Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Trnava vstúpila do Európy víťazne, na Malte strelila 4 góly
Zdielať na

Trnava vstúpila do Európy víťazne, na Malte strelila 4 góly

TA'QALI / Futbalisti Spartaka Trnava zvíťazili na trávniku maltského tímu FC Hibernians 4:2 vo štvrtkovom prvom zápase 1. predkola Európskej ligy 2014/2015.

Trnavčania viedli po prvom polčase už 3:0. Prvé dva presné zásahy zaznamenal v úvodnej štvrťhodine zápasu reprezentačný stredopoliar Erik Sabo. Tretí gól pridal Ján Vlasko. Po zmene strán domáci zdramatizovali stretnutie dvoma gólmi v rozpätí dvoch minút (49.-50.), ale víťazstvo Trnačanov poistil v 88. min striedajúci Tomáš Mikinič.

Odveta je na programe budúci štvrtok 10. júla v Zlatých Moravciach (19.30 h).

1. predkolo EL - prvý zápas - štvrtok:

FC Hibernians (Malta) - Spartak Trnava (SR) 2:4 (0:3)

Góly: 49. A. Cohen, 50. Failla - 11. a 13. E. Sabo (prvý z pok. kopu), 36. Vlasko, 88. Mikinič, ŽK: 38. Kristensen, 52. Failla - 28. Mikovič, ČK: 10. Pearson (Hibernians) za faul, rozhodoval: Whitby (Wales)

Zostava Trnavy: Strapák - Siva (58. Bortel), Janečka, M. Tóth, Čonka - K. Kuzma, E. Sabo - Špalek (55. Schranz), Vlasko, J. Chovanec - M. Mikovič (74. Mikinič)



Prvý dôležitý moment stretnutia nastal v 10. min. Domáci obranca Pearson nedovolene zastavil v pokutovom území Trnavčana Mikoviča a z nariadeného pokutového kopu Erik Sabo otvoril skóre - 0:1. Maltský hráč musel navyše po červenej karte zamieriť predčasne "pod sprchy". O dve minúty neskôr zahral rohový kop K. Kuzma a Sabo zvýšil na 2:0 pre Spartak. Domáci sa snažili dostať späť do zápasu, ale obrana hostí na čele s brankárom Strapákom odolávala. Naopak, zverenci trénera Juraja Jarábka pridali v 36. min tretí presný zásah zásluhou Vlaska - 0:3.

Rovnako ako Spartak v prvom dejstve dvakrát v rýchlom slede sa dokázali presadiť na začiatku druhého polčasu domáci hráči. Najskôr v 49. min presne trafil kapitán A. Cohen a pár sekúnd po rozohratí znížil po priamom kope na rozdiel jediného gólu Failla. Hráčom Hibernians sa však už nepodarilo vyrovnať, naopak, v 88. pridal štvrtý gól Spartaka po spolupráci so Schranzom Mikinič. Trnavčania si pred budúcotýždňovou domácou odvetou vypracovali dobrú východiskovú pozíciu na postup do 2. predkola.

Miroslav Karhan (športový riaditeľ Spartaka Trnava, zdroj: Rádio Slovensko): "Využili sme najmä to, že súperovi vylúčili už v 10. min hráča. Ujali sme sa vedenia z pokutového kopu a do konca prvého polčasu sme viedli už o tri góly. Trošku sme zaspali úvod druhého polčasu. Chlapci z toho boli otrasení, ale v 88. min Mikinič po kontre zvýšil na 4:2. Vo futbale je možné všetko, ale nemyslím si, že doma budeme mať vážnejšie problémy. V pohode by sme to mali uhrať.

Juraj Jarábek
(tréner Trnavy): "V prvom rade ma teší, že sme na ihrisku kvalitného súpera a v náročných klimatických podmienkach strelili štyri góly. Na druhej strane ma mrzí, že sme inkasovali dva góly v krátkom časovom slede, to by sa nám nemalo stávať. Stále platí náš cieľ, že chceme postúpiť. V porovnaní so situáciou spred tohto zápasu sme v miernej výhode. Vieme, čo môžeme očakávať v odvete od súpera, ktorý bol silný zo štandardných situácií. Dobre sa na ne pripravíme, verím, že to zvládneme a postúpime."