Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cibulková zdolala Halepovú 2:0 na sety. Šanca na postup žije
Zdielať na

Cibulková zdolala Halepovú 2:0 na sety. Šanca na postup žije

SINGAPUR / Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako siedma zvíťazila nad rumunskou trojkou podujatia Simonou Halepovou za 109 minút 6:3, 7:6 (5).

Udržala si šancu na postup do sobotňajšieho semifinále. Debutantka medzi elitou Cibulková potrebuje vlastný triumf 2:0 na sety, čo už zvládla, v kombinácii s rovnako hladkým úspechom Nemky Angelique Kerberovej proti Američanke Madison Keysovej (13.30 h SELČ). Kerberová už výsledkom prvého setu duelu Cibulkovej s Halepovou nadobudla istotu prieniku do víkendovej nadstavbovej fázy. Istou víťazkou Bielej skupiny je od stredy Ruska Svetlana Kuznecovová.

Cibulková dominovala proti miestnej finalistke z predvlaňajška Halepovej na "winnery" 32:10. Pri aktívnom prístupe, pochopiteľne, porobila aj viac chýb - 27:13. Premenila 4 z 11 brejkbalov, zdolaná 3 zo 6 možností.

"Na kurte som ukázala, že nie nadarmo ma volajú bojovníčka. Po dvoch prehrách nebolo jednoduché opäť vstúpiť na dvorec. Vedela som, že musím uspieť vo dvoch setoch, aby som si udržala šancu na postup do semifinále. Možno som vyzerala pokojne, ale vo vnútri som to prežívala inak. Bolo mi jasné, že sa musím naplno koncentrovať na úsilie o víťazstvo. Ak by som v tom poľavila, veľmi rýchlo by som mohla prísť o všetko. Aj keď som prehrala loptičku, hneď som sa zamerala na ďalšiu - to bolo kľúčové," glosovala Cibulková v interview na kurte.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka už vie, že v prípade postupu do semifinále by hrala s Kuznecovovou. Proti 31-ročnej niekdajšej dvojke hodnotenia má bilanciu 5:3, hoci spočiatku zaostávala 0:3. V septembrovom semifinále v čínskom Wu-chane zdolala petrohradskú rodáčku 3:6, 6:3, 6:4.

Zverenkyňa fedcupového kapitána Sloveniek Mateja Liptáka Cibulková zatiaľ na tomto podujatí získala 304 000 USD brutto a 500 bodov do počítačového poradia, v ktorom figuruje na svojom rekordnom 8. mieste. V online prepočte jej v tejto chvíli patrí ešte lichotivejší 6. post. Minulý piatok ju vyhlásili za laureátku bilančnej ankety Návrat roka pod hlavičkou Tenisovej asociácie žien (WTA).

Finalistka melbournských Australian Open 2014 Cibulková je treťou Slovenkou vo dvojhre na šampionáte (v sezóne 2002 triumfovala Janette Husárová vo štvorhre po boku Rusky Jeleny Dementievovej). V roku 1996 Karina Habšudová aj na edícii 2002 Daniela Hantuchová pri vtedajšom vyraďovacom formáte so šestnástimi aktérkami prehrali v osemfinálovom 1. kole s Nemkou Steffi Grafovou, resp. s Bulharkou Magdalenou Maleevovou. V roku 2007 Hantuchová v Madride mala v základnej skupine bilanciu 1:2, pričom Kuznecovovú zdolala vo chvíli, keď už nemohla postúpiť. V "živých" singlových súbojoch teda Slovenky teraz sumárne majú šampionátovú štatistiku 1:6, keď sa Cibulková postarala o premiérový takýto úspech (celkovo 2:6).

Červená skupina:
Dominika Cibulková (SR-7) - Simona Halepová (Rum.-3) 6:3, 7:6 (5) za 109 minút (30, 79)

Súvisiace články