Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žreb EL: České kluby proti tímom zo Serie A, Škrtel proti ManUtd
Zdielať na

Žreb EL: České kluby proti tímom zo Serie A, Škrtel proti ManUtd

MONAKO / Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Škrtel a jeho krajan s dlhoročnými skúsenosťami z národného tímu Miroslav Stoch si v drese tureckého Fenerbahce Istanbul zahrajú v základnej A-skupine Európskej ligy UEFA 2016/2017 proti anglickému Manchestru United.

Rozhodol o tom piatkový popoludňajší žreb skupinovej fázy v Monaku. Ich zvyšnými súpermi budú holandský Feyenoord Rotterdam a ukrajinská Zaria Lugansk.

Český majster FC Viktoria Plzeň s enklávou slovenských futbalistov (Matúš Kozáčik, Patrik Hrošovský, Michal Ďuriš, Marek Bakoš, Jakub Hromada) bude čeliť v E-skupine AS Rím, ďalej premožiteľovi Spartaka Trnava z 3. predkola EL - rakúskej Austrii Viedeň a rumunskému tímu Astra Giurgiu.
Slovan Liberec s trojicou Slovákov Martin Dúbravka, Filip Lesniak, Igor Súkenník dostal za protivníkov v J-skupine taliansku Fiorentinu, grécky PAOK Solún a FK Karabach z Azerbajdžanu. "Keď bola v hre A-skupina s Manchestrom United, veľmi sme si ju želali. Na druhej strane sme radi, že sme sa vyhli skupine s Villarrealom a Steauou Bukurešť, tých sme nechceli," citoval portál idnes.cz slová trénera Liberca Jindřicha Trpišovského, ktorý ešte poznamenal: "Vo chvíli, keď vyžrebovali Fiorentinu a PAOK, sme boli veľmi spokojní. Sú to tímy, ktoré by nám mohli vyhovovať, navyše ide o zaujímavé destinácie. Bohužiaľ nám to trochu skazil azerbajdžanský Karabach."

Aj tretí český zástupca v skupinovej fáze Európskej ligy narazí na súpera z talianskej Serie A: Sparta Praha si v K-skupine zmeria sily s Interom Miláno, ďalej s anglickým FC Southampton a izraelským klubom FC Hapoel Beer Ševa. "Mám radosť. Žreb je veľmi atraktívny, predovšetkým pre divákov. Osobne sa teším na konfrontáciu s talianskym futbalom. Na San Sire to bude futbalový sviatok," skonštatoval pre web idnes.cz kouč Sparty Praha Zdeněk Ščasný a doplnil: "Southampton? Platí to isté ako v prípade Interu. Budú to výnimočné zápasy. Čaká na nás ostrovný tím, doma si želám vypredaný štadión."

Ruský tím Zenit Petrohrad, v ktorom od leta účinkuje slovenský reprezentant Róbert Mak, nastúpi v D-skupine proti holandskému AZ Alkmaar, izraelskému Maccabi Tel Aviv a írskemu prekvapeniu tohtosezónnej edície FC Dundalk. Piatkový popoludňajší žreb v Monaku prisúdil premožiteľovi AS Trenčín z play-off Rapidu Viedeň do F-skupiny EL Athletic Bilbao (Šp.), KRC Genk (Belg.) a US Sassuolo (Tal.), v drese rakúskeho klubu z metropoly pôsobí slovenský reprezentant - brankár Ján Novota. "Athletic Bilbao je špičkový tím. Ide o klub s obrovskou tradíciou, kde je futbal na prvom mieste. Naša skupina bude zaujímavá, má osobitý náboj, je to pre nás veľká výzva," skonštatoval nemecký tréner Rapidu Viedeň Michael Büskens, citoval ho web Európskej futbalovej únie (UEFA).
Z ďalších skupín možno očakávať interesantné a vyrovnané boje v "géčku", kde sú Ajax Amsterdam (Hol.), Standard Liége (Belg.), Celta Vigo (Šp.) a Panathinaikos Atény (Gréc.). Naopak, "papierovo" ľahká sa zdá byť B-skupina s klubmi Olympiakos Pireus (Gréc.), APOEL Nikózia (Cyp.), Young Boys Bern (Švaj.) a FC Astana (Kaz.).

Obhajovať celkové prvenstvo v tejto druhej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaži zatiaľ nebude španielsky klub FC Sevilla, ktorý sa dostal do skupinovej fázy Ligy majstrov 2016/2017. Neúspešný finalista z uplynulého ročníka EL, anglický FC Liverpool, si nevybojoval miestenku do pohárových súťaží na starom kontinente.

Úvodné kolo skupinovej fázy Európskej ligy 2016/2017 je na programe 15. septembra. Ďalšími hracími dňami sú 29. september, 20. október, 3. a 24. november a 8. december 2016. Žreb šestnásťfinále EL (prvé zápasy 16. 2., odvety 23. februára 2017), do ktorého postúpia prvé dve mužstvá v tabuľkách jednotlivých skupín (spolu 24) a k nim sa ešte pridajú tretie tímy v klasifikácii základných skupín Ligy majstrov (dovedna 8 klubov), sa uskutoční 12. decembra 2016 v Nyone. Finálový duel Európskej ligy je na programe 24. mája 2017 vo švédskom Štokholme.

Zloženie základných skupín futbalovej Európskej ligy 2016/2017:

A-skupina: Manchester United (Angl.), Fenerbahce Istanbul (Tur.), Feyenoord Rotterdam (Hol.), Zaria Lugansk (Ukr.)
B-skupina: Olympiakos Pireus (Gréc.), APOEL Nikózia (Cyp.), Young Boys Bern (Švaj.), FC Astana (Kaz.)
C-skupina: RSC Anderlecht Brusel (Belg.), AS Saint-Étienne (Fr.), FSV Mainz 05 (Nem.), FK Gabala (Azer.)
D-skupina: Zenit Petrohrad (Rus.), AZ Alkmaar (Hol.), Maccabi Tel Aviv (Izr.), FC Dundalk (Ír.)
E-skupina: FC Viktoria Plzeň (ČR), AS Rím (Tal.), FK Austria Viedeň (Rak.), Astra Giurgiu (Rum.)
F-skupina: Athletic Bilbao (Šp.), KRC Genk (Belg.), SK Rapid Viedeň (Rak.), US Sassuolo (Tal.)
G-skupina: Ajax Amsterdam (Hol.), Standard Liége (Belg.), Celta Vigo (Šp.), Panathinaikos Atény (Gréc.)
H-skupina: Šachtar Doneck (Ukr.), Sporting Braga (Portug.), KAA Gent (Belg.), Konyaspor (Tur.)
I-skupina: Schalke 04 Gelsenkirchen (Nem.), Red Bull Salzburg (Rak.), FK Krasnodar (Rus.), OGC Nice (Fr.)
J-skupina: ACF Fiorentina (Tal.), PAOK Solún (Gréc.), FC Slovan Liberec (ČR), FK Karabach (Azer.)
K-skupina: Inter Miláno (Tal.), AC Sparta Praha (ČR), FC Southampton (Angl.), FC Hapoel Beer Ševa (Izr.)
L-skupina: FC Villarreal (Šp.), Steaua Bukurešť (Rum.), FC Zürich (Švaj.), Osmanlispor (Tur.)

Súvisiace články