Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Kozákovom kádri na Anglicko viaceré prekvapenia
Zdielať na

V Kozákovom kádri na Anglicko viaceré prekvapenia

Zdroj: sita, Ján Kozák na TK

BRATISLAVA / Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák oznámil v utorok nomináciu s viacerými prekvapeniami na vstupný zápas F-skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska.

Do širšieho kádra na stretnutie proti Anglicku, ktoré sa uskutoční v nedeľu 4. septembra 2016 v Trnave, sa dostalo 23 hráčov. V nominácii síce nechýbajú dve dlhodobé opory A-tímu SR - špílmacher Marek Hamšík a stopér Martin Škrtel, v porovnaní s menoslovom na majstrovstvách Európy vo Francúzsku však nastalo až osem zmien.

V Kozákovom kádri na duel proti Anglicku nie sú z účastníkov ME Ján Mucha, Stanislav Šesták, Miroslav Stoch, Vladimír Weiss, Adam Nemec, Kornel Saláta, Patrik Hrošovský a Milan Škriniar. Naopak, v A-mužstve figurujú Jakub Holúbek z Trenčína, Lukáš Pauschek z Mladej Boleslavi, Martina Dúbravka z Liberca, Lukáš Štetina z Dukly Praha, Filip Kiss z nórskeho Haugesundu, František Kubík zo Slovana Bratislava, Jakub Považanec z Dukly Praha a Jakub Sylvestr z nemeckého Norimbergu.

"Situácia sa takto vyvinula, bolo potrebné urobiť tieto zmeny. Priestor dostali iní futbalisti, ktorí sú momentálne v najlepšom stave, dlhodobo boli sledovaní, takže dostanú šancu. Z tých hráčov, čo boli na majstrovstvách Európy, Škriniar ide späť do dvadsaťjednotky, to sme sa dávnejšie dohodli s trénerom Pavlom Hapalom a ja to rešpektujem. Ďalší dvaja hráči, ktorí by boli v nominácii - Vlado Weiss a Patrik Hrošovský, sú zranení. Stano Šesták sa po ME vzdal reprezentácie, Adam Nemec je momentálne bez angažmánu, bez klubovej príslušnosti," vysvetlil na utorňajšom krátkom brífingu pred zástupcami médií tréner Ján Kozák.

Dvojica hráčov ŠK Slovan Bratislava Ján Mucha a Kornel Saláta sa ocitla medzi náhradníkmi, ani tam nefiguruje Miroslav Stoch. "Všetci vieme, že Mucha je kvalitný brankár. Mám s ním dobré vzťahy, ale rozhodol som sa do nominácie na Anglicko zaradiť Dúbravku. S tým, že Jana nominujem iba v prípade, ak bude jednotkou medzi žrďami. Pokiaľ ide o Miňa Stocha, tomuto hráčovi som dal strašne veľa priestoru. Keď som prišiel do reprezentácie ako tréner, novinári sa ma pýtali, prečo som ho nominoval. Boli s ním problémy, ale pomohol nám. Ja ho uznávam ako hráča. Dal som mu veľa priestoru, ale po majstrovstvách Európy nastala jedna situácia. Ja si neviem predstaviť ďalšiu spoluprácu s ním," skonštatoval kormidelník slovenskej futbalovej reprezentácie.

Ján Kozák priznal, že pri tvorbe kádra na vstup do nového kvalifikačného cyklu si najviac lámal hlavu po vypadnutí štyroch ofenzívnych hráčov. "Šesták, Nemec, Weiss a Stoch tu svojím spôsobom nie sú." Kouč A-tímu SR ďalej poznamenal: "V kádri bolo veľa tridsiatnikov. Do budúcnosti slovenská reprezentácia potrebuje aj mladších hráčov, čaká ju generačný problém. Za tým si stojím. Na druhej strane tvrdím, že v reprezentácii by mali hrať najlepší futbalisti. Čas medzi majstrovstvami Európy a septembrovým duelom s Anglickom je veľmi krátky, nie je tu veľa priestoru na skúšanie. Uznávam, že nejaké zmeny nastali, ale myslím si, že kostra mužstva zostala. Myslím si, že tím je vyvážený, sú tam zdvojené posty."

V najcennejšom drese sa objavili nové mená, ani jediný štart ešte nemajú Jakub Holúbek a Jakub Považanec. "Dlhodobo sme sledovali týchto hráčov, adeptov na reprezentáciu. Holúbek už bol v širšom kádri dávnejšie, ale v Trenčíne aj vzhľadom na väčší počet legionárov nehrával pravidelne. Teraz hrá stabilne, ukázal svoj potenciál. Myslím si, že je to futbalista, ktorý môže pomôcť reprezentácii. Považanec ponúka tiež futbalovú kvalitu. Chcem, aby obaja boli s mužstvom, zžili sa s ním. Podľa mojich predstáv a názoru obaja majú na to, aby pôsobili dlhodobejšie s A-tímom."

Aké-také skúsenosti z reprezentácie majú Pauschek, Štetina, F. Kiss, Sylvestr či Kubík, ktorý sa po dlhšom čase vracajú do A-mužstva. "Títo hráči prešli mládežníckymi reprezentáciami. Základ tých hráčov, ktorí boli na európskom šampionáte vo Francúzsku, ma nesklamalo, a tak oni nedostávali príležitosť. Teraz nastala situácia, že dostávajú šancu. Majú na to skúsenosti aj výkonnosť. Štetina hrá dlhodobo dobre v Dukle Praha. Kubík je jeden z hráčov Slovana, ktorý si drží už dlhší čas dobrú výkonnosť," vysvetlil ich zaradenie Ján Kozák.

Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín/Nem.), Martin Škrtel (Fenerbahce Istanbul/Tur.), Norbert Gyömbér (Delfino Pescara/Tal.), Ján Ďurica (Trabzonspor/Tur.), Tomáš Hubočan (Olympique Marseille/Fr.), Lukáš Pauschek (FK Mladá Boleslav/ČR), Lukáš Štetina (FK Dukla Praha/ČR), Jakub Holúbek (AS
Stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Dušan Švento (SK Slavia Praha/ČR), Juraj Kucka (AC Miláno/Tal.), Ján Greguš (FC Kodaň/Dán.), Róbert Mak (Zenit Petrohrad/Rus.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Ondrej Duda (Hertha BSC Berlín/Nem.), Filip Kiss (FK Haugesund/Nór.), Jakub Považanec (FK Dukla Praha/ČR), František Kubík (ŠK Slovan Bratislava)
Útočníci: Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň/ČR), Jakub Sylvestr (1. FC Norimberg/Nem.)

Súvisiace články