Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Volkov úspech na šampionáte hraničí so zázrakom. Jeho trénerka si ale z finále nič nepamätá
Zdielať na

Volkov úspech na šampionáte hraničí so zázrakom. Jeho trénerka si ale z finále nič nepamätá

GLASGOW / BRATISLAVA / Bežec Ján Volko sa v sobotu večer postaral o športovú senzáciu. Stal sa prvým Slovákom v histórii, ktorý na európskom šampionáte v atletike získal individuálne zlato v šprinte. Náš 22-ročný reprezentant vyhral v Glasgowe beh na 60 metrov.

Pred 3 týždňami vyhral na Ján Volko na tejto bratislavskej dráhe titul halového majstra Slovenska. V novom rekorde. Teraz dosiahol ešte lepší čas a ešte krajší titul. Je majstrom Európy. Rodák z Bratislavy tak po dlhých 12 rokoch získal na halovom európskom šampionáte pre Slovensko zlatú medailu.
"Je to obrovský úspech pre slovenskú atletiku uspieť v behu na 60 metrov, čo je disciplína, ktorú si vyskúša asi každý chlapec a dievča na škole, kde je ale obrovská konkurencia, to je nevídaný úspech," vyjadril sa prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

"Ja som celé finále preplakala, takže ja si z neho veľa nepamätám. Všetky obrázky, ktoré mi teraz chodia a posielajú, tak sú pre mňa úplne nové lebo ja si nič nepamätám," povedala trénerka Naďa Benková. "Mal som ja čo robiť, aby som slzičku nepustil. Bolo to veľmi emotívne a naozaj veľmi dobrý pocit," opísal emócie tréner Volka Róbert Kresťanko. Slovákov, ktorý získali na halových majstrovstvách Európy individuálny titul nie je veľa. Okrem Volka a Konopku to ešte v drese Československa dokázali Plachý, Murková a Pribilinec.

"Možno budú viacerí hovoriť, že tá konkurencia bola slabá ale pre mňa to je niečo neskutočné. To, že sem musíte prísť a prebojovať sa z rozbehu do finále je vždy rovnako ťažké,"  povedal Volko. 

Ján Volko 22-ročný atlét, ktorý začínal ako futbalista, no nechcelo sa mu vysedávať na lavičke náhradníkov, vyhral nielen finále, ale aj semifinále a rozbeh. A to napriek tomu, že ho trápilo zranenie ľavého stehenného svalu. "Keď prídete na trať a pokľaknete do blokov tak už to neriešite. Tam už je toľko adrenalínu, " vysvetlil. 

Oslavy čakali úspešného slovenského reprezentanta hneď v Glasgowe. Aj keď sa začali až po polnoci. Až vtedy, po absolvovaní antidopingovej kontroly, totiž Ján Volko dorazil na hotel. 

Volkov výkon pozorne sledovali nielen slovenskí fanúšikovia. "Áno, pozeral som. To bolo tesné ale šprint je taký. Perfektný štart, na konci zabral, bežal pekne. Je to úspech," povedal halový majster Európy na 800 metrov z roku 1972 Jozef Plachý. "V tejto disciplíne uspieť na takomto podujatí, tak to až hraničí so zázrakom. Špičkový výkon, úplná paráda," dodal Jozef Pribilenec, dvojnásobný halový majster Európy v chôdzi z roku 1987 a 1988. 

Súvisiace články

Najčítanejšie