Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Petra Vlhová skončila v prvom kole druhá. Pre nepriaznivé počasie bol obrovský slalom zrušený
Zdielať na

Petra Vlhová skončila v prvom kole druhá. Pre nepriaznivé počasie bol obrovský slalom zrušený

Archívna reportáž

KILLINGTON / Najmä silný vietor, ale aj sneženie a hmla spôsobili zrušenia sobotňajšieho obrovského slalomu žien v americkom Killingtone, ktorý bol súčasťou seriálu Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Na trať prvého kola sa vydalo dovedna len deväť pretekárok, po Rakúšanke Ramone Siebenhoferovej preteky najprv prerušili a po dlhšom čakaní napokon úplne zrušili. O prípadnej náhrade rozhodne Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) neskôr.

Zrušenie pretekov môže mrzieť Slovenku Petru Vlhovú, ktorá trať v Killingtone absolvovala ako prvá. Neskôr sa pred ňou dostala už len Francúzka Tessa Worleyová, na ktorú mala 26-ročný Liptáčka manko 18 stotín sekundy. Tretia bola Švajčiarka Lara Gutová Behramiová so stratou 29 stotín sekundy. Prvé kolo nevyšlo domácej favoritke Mikaele Shiffrinovej, ktorá za líderkou zaostávala až o 1,38 sekundy.

Pôvodne naplánovaný štart na 16.00 h SEČ posunuli organizátori o 30 minút, no podmienky sa nezmenili. "Bola som prekvapená, že sa vôbec začalo. V porovnaní s prehliadkou trate to bolo úplne rovnaké. Neviem, na čo sme čakali tú polhodinu. Myslím si, že podmienky mali od férovosti poriadne ďaleko. Ja osobne som niektoré bránky nevidela dobre a niektoré som dokonca nevidela vôbec," zhodnotila Siebenhoferová podľa rakúskej televízie ÖRF.

Trochu iný názor mala domáca Mikaela Shiffrinová, aj keď jej prvá jazda nevyšla. "Sú to moje domáce preteky, miluje lyžovať tu. Dnes je však dosť veterno, no podľa mňa to nie je nebezpečné. Na kopci to bol boj s vetrom. Otázkou je, koho a kde ten vietor zastihol," povedala Američanka.

Americký Killington v nedeľu hostí slalom žien, prvé kolo je naplánované na 15.45 h SEČ. Aj po sobote platí, že Shiffrinová a Vlhová sú s 260 bodmi na čele celkového poradia Svetového pohára, v slalome je prvá Slovenka a v obrovskom slalome Američanka.

"Sme nadšení, že po ročnej odmlke spôsobenej pandémiou máme späť Svetový pohár. Bolo však striedavo teplo aj zima, preto sme museli tvrdo pracovať. Čo sme jeden deň zasnežili, vzal nám nasledujúci deň dážď. Nakoniec sme tento boj s prírodou zvládli a sme veľmi radi, že opäť môžeme vo Vermonte privítať ženskú svetovú špičku," uviedol prezident a generálny riaditeľ lyžiarskeho strediska Mike Solimano na webe wcax.com.

Američania pripomínajú, že tradične vysoké čísla návštevníkov z nedávnej minulosti museli poriadne skresať. "Namiesto 15 - 20-tisíc ľudí pri trati ich budeme mať približne polovicu. A všetci budú mať pri sebe osvedčenie o očkovaní alebo negatívny test na COVID-19. Napriek tomu sa veľmi tešíme z toho, že sa sem vrátia fanúšikovia lyžovania. V ostatných rokoch u nás bola najlepšia atmosféra na lyžiarskych pretekoch v celých Spojených štátoch amerických," informoval Kieran Titus, ktorý vlastní spoločnosť Killington Shirt Company.

História Svetového pohára alpských lyžiarok v Killingtone sa začala písať v roku 2016. Všetky štyri slalomy, ktoré sa tam dosiaľ konali, ovládla domáca hviezda Mikaela Shiffrinová pred Slovenkami. Raz bola za ňou druhá Veronika Velez-Zuzulová a trikrát Petra Vlhová

V celkovom hodnotení Svetového pohára majú po úvodných štyroch pretekoch sezóny Shiffrinová a Vlhová na čele rovnaký počet 260 bodov, pred necelým týždňom v slalomoch vo fínskom Levi však Slovenka Američanku dvakrát zdolala.

Súvisiace články

Najčítanejšie