Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sen skutočnosťou. Tatar poslal Európu do finále proti Kanade
Zdielať na

Sen skutočnosťou. Tatar poslal Európu do finále proti Kanade

TORONTO / Pred turnajom všeobecne podceňovaný tím Európy sa prebojoval na hokejovom Svetovom pohári v kanadskom Toronte už do finále.

V ňom v sérii hranej na dve víťazstvá vyzve domáci výber Kanady - prvý duel sa uskutoční 27. a odveta 29. septembra. Prípadný tretí zápas naplánovali na sobotu 1. októbra.

Tím Európy pod vedením trénera Ralpha Kruegera s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom si finálovú miestenku vybojoval prostredníctvom nedeľňajšieho semifinálového triumfu v hale Air Canada Centre nad Švédskom 3:2 po predĺžení. Režisérmi víťazstva boli Slováci - brankár Jaroslav Halák predviedol 37 úspešných zákrokov a za jeho chrbát prekĺzli iba dva puky, na 1:1 vyrovnal v 37. min Marián Gáborík, v dvanástej sekunde tretej tretiny strelil gól Tomáš Tatar po spolupráci s Andrejom Sekerom a v predĺžení druhým presným zásahom v zápase rozhodol o postupe Európanov opäť Tatar.

​Presné zásahy Švédov v nedeľu zaznamenali Nicklas Bäckström a Erik Karlsson.

Svetový pohár 2016 - nedeľa - semifinále:
Švédsko - tím Európy 2:3 po predĺžení (0:0, 1:1, 1:1 - 0:1)
Góly: 23. Nicklas Bäckström (Straalman, Hörnqvist), 56. E. Karlsson (H. Sedin, D. Sedin) - 37. GÁBORÍK (Ehrhoff, Kopitar), 41. TATAR (SEKERA), 64. TATAR (Zuccarello, Kopitar)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 39:31

Švédsko: Lundqvist - E. Karlsson, Ekholm, Straalman, Hedman, N. Hjalmarsson, Ekman-Larsson - L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Nicklas Bäckström, F. Forsberg - Silfverberg, Krüger, Hagelin - Berglund, Söderberg, Landeskog
Európa: Halák - Sekera, Chára, Josi, Seidenberg, Streit, Ehrhoff - Tatar, Kopitar, Marián Hossa - Gáborík, Nielsen, Zuccarello - Rieder, Draisaitl, Niederreiter - J. Vanek, Bellemare, Hansen

Obaja súperi začali aktívne a hneď v prvej minúte museli zákrok predviesť obaja brankári - Henrik Lundqvist na jednej a Jaroslav Halák na druhej strane. V úvodnom dejstve to bola taktická partia, miernu prevahu mali hokejisti Švédska. Európa však mala v bránke spoľahlivého Haláka a tak sa obe mužstvá odobrali na prvú prestávku za bezgólového stavu.

To však neplatilo na začiatku II. tretiny, keďže v 23. min Nicklas Bäckström poslal za Haláka pokus obrancu Antona Straalmana. Kouč Ralph Krueger si ešte vyžiadal analýzu videorozhodcu, no ten potvrdil zmenu skóre. Európa vzápätí nevyužila presilovku, počas ktorej bolo pred Lundqvistom poriadne "horúco". V 33. min nepochodil pred švédskym gólmanom Marián Hossa, keď mieril iba do jeho lapačky. Zadarilo sa však inému Slovákovi - v 37. min pri hre štyroch proti štyrom našiel obranca Christian Ehrhoff pred bránkou hokejku Mariána Gáboríka a ten pomedzi Lundqvistove betóny vyrovnal na 1:1.

Pred záverečnou dvadsaťminútovkou boli šance oboch súperov na víťazstvo rovnaké, no zmena prišla hneď po dvanástich sekundách tretieho dejstva. Obranca Andrej Sekera vybojoval puk v strednom pásme a prihral ho Tomášovi Tatarovi - krídelník Detroitu švihom spomedzi kruhov síce neuspel, ale jeho bekhendová dorážka už skončila za Lundqvistom. Európsky výber sa statočne bránil až do 56. min, v ktorej obranca Erik Karlsson vystrelil od modrej čiary a od Švajčiara Romana Josiho sa puk dostal za Halákov chrbát.

V úvode predĺženia sa slovenský gólman nemohol sťažovať na nedostatok práce, ale zahrmelo na opačnej strane - po brejku rozhodol Tomáš Tatar.

Súvisiace články