Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kanaďania do finále, Rusov zlomili v tretej tretine
Zdielať na

Kanaďania do finále, Rusov zlomili v tretej tretine

TORONTO / Hokejisti Kanady postúpili do finále Svetového pohára v Toronte. V úvodnom semifinále si favorizovaní Kanaďania poradili s Rusmi 5:3 (1:0, 1:2, 3:1).

V zápase dvoch najväčších hokejových rivalov bol po dvoch tretinách remízový stav 2:2, ale tri kanadské góly v rozpätí ôsmich minút v tretej dvadsaťminútovke boli rozhodujúce. Súperom Kanady vo finále (hrať sa bude na 2 víťazstvá) bude víťaz zápasu Švédsko - tím Európy. Toto stretnutie aj s poltuctom Slovákov v drese Európanov sa uskutoční v nedeľu od 19.00 h SEĽČ.

Hrdinami Kanaďanov boli dvojgólový Brad Marchand a trojbodový kapitán Sidney Crosby (1+2). Ruskí hokejisti po slabšom úvode otočili stav z 0:1 na 2:1, keď ich góly strelili v 29. min Nikita Kučerov a v 37. min Jevgenij Kuznecov. Už o minútu neskôr vyrovnal Brad Marchand a do poslednej tretiny sa išlo za nerozhodného stavu 2:2. V nej prišiel trojgólový uragán "javorových listov", keď Sergeja Bobrovského v ruskej bránke postupne prekonali opäť Marchand, Corey Perry a John Tavares. O víťazovi bolo predčasne rozhodnuté a sebavedomí Kanaďania mohli pridať aj ďalšie góly. Ruské zníženie sedem sekúnd pred koncom v hre bez brankára v podani Artemija Panarina malo už len kozmetický charakter. Hviezdami zápasu sa stalo trio Marchand, Crosby, Tavares.

"Snažili sme sa Rusov od začiatku držať pod tlakom a nedať im dýchať. Veľkou prekážkou nám bol brankár Bobrovskij. Dôležitý bol gól Brada Marchanda na 2:2 v dobrej fáze hry ruského tímu. Zvládli sme úlohu a vo finále je jedno, proti komu nastúpime. Švédi aj Európania majú za sebou dobrý turnaj, obaja majú šancu tam postúpiť," uviedol kanadský útočník John Tavares.

Svetový pohár - semifinále - Toronto (Kan.):

Kanada - Rusko 5:3 (1:0, 1:2, 3:1) - Kanada postúpila do finále
Góly: 8. Crosby, 38. Marchand (Crosby, P. Bergeron), 42. Marchand (Crosby, P. Bergeron), 46. Perry (Couture, Vlasic), 50. Tavares (Getzlaf, Vlasic) - 29. Kučerov (Zajcev, Malkin), 37. Kuznecov (Telegin, Dadonov), 60. Panarin (Kuľomin, Kučerov)
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:0, strely na bránku: 47:34. rozhodovali: Sutherlan, McCauley - Murphy, Racicot, 19 021 divákov

Kanada: Price - S. Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - Perry, Toews, Couture - P. Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, Getzlaf, Tavares - R. O’Reilly, Duchene, J. Thornton. Tréner: Mike Babcock
Rusko: Bobrovskij - N. Zajcev, Orlov, Jemelin, Markov, Marčenko, Kulikov, Nesterov - Kuľomin, Malkin, Ovečkin - Tarasenko, Kuznecov, Panarin - Kučerov, Anisimov, Namestnikov - Dadonov, Telegin.
Tréner Oleg Znarok.

Súvisiace články