Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerstvo zahraničia si predvolalo maďarského veľvyslanca kvôli protislovanským heslám, ktoré padali na futbale
Zdielať na

Ministerstvo zahraničia si predvolalo maďarského veľvyslanca kvôli protislovanským heslám, ktoré padali na futbale

Zdroj: SITA

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ / Slovenské ministerstvo zahraničia si predvolalo maďarského veľvyslanca. Dôvodom je, že počas pondelňajšieho futbalového stretnutia Slovenska a Maďarska došlo k hanobeniu slovenských štátnych znakov a padali tu aj urážlivé protislovanské heslá.

Slovenský futbalový zväz tento týždeň informoval, že na štadióne značná časť domácich fanúšikov vypískala slovenskú štátnu hymnu. Na fotografiách zo stretnutia, ktoré kolujú internetom, jeden z divákov držal šál s preškrknutým slovenským štátnym znakom. Slovenský fanúšik zase tvrdil, že maďarskí chuligáni brali Slovákom vlajky aj šály a pálili ich.  Prípadom sa zaoberá aj  Národná protiteroristická jednotka NAKA a jej špecialisti na prípady extrémizmu. 

Sektor vyhradený pre slovenských fanúšikov na štadióne maďarskí policajti rozdelili na dve časti, pretože do nich prišla aj skupina obyvateľov Slovenska z početnej maďarskej menšiny, ktorí fandili domáce tímu. Prejavy národnostnej nevraživosti môžu podľa slovenskej diplomacie narušiť vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Bratislava prostredníctvom maďarského veľvyslanca požiadala úrady v Budapešti, aby zabránili podobným situáciám v budúcnosti. 

Futbalový zápas, ktorý bol súčasťou kvalifikácie na ME 2020 slovenský tím pod vedením Pavla Hapala vyhral 2:1. 

Súvisiace články