Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dubnica s novým názvom MFK
Zdielať na
Futbal

Dubnica s novým názvom MFK

Zdroj: SITA/Tomáš Somr

Tlačová konferencia dubnického futbalového klubu.

V reprezentatívnej zostave prišli vo štvrtok medzi novinárov funkcionári futbalového klubu MFK Dubnica. Riaditeľ klubu Ivan Nemečkay ako dôvod tak vysokého zastúpenia predstaviteľov dubnického futbalu uviedol fakt, že po 15 rokoch zmenili názov klubu a prerozdelili podiely jednotlivých akcionárov. Tridsaťštyri percent akcií vlastní mesto Dubnica, ktoré tunajším futbalistom sponzorsky pomáhalo aj v minulosti najmä pri úhradách za energie. "Mesto sa rozhodlo futbalistom pomôcť preto, lebo v súčasnosti je MFK jediným ligovým klubom na strednom Považí. Corgoň liga sa v tomto regióne nehrá od Žiliny až po Trnavu, takže sme aktuálny majster stredného Považia," povedal dubnický primátor Jozef Gašparík. Šéf dubnickej radnice ďalej uviedol, že mesto bude podporovať najmä štrnásť mládežníckych a juniorských družstiev. Ligovému mužstvu musia pomôcť iní sponzori a partneri. "Oni si peniaze na činnosť musia nájsť na inej adrese," povedal pre agentúru SITA J. Gašparík, ktorý si uvedomuje, že futbalisti sú jediným ligovým kolektívom z tohto 25-tisícového mesta. Dobré meno mu robia ešte atléti a cyklisti.

"V slovenských ligových súťažiach pôsobí viac mestských klubov, tak sme sa aj my rozhodli ísť touto cestou. Dubnická fabrika ZTS v podstate už ako náš sponzor niekoľko rokov nefunguje, tak sme museli partnerov hľadať inde," vysvetlil dôvod zmeny názvu klubu športový manažér a predseda predstavenstva Peter Gergely.

Hlavný tréner MFK Dubnica Juraj Bútora uviedol, že hoci v súčasnosti sa pripravuje na novú sezónu 26 hráčov, už v sobotu 12. júla z nich vyberie základný 21-členný káder pre Corgoň ligu. Vekový priemer aktuálneho kádra je 23,5 roka. "Hoci hráči nášho klubu sú vekom mladí, ligových skúseností majú už dosť. Preto čakáme, že tieto svoje poznatky dokážu v novej sezóne pretaviť do dobrých výsledkov a dobrého umiestnenia. Ak bude mužstvo víťaziť, bude to dobrý čas nie iba pre trénerov, ale aj pre hráčov a funkcionárov," zdôraznil tréner Bútora, ktorý v príprave skúšal päticu nových hráčov na čele s novým kapitánom Andrejom Porázikom a skúseným brankárom Richardom Zajacom, ktorý prišiel z Banskej Bystrice. "Kvalita prípravy na ligu sa prejaví vo výsledkoch majstrovských zápasoch. Keď sa nám v nich bude dariť, tak budeme tvrdiť, že príprava bola dobrá. Keď sa nám dariť nebude, nebudeme spokojní ani s prípravou," konštatoval tréner Bútora.

"V Dubnici mi v určitom období môjho života veľmi pomohli, prišiel čas, aby som im tento dlh splatil. Možno aj s úrokmi," povedal Andrej Porázik na margo svojho návratu do Dubnice. "Keď som pred rokmi odchádzal do Poľska, Dubnica bola po jesennej časti na 2. mieste. Bol by som rád, keby sa nám to v tejto sezóne podarilo zopakovať," pripomenul Porázik dobrý rozbeh Považanov spred niekoľkých rokov.

V Dubnici sa v minulosti osvedčil systém prípravných dvojzápasov, ktorý zostal v platnosti aj počas tejto letnej prestávky. "Aspoň v nich dostane príležitosť čo najviac našich hráčov. Myslím si, že tento model je správny. Ja osobne sa na majstrovské zápasy Corgoň ligy už veľmi teším," tvrdil Juraj Bútora, ktorý si veľa sľubuje najmä od Andreja Porázika. "Je to skúsený hráč, ktorý pôsobil aj v zahraničí, hral v kvalitných kluboch. Verím, že zostane verný svojej povesti víťazného typu, ktorý dokáže vyburcovať celú šatňu. Verím, že mladých správne usmerní," povedal Bútora.

Na margo prestupovej politiky Peter Gergely skonštatoval: "Po dlhom čase prevládajú príchody nad odchodmi, lebo okrem hráčov, čo k nám prišli, do mužstva po dlhom liečení pribudol Erik Grendel, ktorý futbal nehral prakticky deväť mesiacov a Ján Zápotoka, ktorý mal tiež dlhšiu prestávku," skonštatoval P. Gergely a pokračoval: "V klube sme tiež radi, že teraz, keď k nám pribudli ďalší akcionári, nemusíme predávať hráčov, aby sme naplnili plánovaný rozpočet. Aj tento rok budeme pracovať so sumou okolo 40 miliónov korún. Možno sa napokon trochu zvýši, lebo v Dubnici chceme vybudovať Futbalovú akadémiu Jozefa Jankecha, v ktorej budeme trénovať mladé talenty z Dubnice a okolia. Práve teraz prerábame internát od podlahy až po strechu. Preto nevieme presne, koľko to všetko bude stáť. Ale táto cesta je nevyhnutnosť. My sme vždy vedeli robiť s mladými hráčmi."

Zmeny v kádri MFK Dubnica pred novou sezónou Corgoň ligy 2008/09:
Odišli: Jozef Adámik a Tomáš Bruško (obaja Dukla Banská Bystrica), Dušan Perniš (MŠK Žilina), Milan Mujkoš (Rimavská Sobota), Matej Lendvay (Lučenec).
Prišli: Richard Zajac a Radovan Kulik (obaja Dukla Banská Bystrica), Andrej Porázik (MŠK Žilina), Petr Zapalač (hosťovanie z Baníka Ostrava), Peter Jánošík (návrat z hosťovania v Banskej Bystrici), Hektor Tubonemi (Jaslovské Bohunice)

Súčasný káder MFK Dubnica:
Brankári: Richard Zajac, Dušan Kolmokov, Marek Igaz
Obrancovia: Dalibor Pleva, Miroslav Duga, Cyril Špendla, Peter Jánošík, Martin Nosek, Marián Zimen
Stredopoliari: Lukáš Zápotoka, Ján Zápotoka, Tomáš Zápotoka, Marcel Ondráš, Igor Držík, Igor Obert, Radovan Kulik, Róbert Matejov, Petr Zapalač, Ľuboš Chmelík, Hektor Tubonemi
Útočníci: Erik Grendel, Mouhamadou Seye, Andrej Porázik, Peter Kiška, Erik Ľupták, Marek Kuzma

Zdielať na