Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ukrajina je pripravená na ME napriek tlaku zahraničia
Zdielať na

Ukrajina je pripravená na ME napriek tlaku zahraničia

Ako je známe, pre zaobchádzanie súčasnej vlády s bývalou premiérkou Juliou Tymošenkovou odrieka svoju účasť na šampionáte čoraz viac štátnikov

Ukrajinskí predstavitelia trvajú na tom, že futbalové majstrovstvá Európy 2012 sa uskutočnia okrem Poľska aj v tejto krajine napriek silnejúcemu tlaku lídrov krajín EÚ, ktorí vyzývajú k bojkotu.

Pre zaobchádzanie súčasnej vlády s bývalou premiérkou Juliou Tymošenkovou odrieka svoju účasť na šampionáte čoraz viac štátnikov. Na Ukrajinu sa určite nechystá prezident Európskej komisie José Manuel Barroso, otázny je postoj nemeckých predstaviteľov. Ak zotrvá bývalá predsedníčka vlády vo väzení, kancelárka Angela Merkelová neodporučí svojim ministrom cestovať na zápasy nemeckého tímu. Rozhodnutie padne až v poslednej chvíli podľa vývoja situácie - povedala Merkelová pre Kölner Stadt-Anzeiger. Výnimku možno dostane minister vnútra a zároveň športu Hans-Peter Friedrich, no iba ak mu ukrajinská vláda dovolí osobné stretnutie s Tymošenkovou.

Okrem uväznenia Tymošenkovej na sedem rokov za zneužitie moci je problémom aj zaobchádzanie s ňou. Už dlhšie sa totiž sťažuje na to, že sa jej nedostáva adekvátnej zdravotnej starostlivosti a je takmer trvalo pripútaná na lôžko. Nedávno vyrukovala s obvinením z fyzického násilia zo strany dozorcov.

"UEFA nemala žiadnu vážnejšiu kritiku voči Ukrajine. Turnaj je pripravený a 11. mája prebehne z jej strany kontrola na všetkých štyroch ukrajinských štadiónoch," vyhlásil vicepremiér Boris Kolesnikov. "ME 2012 sa budú konať na Ukrajine a v Poľsku. Bodka. Alebo rovno výkričník. Všetko bude v poriadku. Nemáme žiadne problémy," doplnil hovorca parlamentu Volodimir Litvin.