplne vylúčený. Aj stredopoliar Andrés Iniesta varoval domácich pred ofenzívnou smršťou. "Budeme myslieť na útok. To je náš spôsob hry. Chelsea má svoj vlastný spôsob, ktorým bola úspešná, ale my sa tomu určite neprispôsobíme," povedal španielsky majster Európy. Autor šiesteho gólu do siete "pusiniek" Piqué však zostal opatrný: "Teraz už musíme zabudnúť na zápas s Madridom, ten je už minulosťou, pred nami je duel s Chelsea. Ak sa nám v stredu nepodarí postúpiť zo semifinále, výsledok proti Realu bude druhoradý. Musíme si udržať nohy na zemi. Máme kvalitu a schopnosti postúpiť, ale už veľakrát sa ukázalo, že favoriti odchádzali sklamaní. Chelsea bude mať silné kraje, tam musíme byť pozorní. Čo sa týka Caceresa, už veľakrát dokázal, že je dobrý hráč. Je silný a rýchly, bude určite platný."

Chelsea, v kádri ktorej figuruje aj slovenský reprezentant Miroslav Stoch, by mohla uplatniť klasickú anglickú hru vzduchom. Najmä, keď si jej zvedovia v El Clásico určite všimli, že Real profitoval práve dvoma peknými hlavičkami Gonzala Higuaina a Sergia Ramosa cez chybujúci stred. Centre Franka Lamparda sú vychýrené a Alex, John Terry, Michael Ballack, John Obi Mikel či Branislav Ivanovič sa vedia presadiť vzduchom. Tréner ruskej reprezentácie zrejme vynechá zo základnej zostavy Francúza Nicolasa Anelku, ktorý dal cez víkend proti Fulhamu už jeho 22. gól v sezóne. "Mám flexibilné mužstvo. Nemyslím si, že by som chcel Barcelonu prekvapiť dvoma útočníkmi," povedal Hiddink, ktorému sa už oproti prvému zápasu vráti do zostavy po treste ľavý obranca Ashley Cole.

Duel má výkop v tradičnom čase 20.45 SELČ, ako hlavný ho povedie skúsený Nór Tom Henning Övrebö. V "žltom nebezpečenstve" sú Anelka, Ballack a Alex (všetci Chelsea), resp. Daniel Alves a Sergio Busquets (FC Barcelona). Štatistika hovorí, že Chelsea zdolala Barcelonu v štyroch z posledných piatich súbojoch na Stamford Bridge. Ale v štyroch posledných zápasoch proti španielskym mužstvám v Londýne zvíťazila len raz. Messi je s ôsmimi gólmi stále najlepším strelcom aktuálneho ročníka LM.

odveta semifinále Ligy majstrov 2008/2009 (streda 6. mája, 20.45 SELČ):
Stamford Bridge:
Chelsea Londýn - FC Barcelona
rozhoduje Tom Henning Övrebö (Nór.), prvý zápas 0:0

pravdepodobné zostavy:
Chelsea: Čech - Ivanovič, Terry, Alex, Ashley Cole - Michael Essien, John Obi Mikel - Ballack, Lampard, Malouda - Drogba
Barcelona: Valdes - Daniel Alves, Pique, Caceres, Abidal - Xavi, Yaya Touré, Iniesta - Messi, Eto'o, Henry