Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Medaily pre olympiádu v Tokiu vyrobia z odpadu
Zdielať na

Medaily pre olympiádu v Tokiu vyrobia z odpadu

Zdroj: Profimedia

TOKIO / Olympijské hry v brazílskom Riu skončili ešte len pred mesiacom, ale už teraz sa objavili informácie o tých ďalších. V roku 2020 sa presunú do japonského Tokia, ktoré chce zaujať napríklad umelým meteorickým dažďom na otváracom ceremoniáli.

Japonsko okrem iného plánuje na olympiádu zaistiť medaile vskutku zaujímavým spôsobom. Vzácne kovy by mali byť vyrobené zo starej elektroniky. Tej je v krajine neúrekom a jej množstvo sa neustále zvyšuje. Recykláciou sa z nej pritom dá spätne získať dostatok zlata, striebra či medi.

Realita je iná

V roku 2012 na olympiáde v Londýne bolo spotrebovaných 9,6 kilogramov zlata, 1 210 kilogramov striebra a 700 medi. V mobiloch, počítačoch a ďalších zariadeniach sú vzácne kovy nepostrádateľné a dajú sa chemickými roztokmi z obvodových dosiek znovu dostať. V každom prístroji je ich iba malé množstvo. 

Spotrebnej elektroniky však pribúda a rovnako pribúda aj tej, ktorú ľudia vyhodia. V Japonsku je objem tohto odpadu obzvlášť veľký, nakoľko je to rozvinutá krajina, kde je spotrebná elektronika vysoko populárna. 

Každý rok pribudne približne 650 tisíc ton odpadovej elektroniky. V krajine síce existujú zákony na podporu jej recyklácie, ale realita je iná. Okolo 100 tisíc ton odpadu skončí tam, kde by naozaj mal.

​I tak sa týmto procesom získa značné množstvo vzácnych kovov, v roku 2014 to bolo 143 kg zlata, 1 566 kg striebra a 1 112 ton medi. Podľa všetkého sú plány s medailami reálne a získať na nich dostatok kovov nebude problém. 

Striebro zo zrkadiel a röntgenov

"Keby si ľudia viac uvedomovali, kde ich elektronický odpad končí a akým spôsobom ovplyvňuje ostatné životy, a mám na mysli životy tých najchudobnejších, správali by sa opatrnejšie," povedal fotograf Valentino Bellini, ktorý sa zapojil do kampane e-odpadu.

Japonský server Nikkei, ktorý o nápade informoval ako prvý, prirovnáva recykláciu spotrebnej elektroniky k mestkej bani a píše, že zlato a striebro v elektronike v Japonsku predstavuje 16 až 22 percent rezerv týchto kovov na celom svete.

Išlo by o pokračovanie v už začatej praxi. Striebro v medailách na olympiáde v Riu bolo z tridsiatich percent získané zo zrkadiel a röntgenov.

Súvisiace články