Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Česko-slovenská futbalová liga? V Prahe podporili projekt
Zdielať na

Česko-slovenská futbalová liga? V Prahe podporili projekt

Zdroj: sita, Žilina-Sparta

PRAHA / Najvyšší predstavitelia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR) na stredajšom stretnutí v Prahe podporili projekt spoločnej česko-slovenskej ligy.

Slovenskú stranu na rokovaniach zastupovali prezident SFZ Ján Kováčik, viceprezident SFZ pre štátnu reprezentáciu a medzinárodné vzťahy Karol Belaník ako aj viceprezident SFZ a prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Dušan Tittel.

"Naša predstava je, že ak to má byť česko-slovenská liga, bez ohľadu na to, či bude mať 16, 18 alebo 20 účastníkov, malo by v nej účinkovať minimálne šesť slovenských klubov. Vtedy môžeme hovoriť o česko-slovenskej lige a nie o českej lige so slovenskými účastníkmi. To je môj názor. S čím príde česká strana, neviem. Mám pocit, že na prvom stretnutí si povieme vzájomné očakávania, aby sme spoločnú súťaž mohli naozaj spustiť. Keďže štadióny by už nemali byť prekážkou, budeme hovoriť o financiách, marketingu, vysielacích, marketingových a reklamných právach, prípadne o bezpečnosti, logistike,“ uviedol ešte koncom minulého týždňa v rozhovore pre denník Šport prezident SFZ Ján Kováčik.

Zástupcovia futbalových zväzov a súťaží zo Slovenska a Česka v českej metropole rokovali o prípadnom vytvorení spoločnej ligy. Doteraz boli pri tejto snahe najväčším problémom štadióny pod Tatrami, ktoré nespĺňajú viaceré kritériá. Po nedávnom schválení vládnej dotácie na rekonštrukciu a modernizáciu futbalových štadiónov (vláda SR koncom februára odobrila vyčlenenie finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu počas desiatich rokov /2013 - 2022/ sumou 45 miliónov eur, t. j. 4,5 milióna eur ročne, pozn.) by už táto oblasť nemala byť problematická.

Spoločnú súťaž Čechov a Slovákov podporuje aj Európska futbalová únia (UEFA). Jej zamestnanci pripravili štúdiu, podľa ktorej by spojenie pomohlo obom stranám nielen zo športového, ale aj marketingového a finančného hľadiska. Nová liga by bola výhodná predovšetkým pre Slovensko, profitovalo by z nej však aj Česko. O termíne začiatku spoločnej súťaže je však ešte veľmi skoro rozprávať. "Od momentu dohody to nemôže byť skôr ako tri roky. Takže nás čaká cesta k dohode a potom tri-štyri-päť rokov. Bola by hlúposť niečo umelo urýchľovať. Ale aj brzdiť,“ dodal pre Šport Ján Kováčik.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články