Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vraj nehrozí, že sa slovenskí lyžiari nedostanú na preteky. Spor sa však neskončil
Zdielať na

Vraj nehrozí, že sa slovenskí lyžiari nedostanú na preteky. Spor sa však neskončil

BRATISLAVA / Aktuálny spor lyžiarov so svojou vlastnou asociáciou by nemal mať dopad na súťažný program našich hviezd. Na medzinárodných podujatiach by mal Petru Vlhovú, Adama Žampu a ďalších reprezentantov zastupovať Slovenský olympijský a športový výbor. Spor medzi lyžiarmi sa tým však neskončil.

To, že by sa slovenskí lyžiari nedostali na preteky vraj nehrozí. Slovenský olympijský a športový výbor denno denne vybavuje žiadosti a to od seniorov a to až po tých najmenších. Ujal sa toho dočasne a pre všetky úseky lyžovania. A to tak do Svetového pohára, ako aj Európskeho, či na ďalšie medzinárodné podujatia. "Tak to číslo presne Vám neviem povedať, lebo v registri sú stovky našich športovcov," hovorí športový riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru Roman Buček. 

Slovenská lyžiarska asociácia, ktorá má pozastavený výkon činnosti v svetovej federácii, už pretekárov jednotlivých úsekov lyžovania na medzinárodné podujatia prihlasovať od minulého štvrtka nemôže. "Sme radi, že od štvrtka sme túto úlohu prevzali a tým pádom už aj muži dosahujú výsledky na svetových pohároch," hovorí generálny sekretár Slovenského olympijského výboru Jozef Liba. Konkrétne Adam Žampa získal dve umiestnenia v prvej desiatke obrovského slalomu. Pokiaľ ide o podujatie Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní, ktoré má byť v marci v Jasnej, tak to by ohrozené nemalo byť, čo však svetová federácia potvrdila až dnes podvečer."Ak by nastali nejaké ďalšie otázky, určite nás budú kontaktovať ale po tej konzultácií, ktorá bola dnes si myslím, že veci sú jasné a malo by to ísť bezproblémovo," telefonuje Liba. 

Aktuálne je však potrebné doriešiť, či Slovenská lyžiarska asociácia príde o štatút športového zväzu a ten naopak získa Slovenský zväz lyžovania, do ktorého prestupujú Vlhová, Žampa i ďalší pretekári a kluby. "Momentálny stav nie je uspokojivý a je potrebné urobiť všetko pre to, aby táto prechodná doba sa čo najviac skrátila," hovorí športový riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Až potom je možné riešiť aj to, kto bude zástupcov slovenských lyžiarskych športov zastupovať na medzinárodnej úrovni, keďže to musí byť iba jeden zväz, či federácia. "Najskôr na najbližšom kongrese FIS, ktorý je plánovaný koncom mája," informuje Liba. 

Súvisiace články