Novinky - 06.03.2019 20:00

Volkov úspech na MS Európy mu miesto v Top Tíme nezaručil, podpora od ministerstva je otázna

Mária Dulaiová Autor: Mária Dulaiová, redakcia/MD | Zdroj: noviny.sk/TVJOJ

Tabuľky určujúce kto bude zaradený medzi slovenských elitných športovcov združených v Top Tíme, ktorý navyše dostávajú od štátu dotácie, nie sú kritizované po prvýkrát. Len tentoraz diskusie odborníkov i fanúšikov na sociálnych sieťach boli miestami poriadne tvrdé. "U nás niekto spochybňuje halové majstrovstvá Európy, že akú majú úroveň, ktoré sú top európske podujatie, lebo sú pol roka mimo ďalšieho podujatia či majstrovstiev sveta, alebo majstrovstiev Európy. Sú športy, povedzme ako biatlon, ktorý má dva týždne po sebe Európu aj svet. Tam tiež by sa dalo spochybňovať, aká je kvalita," vyjadril sa šéftréner Atletického zväzu SR Martin Pupiš. 

Napriek tomuto vyjadreniu atléti nechcú napádať iné športy. Skôr chcú poukázať na to, že systém, nie je dobre nastavený. Na Volkov titul sa dá pozrieť aj z ďalšieho hľadiska. Síce získal titul v olympijskom športe, ktorým atletika bez debaty je, ale v behu na 60 metrov, čo nie je olympijská disciplína. "Na odstránení týchto rezerv pracujeme spolu s ministerstvom. Máme vypracovaný materiál, ktorý prešiel cez Športovú radu Slovenského olympijského a športového výboru. Ja som veľkým optimistom, že do budúcnosti sa budú také odborné pripomienky smerom k Top Tímu ešte viac a viac uplatňovať, aby sme tento spôsob vylepšili tak, aby s ním boli všetci spokojní," pokračoval prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok. 

Podľa aktuálnych informácií sa stretnutie Volkovho tímu, ministerstva školstva a ďalších zainteresovaných kvôli tabuľkám pre zaraďovanie do Top Tímu má uskutočniť v pondelok."Samozrejme môžeme o tom rokovať, dvere sú otvorené. Treba nájsť nejaké riešenie. Týka sa to tisícok športovcov," poznamenala Lubyová. 

Každý športovec zaradený do top tímu musí raz za dva roky obhájiť výsledok, na základe ktorého sa tam dostal. Ak by Volkovi neuznali halový titul, tak túto podmienku nesplní, keďže jeho kritériom bolo zlato z európskeho šampionátu 2017. "Takisto sa to týka napríklad Petra Sagana. Ak tento rok nebude v desiatke na majstrovstvách sveta alebo Európy, tak bude vylúčení pre budúci rok z Top Tímu. A neviem si predstaviť ako bude niekto argumentovať verejnosti, že je správne, že z Top Tímu bol vylúčený Sagan alebo Volko," dodal Martin Pupiš. 

Pozrite si reakcie športovcov na úspech Volka. Takto to vyzeralo po skončení európskeho šampionátu:

Mária Dulaiová

Mária Dulaiová

Až na rok strávený prácou pre ŽSR, to bolo vždy o novinárskej práci. Košický večer, Lúč, televízie Kabel Plus, Naša Košice, TV Global a napokon JOJ. A ďalšie noviny a školský rozhlas už počas základnej školy a gymnázia. A tak asi nikoho neprekvapí, že mám vyštudovanú žurnalistiku na UK v Bratislave. Po rokoch na štadiónoch a ihriskách ako športová redaktorka som sa v roku 2015 vrátila k tomu, kde som kedysi začínala - k domácemu i zahraničnému spravodajstvu z bežného i politického života. Bola to výzva a dodnes je, takže sa vlastne stále učím niečo nové. Vyskúšala som si ako sa robí dokumentárny film i píše kniha. Jednoducho - mám šťastie, že robím to, čo ma vždy bavilo. Navyše v kolektíve super ľudí, a to platí aj o predchádzajúcich zamestnaniach. Pokiaľ ide o záľuby - šport bol a vždy ostane mojou srdcovkou. Rovnako ako túlanie sa po svete a motorky a čítanie a… tento zoznam by bol dosť dlhý, tak ostaňme pri týchto. A pokiaľ ide o to, čo ma ženie ďalej či motivuje? Jednoducho - zvedavosť.

Viac článkov od autora