Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Futbalový rasizmus. Fanúšikovia Zenitu nechcú hráčov tmavej pleti
Zdielať na

Futbalový rasizmus. Fanúšikovia Zenitu nechcú hráčov tmavej pleti

Rusko bude v roku 2018 hostiť futbalové Majstrovstvá sveta. Má teda ešte nejaký čas na to, aby si urobilo poriadok s fanúšikmi. Do kože sa nevedia vpratať najmä tí, ktorí drukujú Zenitu Petrohrad.

Neslávne na seba upozornili už v novembri, keď kvôli nim nedohrali zápas 16. kola ruskej ligy. Vtedy nimi hodený delobuch zranil brankára Dinama Moskva Antona Šunina. Pyrotechniku vtedy na štadión prepašovali fanúšičky Zenitu skrytú na intímnych miestach.

Manifest s rasistickým podtónom 

Teraz je na svete ďalší škandál. Fanklub Zenitu Petrohrad zvaný Landskorna uverejnil "Manifest za tradičný futbal", v ktorom jeho členovia ostro kritizujú angažovanie hráčov tmavej pleti a negatívne sa stavajú aj k homosexuálnym futbalistom. Vedenie Zenitu sa od manifestu dôrazne dištancovalo. Klub podľa neho stráca svoju identitu, ak zaň hrajú futbalisti z iných regiónov. Manifest preto odporúča, aby Zenit angažoval iba hráčov slovanského pôvodu a v prípade núdze iných Európanov. Južná Amerika pripadá do úvahy, len keď bude najhoršie.

Ako sa asi cíti Brazílčan Hulk?

A to vedenie úradujúceho ruského majstra v lete kúpilo za 40 miliónov eur Brazílčana tmavej pleti Hulka. Rasizmus je na futbale v Rusku problémom. Na slávneho brazílskeho obrancu Roberta Carlosa hodili v Samare z hľadiska banán.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/TV JOJ

Súvisiace články