Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nevidiaci šampión z Ria preplával od Alcatrazu k pobrežiu
Zdielať na

Nevidiaci šampión z Ria preplával od Alcatrazu k pobrežiu

SAN FRANCISCO / Mesiac po zisku troch zlatých medailí na paralympijských hrách v Riu de Janeiro zvládol nevidiaci americký plavec Brad Snyder dvojmíľovú porciu z ostrova Alcatraz k pobrežiu Sanfranciského zálivu.

Tridsaťdvaročný rodák z nevadského Rena prišiel o zrak v septembri 2011 pri výbuchu v Afganistane, kde slúžil ako dôstojník na likvidáciu munície. Pri snahe pomôcť obetiam iného bombardovania stúpil na výbušninu a explózia mu okrem očí vážne poškodila tvár aj bubienok. Tri týždne strávil na jednotke intenzívnej starostlivosti a potom sa ďalších päť zotavoval na Floride.

"Chôdza, varenie, obliekanie a zladenie farieb - všetky tie veci, ktoré dovtedy boli bezproblémové, sa odrazu premenili na skutočné výzvy. Bolo pre mňa náročné určiť, koľko pasty si mám vytlačiť na zubnú kefku, keďže som nevidel. Neznamená to však automaticky hneď koniec sveta, vždy nadíde nový deň. Podpora rodiny a priateľov, priazeň ľudí, ktorých som ani nepoznal - bolo to skutočne inšpirujúce," vyznal sa Snyder pre The Bismarck Tribune.

Súčasný držiteľ svetového rekordu na krauliarskej stovke medzi hendikepovanými bol jedným zo zhruba stovky nadšencov, ktorí teraz plávali od Alcatrazu k pobrežiu so šľachetným zámerom. Výťažok z akcie poputuje na výskumné účely. Viac než desať miliónov Američanov trpí stratou zraku. "Celou myšlienkou bolo zvýšiť povedomie o tomto postihnutí. Aj keď je moja slepota nevyliečiteľná, môžem hovoriť o problémoch, akým ľudia s ňou čelia," povedal Snyder podľa SwimSwam.

Súvisiace články