Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Futbalista, ktorý hral šach s Bushom a kupoval pivo papagájom
Zdielať na

Futbalista, ktorý hral šach s Bushom a kupoval pivo papagájom

Zdroj: TASR

Gazza sa preslávil početnými alkoholovými a drogovými excesmi

Rok po poslednom excese sa však zdá, že futbalová legenda pomaly stúpa opäť smerom nahor. „Už tri mesiace som nepil žiadny alkohol. Nemôžem tvrdiť, že sa už nikdy v živote nenapijem, no momentálne nepijem a dúfam, že ani zajtra,“ povedal 57-násobný reprezentant, ktorý sa navyše netajil pravidelným užívaním kokaínu. Opálený Gascoigne si evidentne užíva pobyt na klinike, ktorú založil jeho futbalový aj alkoholový kolega Tony Adams. „Myslím, že závislosť mám za sebou,“ pokračoval v rozhovore pre denník The Sun.

Už počas aktívnej kariéry sa mu jeho život doslova vymykal z rúk. Po tom, čo prišiel o dom sa sťahoval z jedného hotela do druhého, kým ho nevyhodili: „Minulý rok som šesť týždňov som býval v hoteli Marriott v Gateshead a nikdy neopustil izbu. Vypil som viac ako sto fliaš vína a ginu, k tomu šňupal kokaín. Kúpil som si hraciu konzolu a v jednom kuse sa hral 24 hodín, kým som sa nestal neporaziteľným. Aby som nebol nikdy sám, objednával som si servis na izbu. Nie kvôli jedlu, ale hľadal som súperov pre hranie.“

Jedného dňa zavolal svojmu otcovi a oznámil mu: „Obleč sa, ideme do Madison Square Garden a zahráme si šach s prezidentami Bushom a Clintonom.“ O chvíľu otcovi zavolal znovu a so smútkom v hlase mu oznámil, že Bush partiu zrušil. „Vôbec neviem, čo sa dialo v mojej hlave, veď nemám ani šachovnicu. Ale nedokázal som to zastaviť,“ opisoval alkoholové bludy.

Inokedy si kúpil dva plyšové papagáje a časom si vsugeroval, že dokážu rozprávať: „Prišiel som s nimi do baru a objednal tri pivá. Tie dve samozrejme pre nich.“ Jedného dňa zabudol, že ich dal hotelovému zamestnancovi, aby im vymenil baterky. „Hľadal som ich a uveril, že mi uleteli,“ dodal „Gazza“.

„Gazza“ si uvedomuje, že ho závislosti priviedli niekoľkokrát na pokraj smrti. „Pozeral som sa doslova na druhý breh,“ pokračoval. Napríklad počas oslavy štyridsiatky v roku 2007 sa sťažoval na bolesti brucha. Lekári mu diagnostikovali prasknutý žalúdočný vred a život mu zachránil rýchly operačný zákrok.