Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Neapolské duo sa váľalo v snehu, nie v alkohole
Zdielať na

Neapolské duo sa váľalo v snehu, nie v alkohole

Hamšík bez gélu, no opäť s hodinkami

Na čiapku mal vo svojom materskom klube, v ktorom sa učil prvé futbalové finesy, jednoduchý dôvod: "Nemám nagelované vlasy, preto si temeno zakrývam. Každý si pestuje svoju módu a aj ja sa o ňu svojsky starám, i za pomoci rád mojej priateľky. Taliansky vkus je variabilný, mne sa páči, rád sa mu podriaďujem."

Klady a zápory sa na miske váh v uplynulom roku u Mareka Hamšíka výrazne naklonili na priaznivejšiu stranu. "Možno len výkony mohli byť vyrovnanejšie, bolo to niekedy na vážkach, raz som hral veľmi dobre, potom zle. Túžim po tom, aby som vždy podal stopercentný výkon. V súkromí si spomínam len na príjemné chvíľky, myslím si, že môžem byť s ním absolútne spokojný."

Vianočné sviatky spolu s klubovým kamarátom Uruguajčanom Walterom Garganom dodalo atmosfére v rodine Hamšíkovcov punc exotiky. "Len jedno nám k úplnej spokojnosti chýbalo, prítomnosť sestry, ktorá je v nemocnici. A škoda aj pre Waltera, ktorý s ňou nemôže tráviť vianočné chvíle. Zostáva mu len jedno, každý deň ju v nemocnici navštevovať. Sestra si lieči zápal močových ciest, je na infúziách a antibiotikách, zápasila s vysokými horúčkami, v pondelok, alebo utorok by ju mali pustiť domov."

Silvester a Nový rok budú o niečom inom ako vianočné sviatky. "Tie sme si vychutnali v rodinnom kruhu, vychutnáme si 'v ňom aj príchod nového roka, no tradíciu tentoraz nahradí väčšia oslava, aj s ohňostrojom na námestí. Nemyslite si však, že vianočné sviatky boli spojené len s leňošením a uctievaním tradície. Dvakrát s Walterom sme navštívili posilňovňu, zabehali sme si, zacvičili. Na Neapol sme nezabúdali, prípadnej nadváhe sme čelili aj takýmto spôsobom. Neustále oprašujem váhu, nerád by som riskoval nejaké pokuty a ak pribudnú deká navyše, okamžite reagujem. Teraz mám možno kilo, kilo a pol nadváhu, je to v limite. V neapolskom klube nám určili aj sadzobník pokút, 1,5 kila navyše znamená 3000 eur, dve kilá a viac 5000. Pribrať počas vianočných sviatkov môžete zo všetkého možného a ja som sa neobmedzoval. Prekvapil nás Walter, všetkých v rodine, prezradím na neho, že zjedol všetko, čo sa mu posunulo pod ruku, napríklad na námestí sme si vychutnali gofry s lekvárom, neustále ich spomína, takže opäť si ich doprajeme. Alkohol je pre neho niečo cudzie a zakázané, žiaden vianočný punč, ocino mu ponúkal aj slivku, hrušku, no márne."

Mal pokoj od fanúšikov, horkokrvných, dotierajúcich. "Ja ich napriek tomu mám rád, aj keď sú takí, akí sú. Každému by som doprial ich priazeň, chvíle pokoja sú preto doma pre mňa veľkou zmenou. Vianoce s klasickou kapustnicou a rybou považujem za osobitý sviatok, voňajú inak, majú špeciálne čaro. Rodina ich trávi spolu, sú pre mňa vždy výnimočné, aj darčeky, ktoré deťom veľmi rád rozdávam. Walter vianoce svojou prítomnosťou spestril, jeho vzťah s mojou sestrou Michaelou je známy a ja dúfam, že im to vyjde a budú spolu šťastní."

Presne prvého januára sa vracia Marek Hamšík autom do Neapola a druhého popoludní na neho spolu s Walterom už čaká prvý novoročný tréning. "Najmä pre Waltera bude ťažko zabudnúť na zážitky zo Slovenska. Napríklad len na sneh. Býva na druhej strane sveta, snehu zažil v živote naozaj poskromne. Aj mentalitu má inú, spontánnosť prejavuje bez obmedzenia, zo slovenského snehu bol veľmi šťastný, na Donovaloch sa v ňom dosýta vyváľal."

Podlavice, Jupie a Hamšík, pevné spojenie Marekovej popularity a slávy. "Začínal som tu, vyrastal, silný vzťah nezapriem. Pozriem sa na zápasy Podlavíc, v lete si rád na tunajšom ihrisku zarénujem. A Jupie vďačím za to, že som tam, kde som."

Kam možno zamieriť z Neapola, o tom môže Marek Hamšík iba teoretizovať. "O mojom pôsobení v Neapole a prípadnej zmene dresu sa popísalo veľa, už to ani nevnímam. A tobôž vtedy, keď tomu chýba konkrétna ponuka. V prvom rade sa musia ozvať môjmu manažérovi Jurajovi Venglošovi a potom sa tomu môžeme spoločne venovať. Okrem talianskej mi najviac imponuje anglická liga, hlavne jej diváci, vypredané, bojovné hľadiská. No na taliansku tiež nedám dopustiť. Ak hráme proti Juventusu, vymením si s mojím vzorom Pavlom Nedvědom dres, podáme si ruky, pokecáme, je to jednoducho môj idol, s ktorým sa spája aj môj sen, zahrať si s ním niekedy v jednom tíme."

Uruguajčan Walter Gargano pribalil pod vianočný stromček jednu miniatúru. "Bol to prsteň pre Marekovu sestru, taký obyčajný, nie snubný," vysvetľoval a dodal: "Zatiaľ. Vianoce som strávil pokojne, všetci ma vnímali ako člena rodiny, ukázali mi, ako vyzerá sneh a chutí zima, aj v tomto boli pre mňa sviatky jedinečné. A dúfam, že sa časom naučim aj lyžovať, čo by pôsobilo ako zázrak, pretože v mojej krajine jednoducho sneh nemáme."

Marek Hamšík si ešte zaspomína na prepadnutie a okradnutie tesne pred sviatkami v neapolskom tuneli. "Zopár dní som mal z toho nepríjemný pocit, s odstupom času sa stráca. Boli to asi nejaké dvadsaťročné deti, ktoré nevedeli, čo činia. A napokon, už sa mi aj hodinky vrátili, presne podľa zvyku, že futbalistov v Neapole nehodno ozbíjať. Pre divákov sme bohovia, cez internet sa mi ospravedlňovali za to, že ma nejakí výrastkovia vyľakali."